רחוב סנט ג'יימס (ירושלים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סנט ג'יימס
מיקום
ערים ראשיות ירושלים
רובע הרובע הארמני
מפת הרובע הארמני

רחוב סנט ג'יימס או רחוב ג'יימס ה"קדוש" הוא רחוב מרכזי ברובע הארמני בעיר העתיקה בירושלים, במערבו הוא ניפגש עם רחוב הפטריארכיה הארמנית, ובמזרחו עם רחוב אררט אשר תוחם בין הרובע הארמני לרובע היהודי. נקרא על שם יעקב הקדוש (באנגלית: סנט ג'יימס) אחד משנים-עשר השליחים תלמידיו של אותו האיש. לזכרו נבנתה קתדרלת יעקב הקדוש הנמצאת בסמוך.

היסטוריה

הרחוב וסביבתו בנויים על חורבות העיר העליונה של ירושלים בתקופת בית שני שנחרבה על ידי הרומאים.

מאז ימי הביניים, הוא דרך ברשות הרבים במתחם הסגור של הרובע הארמני. הדרך חוצה את המתחם בין שני חלקיו (המוקפים בחומה): בין החלק הצפוני, שבו מתגוררים אזרחים ומשפחות ממוצא ארמני, לבין החלק הדרומי, שמשמש כ"מתחם הנזירי" וכולל את קתדרלת יעקב הקדוש, מנזר ארמני, ספריית גולבנקיאן, המוזאון הארמני ובית הספר טארמצ'טאס ה"קדוש". והיא הדרך הקצרה לבאים משער יפו אל הרובע היהודי.[1]

בספרו הרצון לחיים מתאר ג'ון פיליפס את הרחוב כנתיב שבו הועברו השבויים אנשי ההגנה והאצ"ל ותושבים יהודים מקומיים, שהשתתפו בקרב על הרובע היהודי במלחמת העצמאות למעצר במבנה הקישלה, לאחר שנחתם הסכם הכניעה של תושבי הרובע. חיילי הליגיון הערבי הרחיקו אז מהדרך ומהרחוב "את האזרחים הערבים העוינים שחסמו את הדרך לקישלה".[2] והשבויים הוכנסו לקישלה, ואחר נשלחו למחנה מעצר בירדן (ממנו שוחררו לאחר חודשים אחדים למדינת ישראל).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רחוב סנט ג'יימס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ישעיהו פרס, ארץ-ישראל - ספר המסעות, ירושלים-ברלין-וינה תרפ"א, עמ' 169.
  2. ^ ג'ון פיליפס, הרצון לחיים, ירושלים העתיקה מניתוק לתקומה, ירושלים, הוצאת עידנים, מהדורת ידיעות אחרונות, 1977, עמ' 40.


ערך זה הוא קצרמר בנושא ירושלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
רחוב סנט ג'יימס (ירושלים)22654026