שפה מתוכננת
שפה מתוכננת (באנגלית: Planned Language או Constructed Language) ידוע גם בקיצור (Conlang או Conlanging) היא שפה שאוצר המילים שלה והדקדוק שלה הומצאו באופן יזום ומתוכנן, להבדיל משפה טבעית, שהתפתחה באופן טבעי כחלק מהתרבות. שפה מתוכננת היא למעשה חיקוי של שפה טבעית, בעיקר מבחינת כללי התחביר והפונולוגיה. ההבדל בין שפות מתוכננות לשפות מלאכותיות (כגון שפות מחשב או שפות לוגית) הוא בכך שהאחרונות אינן מחקות בהכרח את הדקדוק האנושי, ובדרך כלל אין להן מערכת פונולוגית כלל. לרוב, שפה מתוכננת נוצרת לתקשורת בין בני אדם, בעיקר כדי להקל על התקשורת הבינלאומית, אך יש שפות מתוכננות שנוצרו לצורך קיום תקשורת סודית, במסגרת יצירה ספרותית, או כניסוי בלשני (אלה נקראים "שפות מהונדסות"). מספר שפות מתוכננות נוצרו במסגרת ניסויים בלשניים בקופי אדם, כדי לאפשר לקופי אדם לרכוש שפה הדומה לשפה אנושית טבעית.
לפעמים מכנים שפות מתוכננות "שפות מלאכותיות", אך כינוי זה אינו מדויק, והוא יוצר בלבול בין סוגים שונים של שפות לא-טבעיות. שפות מתוכננות הן מלאכותיות בכך שנוצרו באופן יזום בידי בני אדם, אולם המבנה שלהן מבוסס על המבנה של שפות טבעיות. שפות מלאכותיות לגמרי כמו שפות מחשב או שפות לוגיות אינן כפופות לחוקי הדקדוק המוכרים משפות טבעיות, והן נועדו לתקשורת בין בני אדם למכונות (בעיקר מחשבים), או לצורך מחקרים פילוסופיים ומתמטיים. שפה מתוכננת עשויה להפוך בתנאים מסוימים לשפה טבעית, אולם אין אפשרות להפוך שפת מחשב או שפה לוגית לשפה אנושית טבעית.
העיסוק בבניית שפות מתוכננות נקרא "קונלינגוויסטיקה" (Conlinguistics או Conlanging). אדם שעוסק בקונלינגוויסטיקה כתחביב מכונה "קונלנגר" (conlanger) או בונה שפות מלאכותיות. שפה מלאכותית נקראת "קונלנג" (conlang - כקיצור של constructed language).
מטרות השפות המתוכננות
שפות עזר בינלאומיות
שפות מתוכננות רבות, תוכננו על מנת שישמשו כשפות עזר בינלאומיות. הנודעת שבהן היא אספרנטו, אך קיימות מלבדה גם שפות נוספות. ביניהן, וולאפיק השפה המתוכננת הראשונה שנוצרה למטרה זו, אידו שפה המבוססת על אספרנטו, אינטרלינגואה, ונובה לינגואה פרנקה. שפות אלה מנסות לחקות את הפונטיקה, התחביר והמורפולוגיה של שפות הודו-אירופיות, אולם הכללים שלהן פשוטים יותר וכוללים פחות יוצאים מן הכלל. מטרת יוצרי השפות הייתה להקל על התקשורת הבינלאומית בעיקר מתוך הנחה ששלטה במאה ה-20 ששפות אירופיות הן הנפוצות והנלמדות ביותר ברחבי העולם. כיום ידוע על אנשים ברחבי העולם שרכשו את שפת האספרנטו מהוריהם באופן טבעי (הם בדרך כלל דו-לשוניים ודוברים אספרנטו ושפה אחרת מקומית כשפות-אם). לפיכך נוהגים לראות באספרנטו המדוברת בפי אנשים אלה שפה טבעית לכל דבר.
מטרות נוספות
נוצרו גם שפות מתוכננות למטרות אחרות:
- שפות ששימשו לניסויים בלשניים:
- שפות לעיצוב דרכי החשיבה:
- שפות שהומצאו לצרכים ספרותיים או קולנועיים:
- השפה של הקלינגונים - קלינגונית שמופיעה בסדרת הטלוויזיה מסע בין כוכבים
- שפות הארץ התיכונה - סינדארין, קווניה, הלשון השחורה שמופיעים בספריו של ג'ון רונלד רעואל טולקין
- שיחדש, השפה הנוהגת בספרו של ג'ורג' אורוול "1984"
- השפה העתיקה, השפה הנוהגת בטרילוגיית הירושה של כריסטופר פאוליני ומדוברת על ידי ההמונים. בספריו מופיעות עוד שתי שפות: שפת הגמדים המדוברת על ידי הגמדים ושפת האורגלים המדוברת על ידי האורגלים
- השפה הנא'בית שהומצאה על ידי פול פרומר עבור הסרט "אווטאר" של ג'יימס קמרון
- השפה הדות'ראקית של ג'ורג ר. ר. מרטין ודויד ג'יי פטרסון שמופיעה בסדרת הטלוויזיה "משחקי הכס" של HBO. בסדרה מופיעה עוד שפה: ואלריאנית.
- לאאדן (אנ') - שפה שהומצאה על ידי הבלשנית והסופרת סוזט היידן אלגין עבור סדרת המדע הבדיוני "שפת אם"
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: קונלינגוויסטיקה |
ערך מילוני בוויקימילון: קונלנג |
ערך מילוני בוויקימילון: קונלנגר |
ערך מילוני בוויקימילון: שפה מתוכננת |
24393913שפה מתוכננת