רבי יוסף דב הלוי סולובייצ'יק (ירושלים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יוסף דב הלוי סולובייצ'יק
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1916
תמוז ה'תרע"ו
פטירה 6 בפברואר 1981 (בגיל 65 בערך)
ב' באדר א' ה'תשמ"א
מקום פעילות ירושלים
השתייכות חוג בריסק
תחומי עיסוק ראש ישיבה
רבותיו אביו רבי יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק
תלמידיו בנו הרב אברהם יהושע סולובייצ'יק, הרב ירחמיאל אונגרישר, הרב אברהם אטיק, הרב קלמן אפשטיין, הרב אברהם ארלנגר, הרב אברהם גורביץ, הרב אברהם נח גרבוז, הרב ברוך שמואל דויטש, הרב אליהו דב וכטפוגל, רבי אפרים זורייבין, הרב שלמה כץ, הרב אברהם יצחק לנאל, הרב יצחק יחיאל עהרנפלד, רבי שמשון פינקוס, הרב שמחה קסלר

רבי יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק (ידוע כהגרי"ד או כרבי יושע בער, ובצורת ההקטנה ר' בֶּרְל) (תמוז ה'תרע"ו, 1916 - ב' באדר א' ה'תשמ"א, 6 בפברואר 1981) היה ראש ישיבת בריסק בירושלים, בנו של רבי יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק.

ביוגרפיה

רבי יוסף דב סולובייצ'יק (מימין) עם רבי משה שמואל שפירא

נולד בבריסק דליטא לרבי יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק ולהענדל, נינתו של רבי מאיר אוירבך. למד אצל אביו. העיד על עצמו כי מיד לאחר בר מצוה למד את ספרו של סבו חידושי הגר"ח על הרמב"ם והיה בקיא בספר בעל פה. בצעירותו החל למסור שיעורים בבריסק ובוורשה.

בתקופת מלחמת העולם השנייה ברח עם אביו לוורשה ולבסוף הגיעו לארץ ישראל. נישא לעטיל בת רבי יצחק ויינשטיין[1] ונכדת רבי יהושע צימבליסט. בהוראת אביו הוא החל למסור שיעורים בביתו. לאחר פטירת אביו פתח ישיבה בביתו של אביו ובה למדו תלמידים מישראל ומחוצה לה.

מסר גם שיעורי חומש, בהם עסק גם בענייני השקפה. כאביו התנגד לציונות, אך לא התנגד לאגודת ישראל. לאחר המהפך ב-1977 התנגד לדעתו של הרב שך, בהכרעתו בעד כניסה לקואליציה. ובתקופה זו חל ריחוק בין הרב שך לבית בריסק.

נפטר ביום שישי ב' באדר א' ה'תשמ"א, 6 בפברואר 1981, ונקבר בהר המנוחות[2]. ממלא את מקומו בראשות הישיבה בנו הרב אברהם יהושע סולובייצ'יק. בן נוסף, הרב משה ("מוישל") מכהן כר"מ בישיבה.

רבי יוסף דב לא הדפיס את חידושי תורתו, וגם בניו לא הוציאו את חידושיו אחרי פטירתו. תורתו מובאת רבות בספרי תלמידיו, כגון בספרי מנחת אברהם של הרב אברהם נח גרבוז. החל משנת תשס"ב החלו לצאת משיעוריו על מסכת זבחים ומסכת מנחות. חידושים נוספים מתורתו נדפסו בסוף ספר חידושי הגרי"ז על מסכת סוטה, ובכמה מכרכי המאסף התורני "ישורון".

בניו

  • הרב אברהם יהושע, ראש ישיבת בריסק.
  • הרב רפאל, מהעסקנים הבולטים בירושלים.
  • הרב נפתלי צבי יהודה לייב, ראש כולל בישיבת בריסק.
  • הרב משה אהרן, מוסר שיעורים בישיבת בריסק.

מתלמידיו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כיהן ברבנות בהורודישץ, וישנובה ומשגיח במספר ישיבות, בהן ישיבת וולוז'ין. מחבר ספרי המוסר "אמרי דעת", "אמרי בינה" ו"אמרי חכמה".
  2. ^ מת הרב יוסף־דב סולובייצ'יק, דבר, 8 בפברואר 1981.

יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק (ירושלים)0Q4891242