אליצין
שם IUPAC | |
---|---|
2-propene-1-sulfinothioic acid S-2-propenyl ester | |
נתונים כימיים | |
כתיב כימי | C6H10OS2 |
מסה מולרית | 162.28 גרם למול |
מזהים | |
מספר CAS | 539-86-6 |
PubChem | 65036 |
ChemSpider | 58548 |
אליצין היא תרכובת אורגנית המקנה לשום את ריחו וחריפותו האופייניים.
מולקולת האליצין נוצרת בעקבות כתישת שיני השום. כאשר מבצעים כתישת שן שום, מתרחשת תגובה בין אליאין (Alliin) - ובין אנזים הנקרא אלינאז (Allinase).
תכונות רפואיות
האליצין היא מולקולה ריאקטיבית מאוד, המגיבה עם סביבתה במהירות. לאליצין יכולת ריפוי מסוימת נגד מחלות רבות ובהן טרשת עורקים, זיהומים חיידקיים ועוד (לאליצין יש יכולת להמיס שומנים, לשמש כחומר נוגד חמצון, לפגוע בדפנות תאים ועוד).
דוד מירלמן ומאיר וילצ'ק ממכון ויצמן גילו כי האליצין מנטרל שני אנזימים: ציסטאין פרוטאינז ואלכוהול דהידרוגנז. אנזימים אלה הינם חיוניים לתהליכי חיים של חיידקים, לפטריות, ולנגיפים, כולל אלו הגורמים למחלות בגוף האדם, ונטרולם על ידי האליצין גורם למוות של יצורים אלה. מסיבה זו לאליצין, יש יכולת למנוע או לעכב התפתחות של מחלות, דלקות וזיהומים.[1]
הגילויים האלה עשויים להביא לשימוש באליצין כתרופה נגד חיידקים שפיתחו עמידות לסוגי אנטיביוטיקה שונים.
בנוסף, האליצין משמש גם כחומר נוגד חימצון בעקבות פעילות שלו עם רדיקלים חופשיים.
אליצין היא תרכובת לא יציבה במיוחד. כתוצאה מכך היא מתפרקת בצורה מהירה אם משאירים אותה במנוחה, והיא נהרסת באופן מהיר על ידי בישול, או אידוי. גם בתוך הגוף האליצין מתפרק בצורה מהירה.
כיום מתבצעים מחקרים רבים על מולקולת האליצין כנגד גידולים ממאירים, טרשת עורקים ועוד.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ ביאליק אהב אותו, "המכון", גיליון מספר 9 -דצמבר 1997, מכון ויצמן למדע