קרפלך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרפלך
קערת קרעפלאך במרק עוף
קערת קרעפלאך במרק עוף
קערת קרעפלאך במרק עוף

קרעפלאך (או קרעפלעך) הם כיסונים שמקורם במטבח היהודי האשכנזי. הם ממולאים בבשר טחון (אולם קיימות גם גרסאות צמחוניות למשל עם מילוי תפוחי אדמה) ומבושלים במים רותחים או במרק עוף. בגרסה פחות מקובלת, יש המטגנים את הקרעפלאך לפני ההגשה.

הקרעפלאך מזכירים כיסונים האופייניים לתרבויות אחרות כגון הרביולי האיטלקי או הוונטון הסיני. מקורו במטבח האשכנזי הוא מרוסיה, שם הוא נקרא פילמני, באוקראינה הוא נקרא ורניקס ובפולין שמו "פירוגי". פירוגי הממולאים בתפוחי אדמה נקראים בפולין "רוּסקִיִי פירוגי" (פירוגים רוסיים) ובבוכרה קוראים להם "דושפרה" ומבשלים אותם במרק אדום.

את הקרעפלאך נוהגים לאכול בשלושה ימים: בערב יום הכיפורים, בהושענא רבה ובפורים. המשותף לימים אלו הוא שמדובר בימים חגיגיים, אך אינם נחשבים כיום טוב של ממש. לכן אוכלים בהם קרעפלאך, שהוא בעצם בשר (בגלל החגיגיות) מכוסה (כי זה לא לגמרי חג).

בחג השבועות נהגו לאכול קרעפלך חלביים ממולאים בגבינה ומטוגנים בחמאה.

ב"ספר הבדיחה והחידוד" מאת אלתר דרויאנוב כתוב בהקשר זה:

כלל אמרו ליצנים:

אין מלבבים לביבות (כּרפּלים בלעז) אלא בימים שיש בהם חבטה: ערב יום-כיפור – מלקות, הושענא רבה – חיבוט ערבה, פורים – חיבוט המן. סימן לדבר: "הַכֵּה תַכֶּה" (דברים, י"ג, ט"ז) - נוטריקון: הושענא, כיפור, המן תאכל כרפלים הרבה.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31043645קרפלך