קרפלך
קערת קרעפלאך במרק עוף | |
קרעפלאך (או קרעפלעך) הם כיסונים שמקורם במטבח היהודי האשכנזי. הם ממולאים בבשר טחון (אולם קיימות גם גרסאות צמחוניות למשל עם מילוי תפוחי אדמה) ומבושלים במים רותחים או במרק עוף. בגרסה פחות מקובלת, יש המטגנים את הקרעפלאך לפני ההגשה.
הקרעפלאך מזכירים כיסונים האופייניים לתרבויות אחרות כגון הרביולי האיטלקי או הוונטון הסיני. מקורו במטבח האשכנזי הוא מרוסיה, שם הוא נקרא פילמני, באוקראינה הוא נקרא ורניקס ובפולין שמו "פירוגי". פירוגי הממולאים בתפוחי אדמה נקראים בפולין "רוּסקִיִי פירוגי" (פירוגים רוסיים) ובבוכרה קוראים להם "דושפרה" ומבשלים אותם במרק אדום.
את הקרעפלאך נוהגים לאכול בשלושה ימים: בערב יום הכיפורים, בהושענא רבה ובפורים. המשותף לימים אלו הוא שמדובר בימים חגיגיים, אך אינם נחשבים כיום טוב של ממש. לכן אוכלים בהם קרעפלאך, שהוא בעצם בשר (בגלל החגיגיות) מכוסה (כי זה לא לגמרי חג).
בחג השבועות נהגו לאכול קרעפלך חלביים ממולאים בגבינה ומטוגנים בחמאה.
ב"ספר הבדיחה והחידוד" מאת אלתר דרויאנוב כתוב בהקשר זה:
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: קרעפלאך |
- מוסף תורני "קולמוס" 17, כיסנים - סוד הקרעפלך בסעודות של חג, ירושלים תשס"ה, באתר אוצר החכמה
- מתכונים להכנת קרפלך באתר כיכר השבת
- מיכל וקסמן, שולחן לכולם: מרק אחד וחמישה מתכוני קרפלך, באתר ynet, 8 בספטמבר 2015
31043645קרפלך