ערוץ כנסת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ערוץ הכנסת)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כנסת
סמליל הערוץ
פרטי הערוץ
מדינה ישראלישראל ישראל
קטגוריה פוליטיקה, חדשות
סוג ערוץ טלוויזיה פרטי, פתוח
תאריך השקה 3 במאי 2004
השקה מחודשת:
1 באוגוסט 2018
בעלות חברת החדשות (2004–2018)
RGE (2018–הווה)
שפה עברית
משרד ראשי ירושלים (חברת החדשות)
הרצליה (RGE)
אזור קליטה ישראל
שיטת שידור DVB
פורמט תמונה 576i) SDTV)
הצפנה שידור דיגיטלי קרקעי (DTT),
שידור לוויני חופשי
וברשתות הכבלים והלווין
זמינות
חבילה HOT • ‏yesסלקום tvפרטנר tvרמי לוי TVעידן פלוס
HOT אפיק 99
yes אפיק 99
סלקום TV כנסת
פרטנר tv אפיק 99
עידן+ אפיק 6
אתר האינטרנט
סמליל הערוץ החל מה-1.8.18

כנסת (עד 1 באוגוסט 2018 נקרא, באופן רשמי, "ערוץ הכנסת") הוא ערוץ טלוויזיה ממלכתי ציבורי, אשר מופעל על ידי קבוצת "RGE", המפעילה גם את ערוץ עשר ואת ערוץ הספורט. הערוץ משודר באפיק 99 בכבלים הדיגיטליים ובלוויין, ובנוסף בעידן+.

בעבר, מיום הקמתו ועד חודש אוגוסט 2018, הופעל הערוץ על ידי חברת החדשות. שמו הוחלף לשם הקצר "כנסת" בעת המעבר לזכיין החדש.

היסטוריה

השקופית שבישרה על הפסד המכרז בידי חברת החדשות והעברת הערוץ לידי "RGE"

ההיסטוריה של שידורי טלוויזיה רציפים ממליאת הכנסת מתחילה בשנת 1995, עת ערוץ 33 של רשות השידור החל לשדר את דיוני הכנסת.

בשנת 2003, עם איחוד ערוץ 33 והערוץ הלוויני בערבית של רשות השידור, לא נותר זמן אוויר בערוץ לשידורי הכנסת, ורשות השידור הציעה להקים ערוץ חדש. הצעה זו עלתה בד בבד עם יוזמה של הכנסת להקמת ערוץ ייחודי לשידורי הכנסת, ונחקק "חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת" שהסדיר את העניין. ערוץ הכנסת פועל מכוח חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת, התשס"ד – 2003 ותקנות שידורי טלוויזיה מהכנסת, התשס"ו – 2005.

תפישת השידורים של הערוץ נגזרת מסעיף 1 לחוק הקובע: "מטרתו של חוק זה להסדיר שידורי טלוויזיה מן הכנסת והפצתם לציבור הרחב יחד עם משדרים אחרים בעלי עניין ציבורי, כדי לאפשר נגישות לדיוני הכנסת ולעבודתה, לטפח מודעות אזרחית ולחזק את ערכי הדמוקרטיה".

בראשית ימי הכנסת השש עשרה, מינה יושב-ראש הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין, ועדת בחירה מיוחדת לבחירת הגוף המשדר הזמני של ערוץ הכנסת החדש. במכרז השתתפו רשות השידור וחברת החדשות של ערוץ 2. הוועדה בחרה בהצעתה של חברת החדשות של ערוץ 2 להפעלת ערוץ הכנסת. הערוץ עלה לאוויר ב-3 במאי 2004. מאז פתיחת הערוץ מכהן אורי פז כמנכ"ל הראשי ועידית בן יאיר היא מנהלת התוכניות.

ביוני 2006, במכרז חדש לערוץ בחרה המועצה לשידורי כבלים ולוויין בשנית את חברת החדשות להפעיל את הערוץ. הזיכיון המחודש שהוענק, אישר את הפעלת הערוץ החל מנובמבר 2006 למשך 10 שנים.

באוקטובר 2016 המועצה לשידורי כבלים ולוויין פרסמה את המכרז להפעלת הערוץ. במכרז זכה ערוץ 20 אך בסוף חודש יולי, בעקבות פנייה לבג"ץ של חדשות 2 וחברת RGE, המחזיקה בחדשות עשר, הוחלט להקפיא את הליך החלפת הזיכיון. ב-7 בדצמבר הוכרז כי הצעת ערוץ 20 נפסלה בשל פגמים כלכליים. אם לא יימצאו כשלים בהצעת RGE, שהגיעה למקום שני במכרז, היא תחל להפעיל את הערוץ.[1] ב-26 בדצמבר פנתה חדשות 2 למועצת הכבלים והלוויין בבקשה לבטל את הליך המכרז.[2] ב-31 במאי 2018 החליטה מועצת הכבלים והלוויין שקבוצת RGE, בעלת השליטה בערוץ עשר, אשר הגיעה למקום השני במכרז, היא שתפעיל את הערוץ.[3] שבועיים לאחר מכן הגיש ערוץ 20 עתירה לבג"ץ נגד ההחלטה, בעתירה טוען ערוץ 20 כי בדיקת ההצעות שהוגשו במסגרת המכרז התנהלה תוך חוסר סבירות קיצוני. כמו כן טוען הערוץ כי חוות הדעת שפסלה את זכיית הערוץ מכילה ליקויים רבים ומתעלמת מדעתם של יועצים כלכליים, יועצי תוכן וחברי המועצה.[4] ב-19 ביולי, טענות ערוץ 20 וחברת החדשות נדחו על ידי בג"ץ ונקבע כי RGE תפעיל את הערוץ. עם תחילת שידורי הערוץ תחת בעלות RGE, עבר הערוץ לראשונה לשידור בפורמט מסך רחב (16:9).

