רבי שמעון דיין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שמעון דיין)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שמעון דיין
הרב דיין
הרב דיין
לידה 1917
ה'תרע"ז
הכפר בני צביח, מרוקו
פטירה 17 במרץ 1975 (בגיל 58 בערך)
ה' בניסן ה'תשל"ה
צרפת
מקום קבורה הר הזיתים, ירושלים
מקום פעילות דמנאת, ארפוד, מרקש, קזבלנקה, כפר יונה
השתייכות רבני מרוקו, אחרונים
תחומי עיסוק חזנות,,
רבותיו הרב יעקב בן חמו, הרב ישראל אבוחצירא, הרב יעקב דהן, הרב יצחק אביחצירא
בני דורו הרב יצחק חזן, הרב יוסף שרביט
חיבוריו זהב שבא,
דף בית הדין בקזבלנקה - מרוקו

הרב שמעון דיין (ה'תרע"ז - ה' בניסן ה'תשל"ה, 191717 במרץ 1975) היה רב, פוסק הלכה, דיין בבתי הדין הרבניים בדמנאת, במרקש ובקזבלנקה שבמרוקו. אחר עלותו לארץ ישראל כיהן כרב ראשי של היישוב כפר יונה.

חתימתו של הרב דיין על ספריו

ביוגרפיה

הרב שמעון דיין נולד בשנת ה'תרע"ז (1917) בכפר בני צביח במרוקו להוריו פרחה והרב אליהו. במשפחתו הוא היה בן יחיד לצד שלוש אחיות.

מגיל צעיר למד תורה מפי רבו המובהק הרב יעקב בן חמו, שהיה גם גיסו (נשוי למרים - אחותו של הרב שמעון) ולימים נהפך להיות גם שותפו למסחר.

בשנת ה'תרפ"ה (1925), נסע לעיר ארפוד במחוז תפילאלת והחל ללמוד בישיבתו של בבא סאלי, כאשר הלה היה מכנהו 'שמעון בני'. כשחזר הרב דיין לכפרו בני צביח, נשא את סעדה טנג'י.

הרב דיין המשיך את לימודיו בעיר מרקש בישיבת הרב יעקב דהאן, והוסמך לרבנות על ידי הרבנים: ישראל אבוחצירא (בבא סאלי), מכלוף אבוחצירא, ומסעוד הכהן מחבר הספר 'פרחי כהונה'.

בשנת ה'תרצ"ט (1939) נסמך לשוחט ובודק על ידי הרב יצחק אביחצירא (בבא חאקי), ובשנת ה'תש"א (1941) על ידי ראש אבות בתי הדין של העיר מרקש, הרב חיים סירירו.

בשנת ה'תשט"ו (1955) הוסמך לדיין על ידי הרב הראשי למרוקו הרב שאול אבן דנאן, והחל לשמש בדיינות בתחילה בעיר דמנאת, לאחר מכן, בשנת ה'תש"ך (1960) בעיר מרקש ובשנת ה'תשכ"ז (1967) עבר לעיר קזבלנקה, שם שימש אב בית הדין.

עם עלותו ארצה בשנת ה'תשל"ג (1973), מונה לרב היישוב כפר יונה, אך בשל מחלה שפגעה בו נאלץ לטוס לטיפול בבית חולים בצרפת, טיפול בו נפטר בתאריך ה' בניסן ה'תשל"ה (17/03/1975).

הרב דיין נטמן בבית העלמין בהר הזיתים.

ספרו

שו"ת זהב שבא - נערך לאחר פטירתו על ידי ידידו הרב יצחק חזןאב"ד העיר חיפה, והודפס בשנת ה'תשל"ז (1977) בירושלים.

הספר מכיל תשובות מארבעת חלקי השולחן ערוך ומהן התכתבויות עם רבני דורו כדוגמת: הרב חיים רפאל שושנה, הרב יצחק אביחצירא, הרב יצחק חזן, הרב מסעוד הכהן ועוד.

בתחילת הספר מובאות הסכמות והקדמות מאת: הרב עובדיה יוסף, הרב שלום משאש, רבו- הרב יעקב בן חמו, הרב שלמה בן חמו ועוד.

תלמידיו ומשפחתו

לקריאה נוספת

שבחי הגאון המחבר מאת הרב שלמה בן חמו תלמידו ואחיינו של הרב שמעון דיין. הודפס בספרו: זהב שבא, ירושלים, התשל"ז 1977 (עמ' 25 - 95).

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0