קריית האוניברסיטה (מקסיקו סיטי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריית האוניברסיטה במקסיקו סיטי

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
חזית מבנה הספרייה - המראה המזוהה ביותר עם קריית האוניברסיטה
חזית מבנה הספרייה - המראה המזוהה ביותר עם קריית האוניברסיטה
מדינה מקסיקומקסיקו מקסיקו
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2007, לפי קריטריונים 1, 2, 4
התבליט הצבעוני על בניין הרקטור

קריית האוניברסיטהספרדית Ciudad Universitaria) היא הקמפוס המרכזי של האוניברסיטה הלאומית האוטונומית של מקסיקו, ונמצאת ברובע קויואקאן (Coyoacán) בחלקה הדרומי של מקסיקו סיטי. הקריה תוכננה על ידי האדריכלים מריו פאני ואנריקה דל מוראל, והיא כוללת את האצטדיון האולימפי, כארבעים פקולטות ומכונים, מרכז תרבות, שמורה אקולוגית, הספרייה המרכזית וכמה מוזיאונים. היא נבנתה בשנות החמישים על מצע לבה קרושה, והחליפה את בנייני האוניברסיטה הישנים שהיו פזורים במרכז העיר. בניית הקמפוס הושלמה ב-1954.

אף על פי שלאוניברסיטה גם בניינים נוספים בעיר שאינם בקמפוס (רובם עבור לימודים לתואר ראשון ומבני תרבות), וכן מבנים במדינות אחרות של מקסיקו, קריית האוניברסיטה (הנקראת לעיתים קרובות בראשי התיבות של שמה, סֶה-אוּ) היא הסמל המוכר ביותר של האוניברסיטה.

מבנה כללי

קריית האוניברסיטה נועדה להיות מרחב פתוח. כיוון שחלק מהאתר היה משטחי סלע געשי, וחלקים אחרים היו צמחייה עבותה, יש בקריה מעט מאוד דרכים ישרות: רוב הדרכים נוטות להיות מעגלים קונצנטריים (כלומר, סביב מרכז אחד) המכילים את הבניינים. הסלע הגעשי סולק כדי לפנות מקום לבניינים, ושימש לבניית השבילים והקירות החיצוניים. הבניינים עצמם נבנו מחומרים פשוטים - בעיקר לבנים ובטון - וברובם יש חלונות גדולים וגינות, גם מבחוץ וגם בתוך המבנה. רוב הבניינים אינם גבוהים משלוש קומות.

הגינות והסלע הגעשי הם המוטיבים העיקריים המשותפים לכל המבנים (אף כי סגנונו של כל בניין שונה), להוציא שני יוצאי-דופן בולטים: מגדל הרקטוראט והספרייה המרכזית. שני בניינים גבוהים ורבועים אלה עומדים בנפרד משאר הבניינים, ומעוטרים בציורי קיר של אמנים מקסקאיים ידועים: דוויד אלפארו סיקיירוס (מגדל הרקטוראט) וחואן או'גורמן (הספרייה המרכזית, בתמונה). ציור הקיר על הספרייה המרכזית, המקיף אותה מכל צדדיה, הוכר כציור הקיר הגדול בעולם. הוא מבוסס על מוטיבים אצטקיים ועל שלט האצולה של האוניברסיטה, ובזכותו הפך מבנה הספרייה לבניין המוכר והמייצג ביותר של הקמפוס.

חלל פיסולי

בשטח השמורה האקולוגית מצוי "חלל פיסולי", מצע סלע געשי טבעי, גדול ועגול, המוקף מנסרות לבנות הנראות כאילו הן קורנות ממרכזו, כמו שמש גדולה. באזור זה נמצאות יצירות פיסוליות, שרבות מהן גדולות וצבעוניות.

מוזיאונים

בשטח הקמפוס האוניברסיטאי שני מוזיאונים: מוזיאון המדע, המכונה "אוניברסום", שבו מוצגים אינטראקטיביים בנושאי מדע, שנועדו לציבור הכללי; והמוזיאון האוניברסיטאי למדעים ואמנויות (Museo Universitario de Ciencias y Artes או MUCA), הכולל תצוגות מתחלפות של אמנות בת-זמננו, יצירות של אמנים מקסיקנים ויצירות מאוסף האוניברסיטה.

מתקני ספורט

המתקן החשוב ביותר במתחם הוא האצטדיון האולימפי שנבנה ב-1952 ושאירח את אולימפיאדת מקסיקו סיטי (1968) ואת מונדיאל 1986. כיום הוא אצטדיון הבית של אוניברסידד נסיונל, קבוצת האוניברסיטה המשתתפת בליגת העל המקסיקנית, והוא משמש גם למשחקי ליגת האוניברסיטה. יש בו גם מסלול מרוצים המשמש לתחרויות אתלטיקה בינלאומיות. מלבד האצטדיון, קיימים בקמפוס גם מגרשי כדורגל ופוטבול המשמשים את הסטודנטים וקבוצות נוער, וכן מתקני ספורט שונים המשמשים את הסטודנטים.

מבני תרבות

שלושה אולמות חשובים מצויים במתחם: אולם נסאוואלקויוטל (Sala Nezahualcoyotl) המשמש לקונצרטים ומופעי מחול, תיאטרון חואן רואיס דה אלארקון, והמרכז האוניברסיטאי לתיאטרון (CUT), המשמש להופעות קטנות יותר (כ-100 מושבים). מלבדם, קיימים בתחום "האזור התרבותי" בתי-קולנוע בהתמחויות שונות ותחנת רדיו.

תחבורה

באוניברסיטה קיימת מערכת תעבורה פנימית, שמנוהלת על ידי האוניברסיטה עצמה. תחנת המוצא של חמשת קווי האוטובוסים נמצאת בצידו המערבי של הקמפוס, קרוב לתחנת המטרו "אוניברסיטה". הנסיעה בקווים הפנימיים היא בחינם. תחנת מטרו נוספת משרתת יציאה אחרת של הקמפוס. את הקמפוס חוצה לשניים שדרת אינסורחנטס (Avenida Insurgentes), שהיא ציר תנועה חשוב המחברת את הקמפוס לעיר, ועוברת קרוב לאזור התרבותי ולאצטדיון. כמו כן, רשת של נתיבי אופניים מחברת בין הפקולטות השונות.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0