ב-1.8.18 עלה הערוץ לאוויר בבעלות RGE.

בעקבות סיום השידורים על ידי חברת החדשות, 103 עובדים של ערוץ הכנסת נותרו ללא מקום עבודה. מספר חברי כנסת, בהובלת ח"כ מירב בן ארי ממפלגת כולנו, נחלצו לעזרתם ופנו אל חברת RGE בניסיון לשכנע את קברניטיה לקבל אותם לעבודה.[5]

אופי הערוץ

הערוץ הוא ערוץ אקטואליה פוליטית. הוא מעניק הזדמנות לצפות בפעילותם של 120 חברי הכנסת, דרך ראיונות בתוכניות השונות והשידורים מתוך פעילות הכנסת. אולפני הערוץ ממוקמים בתוך בניין הכנסת, במרחק הליכה מאולם המליאה המרכזי. מצלמות הערוץ מוצבות באופן קבוע באולם המליאה והשידורים מועברים מהאולפן הסמוך אל הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו ומשם נקלטים באמצעי השידור השונים.

הערוץ משדר שידורים ישירים ממליאת הכנסת ומוועדותיה, וכן מפיק באופן עצמאי תוכניות אקטואליה פוליטית נוספות.

סינדיקציה

בעבר קיים הערוץ שיתופי פעולה עם גופי שידור בישראל, וערוצים כאן 11, קשת 12, רשת 13 וערוץ עשר שידרו כמעט מדי יום את תוכניות הערוץ בשעות הצהריים, לעיתים במקביל לשידורן בערוץ עצמו. לאחר המעבר לזכיין החדש הצטמצמו שידורים אלו וכיום משודרות חלק מתוכניות הערוץ בערוץ עשר, הנמצא גם הוא בבעלות RGE.

שידור

  • טלוויזיה – ניתן לצפות בערוץ הכנסת באמצעות שידורי חברות הלווין והכבלים וגם בחבילה הדיגיטלית המצומצמת, עידן+ (DTT) באפיק 99. הערוצים הישראלים המשדרים בארצות הברית מעבירות את התוכניות המרכזיות של הערוץ בכל אמריקה.
  • אינטרנט – כל שידורי הערוץ מועברים בשידור ישיר באתר הכנסת; לוח השידורים המלא של ערוץ הכנסת מתפרסם באתר הכנסת. האולפן הפתוח והמהדורה המרכזית של ערוץ הכנסת מועברים בערוץ חדשות 2 באינטרנט.
  • סלולר – ניתן לצפות בשידור החי של הערוץ באמצעות כל טלפון סלולרי המצויד בטכנולוגיה מתאימה, בין היתר, באמצעות יישומון הכנסת.



בשל אופיו של הערוץ, חלק גדול מצוות המגישים של התוכניות השונות בערוץ משמש גם כצוות הפרשנים והכתבים בערוץ.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, מועצת הכבלים פסלה את הצעת ערוץ 20 להפעלת ערוץ הכנסת, באתר TheMarker‏, 7 בדצמבר 2017
  2. ^ אייס, ציוץ בטוויטר, באתר טוויטר, ‏26-12-2017
  3. ^ אתר למנויים בלבד נתי טוקר, ערוץ 10 ניצח את חברת החדשות: RGE תפעיל את ערוץ הכנסת, באתר TheMarker‏, 31 במאי 2018
  4. ^ יונתן כיתאין, ‏מכרז ערוץ הכנסת: ערוץ 20 עתר לבג"ץ נגד זכיית RGE, באתר גלובס, 12 ביוני 2018
  5. ^ טוקר, נתי (2018-07-26). "פנייה למפעילי ערוץ הכנסת החדש: גייסו כ-100 עובדי הערוץ הישן". TheMarker. נבדק ב-2018-10-24.
  6. ^ מיה סלע, כשהאינטליגנציה מנצחת את המלודרמה הזולה, באתר הארץ, 21 ביוני 2012
  7. ^ אסף שניידר, לשדר שוב את סרטו של רוני קובן, באתר nrg‏, 25 בנובמבר 2008


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24562344ערוץ כנסת