רקאדה
רקאדה (בערבית: رقادة), תוניסיה, קילומטרים ספורים מדרום-מערב לקירואן, היא אתרהּ של עיר היסטורית, שהייתה בירתם השנייה של האע'לבים עד מפלתם ב-909.
ב-876 קבע בה האמיר האע'לבי אבראהים השני (אנ') (שלט בשנים 875–902) את בירתו.[1] הוא ויורשיו בנו בה ארמונות, קסרקטינים ומאגרי מים, והיא הוקפה בגנים. העיר חולקה לשני רבעים שווים בשטחם. באחד מהם שכן ארמון האמיר על קסרקטיניו והשני הוקצה לפמליית האצילים שלו וכלל בנייני ציבור – מסגד, שווקים, בתי מרחץ ואכסניות לעוברי אורח.[2]
ב-909, אחרי ניצחונו על האע'לבים, השתכן בה עוביד אללה אל-מהדי, מייסד השושלת הפאטמית, אך ב-921 העביר את בירתו למהדיה. הח'ליף הפאטמי הרביעי, אבו תמים אל-מֻעִז א-דין אללה (שלט בשנים 932–975), שהעביר את בירתו לקהיר אחרי כיבוש פוסטאט ב-969, הורה על הריסת רקאדה עד היסוד, ובאתרהּ נותרו רק הגנים ובריכות האגירה.
ב-1960 נבנה במקום ארמון נשיאותי, וב-1986 נחנך בו המוזיאון הלאומי של תוניסיה לאמנות אסלאמית (צר'). המוזיאון מתמחה באמנות אסלאמית מימי הביניים ופועל בו מרכז מחקר של מורשת התרבות של תוניסיה. במוזיאון אצורים ומוצגים חפצים מאתרי קירואן ורקאדה וכן ממנסוריה (אנ').[3] גאוותו של המוזיאון היא על אוסף כתבי יד קוראניים, במקורם מספריית המסגד הגדול של קירואן, ובייחוד על דפי הקוראן הכחול. ברקאדה נמצא קמפוס הפקולטה למדעי הרוח של אוניברסיטת קירואן.
קישורים חיצוניים
- על המוזיאון ברקאדה באתר "מוזיאונים ללא גבולות" (בצרפתית)
- Mohamed Rebai, "Musée national d'art islamique de Raqqâda", Les nouvelles de Kairouan en ligne (בצרפתית)
הערות שוליים
- ^ ההיסטוריון האנדלוסי בן המאה ה-11 אל-בכּרי מספר (בחיבורו "תיאור צפון אפריקה") שהאמיר סבל מנדודי שינה, ורופאו יעץ לו להרבות בהליכה; ההמלצה הועילה, האמיר נרדם וישן שינה עמוקה באחד השדות מחוץ לקירואן, ועל כן החליט לבנות במקום את קריית שלטונו; אל-בכּרי משער שמכאן שמהּׁ של העיר – "תנומה"
- ^ על רקאדה מתוך "תיאור צפון אפריקה" של אל-בכּרי; המקור עובד ותורגם ב-1857 לצרפתית בידי ויליאם מקגוקין דה סלאן (אנ')
- ^ מנסוריה הסמוכה לקירואן הייתה בירת הפאטמים בימיהם של אלמנצור באללה אלפאטמי (846–953) ושל יורשו אבו תמים אל-מֻעִז א-דין אללה (932–975) מי שהעתיק את מרכז שלטונו למצרים
32128181רקאדה