רב פפא בר שמואל
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
מקום פעילות | פומבדיתא |
---|---|
השתייכות | הדור השלישי והרביעי לאמוראי בבל |
תחומי עיסוק | דיין |
רבותיו | רב חסדא, רב ששת, רב יוסף |
רב פפא בר שמואל היה אמורא בדור השלישי והרביעי לאמוראי בבל.
ביוגרפיה
היה תלמידם של רב חסדא ורב ששת, והקשה לרב יוסף, וגם אביי ורבא דברו איתו בלימוד.
היה הדיין בפומבדיתא, ונקרא בשם "דייני דפומבדיתא"[1], תיקן בעירו שישתמשו בכלי מדידה של תשעה לוגין ולא רצו לקבל עליהם, ושלחה לעיר פפוניא וקבלוה וקראו למידה הזאת 'רוז פפא' על שמו[2].
מסופר עליו שהיה עבד נכרי זקן שצבע את שערו וזקנו בשחור והלך לרבא שיקנהו לעבד ולא רצה ובא לרב פפא וקנאו, פעם אחת הלך לשאוב מים ונשפך על שערו וירד הצבע, קרא רב פפא על עצמו את הפסוק[3], "צדיק מצרה נחלץ ויבא אחר תחתיו"[4].
מהלכותיו
- פירש את המשנה 'רחלים חנונות' לפני רב חסדא שבשעה שכורעת לילד טומנין לה שני עזקין של שמן ומניחין לה אחד על פדחתה ואחד על הרחם כדי שתתחמם, ורב נחמן הקשה על זה[5].
- רב חסדא הקשה למה החורש ביום טוב חייב והלא ראוי העפר לכיסוי הדם שמותרת ביום טוב, ותירץ רב פפא שמדובר כאן באבנים מקורזלות שאינן ראויות לכיסוי[6].
- רב פפא רצה לחדש שיתקעו בראש השנה בחצוצרות ובשופר כמו שכתוב[7] 'בחצוצרות וקול שופר הריעו', אמר לו רבא שרק בבית המקדש נהגו כן וכמו שהפסוק מסיים 'לפני המלך ה''[8].
- רב פפא התפלל פעם תפילת מוסף בראש השנה ביחידות, ואמר למשמשו שכאשר ירמוז לו שסיים הברכה יתקע בשופר, אמר לו רבא שרק בציבור תוקעין באמצע התפילה אבל ביחיד מתפלל ואחר כך תוקע[9].
- הקשה לרב יוסף בהלכות שבויה ותירץ בשם רב ששת[10].
- רב פפא רצה להכשיר שטר מתנה שהיו חתומים עליה שני גזלנים, בהתאם להלכה שהגזלנים נפסלים לעדות רק אם הכריזו עליהם בבית דין, אמר לו רבא שההלכה הזאת הוא רק בגזלנים מדרבנן, אבל גזלנים דאורייתא פסולים אפילו ללא הכרזה[11].
- פעם הגיע אליו דיון על אודות חמור שקטע ידו של ילד ופסק שמשלם ארבעה דברים, הקשה לו רבא דתנן שמזיק משלם חמישה דברים - נזק צער ריפוי שבת ובושת, ענה לו שהתכוון לומר ארבעה דברים לבד מהנזק, הקשה לו אביי דכל ההלכה הזאת נאמרה רק באדם המזיק אבל בהמה שהזיקה משלם רק נזק[12].
- סיפר רבה בר בר חנה: אני ראיתי צפרדע שהייתה כמגדל הגרוניא (מגדל מסוים). בא תנין ובלעה. בא עורב ובלע את התנין ועלה וישב בראש האילן. בוא וראה כמה גדול כוחו של אותו אילן, אמר רב פפא בר שמואל: 'אלמלא הייתי שם, לא הייתי מאמין'[13].
קישורים חיצוניים
- הרב אהרן הימן, "רב פפא בר שמואל", תולדות תנאים ואמוראים, לונדון, תר"ע, חלק ג', עמוד 1029, באתר היברובוקס.
- דב מרדכי יודלביץ, מקומו של רב פפא בר שמואל בתוך "מחוזא - מחיי היהודים בזמן התלמוד", מוסד הרב קוק, ירושלים תש"ז, עמוד 95.
הערות שוליים
- ^ תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף י"ז עמוד ב'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא בתרא, דף צ' עמוד ב'.
- ^ ספר משלי, פרק י"א, פסוק ח'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא מציעא, דף ס' עמוד ב'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף נ"ד עמוד ב'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת פסחים, דף מ"ז עמוד א'.
- ^ ספר תהלים, פרק צ"ח, פסוק ו'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת ראש השנה, דף כ"ז עמוד א'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת ראש השנה, דף ל"ד עמוד ב'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת כתובות, דף ל"ו עמוד ב'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף כ"ו עמוד ב'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא קמא, דף פ"ד עמוד א'.
- ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא בתרא, דף ע"ג עמוד ב'