ראש לימבו
לידה | מיזורי, ארצות הברית |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
מקצוע | שדרן רדיו, פובליציסט, עיתונאי, סופר |
רָאש לימבו (באנגלית: Rush Limbaugh; 12 בינואר 1951 – 17 בפברואר 2021) היה שדרן רדיו ופובליציסט אמריקאי, זוכה העיטור האזרחי הגבוה ביותר בארצות הברית, מדליית החירות הנשיאותית. לימבו היה דמות מוכרת ובעל השפעה על תנועת הימין השמרני בארצות הברית. תוכנית הרדיו שלו הייתה בעלת מספר המאזינים הגדול ביותר בארצות הברית.
בשנת 2001 הודיע לימבו כי הוא איבד את שמיעתו, ולאחר מכן החל להסתייע בשתל שבלולי. בשנת 2014 הושתל שתל שבלולי נוסף וחל שיפור בשמיעתו.
קריירה
לימבו החל לעבוד כשדרן רדיו ב-1984 בסקרמנטו, קליפורניה. תוכניתו הייתה ייחודית משום שלא כללה אורחים, אלא תוכן פוליטי שמרני בלבד. לאחר ארבע שנים בהן זכתה תוכניתו להצלחה הוא עבר לניו יורק, שם תוכניתו צברה פופולריות ברמה הארצית. בשנות ה-90 הוא החל להופיע בטלוויזיה וכתב מספר רבי-מכר. בסוף חייו היה דמות מוכרת בתקשורת ובפוליטיקה השמרנית האמריקאית. מעל 13 מיליון האזינו לתוכניתו בכל שבוע, והוא היה חתום על חוזה בשווי מאות מיליוני דולרים.
דמויות בולטות שהתארחו בתוכניתו הם ג'ורג' בוש האב וג'ורג' בוש הבן (בזמן כהונתם כנשיאי ארצות הברית), קולין פאוול, דיק צ'ייני, ארנולד שוורצנגר, דונלד רמספלד, קונדוליזה רייס ושרה פיילין.
לימבו היה ידוע באהדתו לישראל, וב-1993 הוא ביקר בארץ. הוא נפגש עם חברי כנסת, עם אריאל שרון, בנימין נתניהו ועם ראש הממשלה, יצחק רבין. הוא ביקר גם בכותל המערבי, ביד ושם וברמת הגולן.
בינואר 2020 אובחן כחולה בסרטן הריאה על כך הודיע בתוכנית הרדיו שלו[1].
ב-4 בפברואר 2020 במעמד נאום מצב האומה, העניק לו הנשיא דונלד טראמפ את מדליית החירות הנשיאותית.
הלך לעולמו ב-17 בפברואר 2021 בגיל 70[2].
השקפותיו
- טען שערוצי התקשורת העיקריים מוטים לצד ערכי המפלגה הדמוקרטית.
- קרא למפלגה הרפובליקנית לחזור לערכים שמרניים ולמתונים מבין חברי המפלגה לעזוב אותה.
- תמך בכלכלת שוק ובליברליזם כלכלי.
- תמך בהפעלת יד קשה במלחמה בטרור, ובפרט במאבקה של ישראל בטרור.
- התנגד למלחמה בהתחממות עולמית. סבר שעצם קיום התופעה מוטל בספק, קל וחומר אחריות האדם אליה. הוא האמין שמאחורי המלחמה בהתחממות העולמית עומדות כוונות פוליטיות נסתרות כמו הגדלת כוחה של הממשלה באמצעות העלאת המיסים וההוצאה הממשלתית, וכמו כן חבלה בשוק החופשי על ידי מתן יתרון לתאגידים מבוססים לעומת תאגידים מתפתחים.[3] דעה זו הביע תוך תרעומת רבה לאחר התפוצצות פרשת אקלים-גייט.
- התנגד לפמיניזם ולהפלות מלאכותיות (ביקורת הפמיניזם הזאת גרמה לרָאש לטבוע בספרו "The way things ought to be" את המושג "פמינאציות" המהווה הלחם של המילים פמיניזם ונאציזם).
- התנגד בחריפות להגירה בלתי חוקית לארצות הברית.
- תמך בעונש מוות.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של ראש לימבו
- ראש לימבו, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- ראש לימבו, ברשת החברתית פייסבוק
- ראש לימבו, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- קטע מתוכנית טלוויזיה שהנחה ראש לימבו בו הוא מספר על ביקורו בישראל
הערות שוליים
- ^ מערכת ישראל היום, ראש לימבו חשף: "אובחנתי בסרטן ריאות מתקדם", באתר ישראל היום, 4 בפברואר 2020
- ^ נטע בר, שדר העל השמרני ראש לימבו הלך לעולמו, באתר ישראל היום, 17 בפברואר 2021
- ^ YouTube
ראש לימבו30693540