רבי אליהו זינגר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אליהו זינגר
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה ה'ת"ר
דוברה פולין קטןפולין קטן
פטירה 1923 (בגיל 83 בערך)
י"ח באלול ה'תרפ"ג
למד ב ישיבת רבי חיים אלעזר וקס
תקופת הפעילות ה'תרי"זה'תרפ"ג
השתייכות חסידות אלכסנדר
רבותיו הנפש חיה, החידושי הרי"מ, רבי העניך מאלכסנדר, האבני נזר, רבי יחיאל מאלכסנדר, הישמח ישראל, והתפארת שמואל
צאצאים רבי יצחק מאיר זינגר
רבה של אוסיאקוב
רבה של ברז'ניצה
רבה של פשיסחה
ראב"ד קאליש

רבי אליהו זינגר (ה'ת"ר - י"ח באלול ה'תרפ"ג, 1923) היה רב חסידי פולני, רבן של אוסיאקוב, ברז'ניצה ופשיסחה וראב"ד קאליש. מגדולי רבני חסידות אלכסנדר.

ביוגרפיה

נולד בדוברה[1] לרבי אברהם, חסיד ווארקא. בגיל צעיר נכנס ללמוד בישיבתו של רבי חיים אלעזר וקס בקאליש, והיה תלמידו המובהק. בצעירותו היה מקורב לרבי יצחק מאיר אלתר (החידושי הרי"מ) מגור ואף היה נוסע איתו לרבי מנחם מנדל מקוצק. נישא לבת הגביר רבי צבי פייפר מקאליש. לאחר נישואיו התגורר בקאליש סמוך לחותנו שתמך בו כלכלית. הוא המשיך לנסוע לרבו החידושי הרי"מ ופעמיים נסע לקוצק.

בגיל 17 מונה לרבה של אוסיאקוב, בעצת רבו רבי חיים אלעזר וקס[1]. כבר אז עסק בהלכה עם רבני דורו[2]. בהמשך מונה לרבה של ברז'ניצה. בהמשך מונה לאב"ד פשיסחה. לאחר שנות רבנות בשלושת ערים רצה ללמוד בלי עול הרבנות, לכן עבר להתגורר בקאליש, שם הקים ישיבה ולימד תלמידים[1], בין תלמידיו בישיבה נמנה נכדו רבי יעקב שרגא זינגר[3]. תושבי העיר פנו אליו בשאלות הלכתיות ודיני תורה, אז הוכרח לקבל על עצמו את הרבנות, אך בתור ראב"ד ולא כרבה של העיר. במקביל המשיך ללמד בישיבתו.

לאחר פטירת רבו החידושי הרי"מ היה לחסידו של רבי העניך מאלכסנדר, ולאחר פטירתו היה לחסידו של האבני נזר מסוכוטשוב. לאחר מכן היה לחסידו של רבי יחיאל דנציגר מאלכסנדר. לרבו זה היה נוסע פעמים רבות. בשנת ה'תרנ"ב, כשנתיים לפני פטירת רבי יחיאל, נישא בנו רבי יצחק מאיר לנכדת רבי יחיאל, מלכה פרל בת בנו רבי שמואל צבי דנציגר (התפארת שמואל). לאחר פטירתו היה לחסידו של בנו רבי ירחמיאל ישראל יצחק דנציגר (הישמח ישראל) מאלכסנדר, וקיימים מכתבים בין השניים, לאחר פטירתו קיבל עליו את מרות מחותנו התפארת שמואל והתבטל אליו. כתב חידושי תורה ושו"ת רבים אך בצוואתו הורה שלא להדפיסם.

נפטר בי"ח באלול ה'תרפ"ג. הוא נקבר בבית הקברות החדש בעיר מגוריו קאליש, ועל קברו הוקם אוהל.

מבניו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 ספר קאליש, תשכ"ו, עמ' 356, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים)
  2. ^ מוזכר בשו"ת ישועות מלכו אורח חיים סימן ט'.
  3. ^ יהודה מקובר, המשפחה והחצר, רועה נאמן, ירושלים, תשע"א, עמ' שמא, מהדורה מורחבת, פרק י"ב, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים)