שום הפיל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןשום הפיל
מיון מדעי

שום הפיל (שם מדעי: Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) הוא זן של שום גבוה, צמח רב שנתי השייך לסוג שום (Allium), ממשפחת הנרקיסיים. יש לו גבעול גבוה ומוצק עם תפרחת ועלים רחבים ושטוחים. הטעם מתון יותר משום רגיל, והרבה יותר טעים לאנשים מסוימים מאשר שום כאשר משתמשים בו גולמי כמו בסלטים. יש המבלבלים אותו עם “שום סולו” (המכונה "אק-קאלי" בהודו והוא בעל פקעת של שן בודדת).

הוא נחשב למאכל "גורמה" ובממוצע, מחירו לקילוגרם נע סביבות פי 8 משום רגיל.

גידול ושימושים

גודל נורה של שום הפיל, לעומת מטבע של €1

הפקעת הבוגרת מפורקת לשיניים גדולות (כל שן גדולה פי כמה משן שום רגילה) עם קליפות דקיקות, המשמשות למטרות קולינריות או להשרשה לצורך גידול חוזר. כמו כן, שן קטנה בהרבה עם קליפה קשה צומחות בחלק החיצוני של הפקעת. גננים רבים מתעלמים לעיתים קרובות מאלה, אך אם הם ניטעים, הם מייצרים צמח שאינו פורח בשנתו הראשונה, שיש לו שן בודדת מוצקה, המהווה פקעת של שן אחת. בשנה השנייה שלהם, שן יחידה זו, כמו פקעת רגילה, מתחלקת לשיניים נפרדות רבות (בדרך כלל 8). אמנם זה עשוי לקחת שנה נוספת, אך רצוי לשתול את הפקעוניות הקטנות הללו (ניתן לייצר כמה מכל פקעת) ולהגדיל את התוצר, אף שקציר זה יתממש לאחר שנה נוספת, עד להבשלתו.

בניגוד לשומיים אחרים, לא חייבים לקצור את שום הפיל או לחלק אותו מדי שנה, אלא ניתן להתעלם ממנו ולהשאירו באדמה ללא סיכון רב להירקב. הצמח, אם יישאר לבדו, יתפשט לגוש עם ראשים פורחים רבים (גבעול ופרח אחד מכל שן, ברגע שהפקעת מתחלקת). אלה נותרים לעיתים קרובות בגינות פרחים כצמח נוי או כדי להרתיע מזיקים מסוימים. ברגע שהפקעות צפופות יתר על המידה, ייתכן שהצמח לא יגדל יפה, הצמיחה תיעצר, וכן עלול להתפתח ריקבון בפקעת. בדרך כלל לא מייצרים את שום הפיל לגידול חוזר מהזרעים.

כמו שום רגיל, ניתן לצלות את שום הפיל על הגריל או לאפות אותו בתנור, ואז להשתמש בו כממרח עם חמאה על טוסט. שום פיל טרי מכיל בעיקר לחות ומקציף כמו תפוחי אדמה רותחים, אם על הכיריים או בכלי זכוכית בתנור. ייבוש במרתף למספר חודשים מפחית את תכולת הלחות ומביא טעם מלא יותר.

תכונות

לאחר כתישתו וביצוע אנליזה באמצעות מקור יונים מסוג DART, הוכח כי שום הפיל מייצר הן אליצין, שנמצא בשום רגיל, והן תחמוצת S-propanethial-S, שנמצא בבצל ובכרישה, אך נעדר בשום. עובדה זו עולה בקנה אחד עם הסיווג של שום פיל כקרוב משפחה קרוב יותר לכרישה מאשר לשום.[1]

גידול

ניתן לשתול שום פיל בשתי תקופות שונות בשנה: באביב ובסתיו. באזורים חמים יותר, ניתן לגדל אותו במהלך החורף לקציר מאוחר באביב.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שום הפיל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Applications of Direct Analysis in Real Time–Mass Spectrometry (DART-MS) in Allium Chemistry. 2-Propenesulfenic and 2-Propenesulfinic Acids, Diallyl Trisulfane S-Oxide and Other Reactive Sulfur Compounds from Crushed Garlic and Other Alliums". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 58 (8): 4617–4625. 2010. doi:10.1021/jf1000106. PMID 20225897.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30405440שום הפיל