רוסולי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוסולי
Rosolli

במטבח הפיני, רוסוליפינית: Rosolli) הוא סלט הנאכל בעיקר כתוספת קרה למנה, במיוחד כחלק מארוחת חג המולד הפינית המסורתית.

סקירה כללית

רוסולי בחזית עם לאסימסטארין סילי ("הרינג מנפחי זכוכית", הרינג כבוש עם פרוסות בצל וגזר) וברקע בשר חזיר לחג המולד.

רוסולי עשוי מירקות שורש מבושלים, חתוכים לקוביות, במיוחד סלק, גזר ותפוחי אדמה, לעיתים קרובות בשילוב עם מלפפון חמוץ אחד או יותר (בחומץ או במלח), בצל חי ותפוח. וריאציות עשויות לכלול גם מרכיבים נוספים כגון דג מלוח או ביצה מבושלת, ובמקרה זה סביר להניח שהסלט מוגש כמנה ראשונה (מתאבן) ולא כתוספת למנה עיקרית.

רוסולי מוגש לעיתים קרובות עם רוטב עשוי קצפת או מוצר שמנת חמוצה הזמין בפינלנד בשם kermaviili (בהיותו סוג של וילי (כמו יוגורט או קפיר) עשוי משמנת חמוצה, מרוכז בחומץ או בנוזל הכבישה של הסלק, שגם צובע את השמנת לורוד.

מנות דומות נמצאות ברחבי צפון אירופה, מארצות השפלה ברחבי סקנדינביה ועד רוסיה. במיוחד הוינגרט הרוסי דומה מאוד לרוסולי הפיני.

אטימולוגיה

לפי כמה מקורות, המילה רוסולי מגיעה מהמילה הרוסית rassol, שמשמעותה מי מלח, אם כי לא ידוע כיצד זה הגיע למנה המדוברת.[1] במערב פינלנד משתמשים באופן מסורתי במונחים חלופיים כמו punainen salaatti (מילולית "סלט אדום", בתרגום דיאלקטי) או sinsalla (כנראה מהמילה השוודית sillsallad, עבור "סלט הרינג").

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוסולי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Salaatti". Raholan syötäviä sanoja. נבדק ב-2 ביוני 2018. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38059329רוסולי