רות סירקיס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רות סירקיס
לידה 1937 (גיל: 87 בערך)
תל אביב, ישראל
תחום כתיבה קולינריה
סוגה ספר בישול
יצירות בולטות
http://www.sirkis.co.il
סמל המותג "רות סירקיס"

רות סִירְקִיס (נולדה ב-1937) היא מחברת ומוציאה לאור של ספרי בישול בישראל, מחלוצי הספרות הקולינרית בישראל ובין התורמים להתפתחות התרבות הקולינרית בה. מאמריה וספריה של סירקיס על אודות כל הקשור באוכל תרמו להעלאת המודעות לאוכל טוב, והתחילו סוגה של ספרי בישול ישראלים בעלי דגש על עיצוב וכתיבה בהירה ומדויקת. ספרי הבישול בהוצאתה הפכו פופולריים ונפוצים בבתים בישראל.

ביוגרפיה

רות סירקיס נולדה בשנת 1937 בתל אביב. את שירותה בצה"ל עשתה כמש"קית ת"ש[1]. היא בוגרת האוניברסיטה העברית בירושלים בעבודה סוציאלית[1] ואף עבדה כעובדת סוציאלית במשך תקופה קצרה[1].

זמן קצר לאחר תום לימודיה האקדמיים נסעה עם בעלה, רפי סירקיס, לבוסטון, לצורך לימודי ההנדסה שלו לתואר שני. בתקופה זאת, שהתה זמן רב בביתם לאור הריונה, וכך, שאבה השראה מתוכניות הטלוויזיה של ג'וליה צ'יילד, בהן נהגה צ'יילד ללמד בישול לעקרות בית אמריקאיות[1]. לאחר שובה של סירקיס לישראל עם תום תקופת הלימודים, הציגה בפני חבריה סט צילומים שצילם בעלה, של תבשילים שבישלה במהלך השהות בארצות הברית. החברים עודדו אותה לפנות למו"לים ליצירת ספר שיאגד את בישוליה, אולם משנתקלה בטומי לפיד שהקים באותה עת את ירחון לנשים "את" מבית "מעריב", סיכם עמה לפיד שבמקום ספר, תכתוב במגזין החדש[1]. כך, ב-1967 החלה בפרסום מאמרים וכעבור זמן קצר כתבה וערכה את מדור הבישול בירחון.

בשנים 19681972 התגוררה בלוס אנג'לס במסגרת שירות דיפלומטי של בעלה. בתקופה זו כתבה טור מתכונים שבועי שהתפרסם בעשרות עיתונים יהודיים אמריקניים מחוף אל חוף, והוציאה לאור שני ספרי בישול באנגלית, שהתמקדו בבישול יהודי וישראלי: ''A Taste of Tradition: The How and Why of Jewish Gourmet Holiday Cooking‏ (1972) ו-Popular Food From Israel‏ (1975).

בין השנים 19731980 הגישה ברדיו פינת מתכונים פופולרית בשם "מהמטבח באהבה" בתוכנית "כאן בבית" ברשת ב' של קול ישראל.

כריכת הספר "מהמטבח באהבה"

ספרה המפורסם ביותר, "מהמטבח באהבה" ראה אור ב-1975. הספר, שנכתב לאחר השהות מחוץ לישראל, הביא לקהל הישראלי מהנעשה בעולם בתחום הקולינריה וגרם למהפך בתרבות הקולינרית בארץ. הספר חידש ובלט בפישוט ופרוט המתכונים לשלבים קלים לבצוע, בעיצוב שכלל צילומים ואיורים רבים שהקלו על המשתמש, ובמבוא מפורט כיצד לתכנן ארוחות, אירוח וכדומה. הספר זכה להצלחה מידית, ומאז נדפסו יותר מ-67 מהדורות ונמכרו מאות אלפי עותקים.

ספרה "המטבח הסיני" (1979) היה הספר הראשון בעברית בתחום המטבח הסיני. ייחודו של הספר היה במתכונים כשרים המבוססים על חומרי גלם זמינים בישראל באותה תקופה.

בשנת 1983 הקימה סירקיס חברת הוצאה לאור בשם "ר. סירקיס מוציאים לאור בע"מ". במסגרת זו ראו אור כ-100 ספרים, רובם ספרי בישול, אך גם ספרי ילדים, ספרי בית ומשפחה וספרי עשה זאת בעצמך. חלק מהספרים שראו אור הם ספרי-מקור ואחרים, מתורגמים ומעובדים משפות שונות. כמה מהספרים המקוריים זכו בפרסי עיצוב בארץ ומחוצה לה, ואף הוצגו בתערוכות ברחבי העולם.

בסוף שנת 2002 החלה להפיק מגזין אוכל שבועי באינטרנט בשם "מהמטבח באהבה" המיועד למנויים, ובו חדשות קולינריות, מתכונים, צילומי המאכלים וגם סרטי וידאו המדגימים את הכנת המנות.

רבים מספריה הם רבי-מכר, שהודפסו בעשרות מהדורות והפכו לנכסי צאן ברזל במטבח הישראלי. מראשית כתיבתה, הקפידה על כך שכל המתכונים בכתביה יהיו כשרים[1].

סירקיס מרבה לנסוע ברחבי העולם, ועל חוויותיה והתנסויותיה היא מפרסמת מאמרים ומתכונים. בעשור השני של שנות האלפיים היא עוסקת בניהול פעיל של ההוצאה לאור שלה ובכתיבת מאמרים וספרים.

מתגוררת ברמת אביב עם בעלה רפי, איש הייטק. היא אם לשלושה: תמי סירקיס-אקרמן (מרצה בנושא מזון ומחברת ספרי בישול), נורית בנק (אוצרת תערוכות)[2] ודני סירקיס, וסבתא לנכדים.

מספריה

  • מהמטבח באהבה (1975)
  • ילדים מבשלים (1975)
  • המטבח הסיני (1979)
  • מהמטבח בהנאה (1982)
  • פפריקה (בשיתוף עם טומי לפיד) (1986)
  • מהמטבח בקלי קלות (2001)
  • פשטידות עולמיות (2002)
  • סלטים עולמיים (2003)
  • מהמטבח בבריאות (2005)
  • משווייץ באהבה: ארבעה מטבחים בצלחת אחת (2011)
  • ארוחות חגיגיות: מאכלים ביתיים, קלים ובריאים (2013)
  • A Taste of Tradition: The How and Why of Jewish Gourmet Holiday Cooking (1972)
  • Popular Food From Israel (1975)

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 לפי דבריה של סירקיס בראיון לאהרון ברנע בתוכנית "היו ימים", ערוץ הכנסת, 11 באוקטובר 2016
  2. ^ הרצאה מאת נורית סירקיס-בנק, באתר "הידברות"
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0