רבי משה מינץ (הונגריה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי משה מינץ
מהר"ם מינץ
מהר"ם מינץ
לידה 1750
פטירה 15 באוגוסט 1831 (בגיל 81 בערך)
השתייכות יהדות הונגריה
תחומי עיסוק הלכה, תלמוד
תלמידיו רבי משה קוניץ
בית הכנסת של אובודה

רבי משה מינץ (גרמנית: Moses Münz; תק"י, 1750ו' באלול תקצ"א, 15 באוגוסט 1831) היה אב"ד אובן ישן היא אובודה, מחשובי רבני הונגריה בדורו.

תולדות חייו

נולד בפודוליה ב-1750. תחילה כיהן כרב בווישניביץ (Vyshnivets), ומשנת תק"ן (1790) היה לאב בית הדין ורב הקהילה של אובודה, כיום בבודפשט (הקהילה הגדולה והצומחת ביותר באותה עת בהונגריה). חמש שנים לאחר מכן היה לרב הגליל (המחוז) שכלל את כל קהילות האזור.

גיסו היה רבי משה יהושע העשיל אורנשטיין בעל "ים התלמוד"[1], ומחותנו היה החתם סופר.

ב-1803 כתב הקדמה לספר "עמק השוה" של אהרן חורין מאראד, ממבשרי היהדות הרפורמית. הרב מינץ לא חזר בו מתמיכתו בחורין גם לאחר מכן[דרושה הבהרה] וקבע כי ספרו לא הכיל דברי מינות. כן נמנע מלהשתתף במשפט בו נגזר על חורין לגנוז את החיבור. הוא היה מאחרוני רבני הונגריה שתמכו בו, אולם ב-1818 יצא סופית נגד חורין והתנער ממנו כשהלה התעלם מאזהרתו שלא לחבר שו"ת תמיכה בהיכל בהמבורג[2]. לאחר מכן, במהלך ריב ההיכל, כפה על חורין לחזור בו. מאז איבד חורין את תמיכתו האחרונה[3].

כרב הקהילה הקים הרב מינץ באובודה ישיבה, בית דין צדק ובית כנסתבית הכנסת המפואר ביותר באירופה של אותה תקופה, לדעת רבים[4]. בטקס חנוכת בית הכנסת קרא הרב מינץ דרשה שיצאה לאחר מותו בספר בשם "דביר הבית", ובו דימה את מעשה הקמת בית הכנסת להקמת מקדש שלמה על ידי שלמה המלך.

נפטר מכולרה, בזמן מגפת הכולרה השנייה.

תלמידו וממשיך דרכו בהובלת הקהילה, רבי משה קוניץ, למד לימודי חול והתכתב עם מלומדים חילונים ואף כתב תשובה בחיבור שזוהה כרפורמי "נגה הצדק" (הוא כתב גם את הספר "בן יוחאי", המיוחס לעיתים בטעות לרבי משה מינץ, שבא להדוף את טענתו של רבי יעקב עמדין בחיבורו מטפחת ספרים כי ספר הזוהר לא חובר על ידי רבי שמעון בר יוחאי). תלמידו האחר היה הרב ברוך גויטיין, אב"ד העדיעס.

בנו הרב יעקב נרצח בפוגרומים במהלך המהפכה ההונגרית.

מכתביו

  • ספר אפי זוטרי והוא חלק הראשון מחלקי שאלות ותשובות של כבוד מורי רבי הרב הגאון המפורסם מאור הגולה מוהר"ר משה מינץ נ"י אב"ד אובן ישן... וסדרתי את הדברים רק לדוגמה בעלמא אני בנו ותלמידו יוסף יצחק מינץ, פראג, ד' באב תקפ"ז
  • דרוש ליום בשורת הצלחת הקיסר פרנץ הראשון יר"ה להשקטת הארץ, תקע"ד
  • ספר פרי יעקב חידושים על סוגיות שונות בש"ס חיבר יעקב בר"מ חונה (הרצוג) עם איזה הערות מאמ"ו הגאון מו"ה משה מינץ נ"י אב"ד ק"ק אובן ישן, אפען (בודפשט), 1830
  • דביר הבית שהוא גדל הערך קטן הכמות ורב האיכות דרוש להקמת בית הכנסת של אובודה

לקריאה נוספת

  • יהודה שוורץ, הרב ר' משה מינץ בתוך מורשת רבני הונגריה, בהוצאת יד לקהלות טרנסילבניה, חדרה 1987. עמ' 17

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הרב מינץ היה בין המסכימים על ספרו ים התלמוד
  2. ^ כך התבטא במכתב מתקופה זו: "אשר הרבה מאוד שגיתי בתת-לו הסכמה על ספרו, ובתוך עם ועדה גליתי חרפתי, והתנצלות בזה כי עיני בשר לי והאדם יראה לעיניים, והוא לכסות עיניים" ועל חורין וספרו: "כי פיתתני ואפת על ידי סיעות מרעיו בהסכמה על ספרו אשר לא שלטו בו עיני". המכתב נדפס בשו"ת חתם סופר חלק ו - ליקוטים סימן צג.
  3. ^ משה סמט, החדש אסור מן התורה – פרקים בתולדות האורתודוקסיה, הוצאת מרכז דינור לחקר תולדות עם ישראל, 2005. עמ' 242-249.
  4. ^ Jewish Budapest; Monuments, Rites and History, by Geza Komoroczy, Viktoria Pusztai, Andrea Strbik, Kinga Frojimovics, Central European University Press (January 1999), p. 46
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31071407משה מינץ