קקטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קקטה
Caquetá
סמל קקטה
סמל קקטה
דגל קקטה
דגל קקטה
מדינה קולומביהקולומביה קולומביה
בירת המחוז פלורנסיה
תאריך ייסוד 15 בדצמבר 1981
שטח 88,965 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ במחוז 490,055[1] (2017)
אזור זמן UTC -5
www.caqueta.gov.co

לחצו כדי להקטין חזרה

מחוז אטלאנטיקומחוז מגדלנהמחוז לה גואחירהמחוז בוליברמחוז ססארמחוז נורטה דה סנטנדרמחוז סוקרהמחוז קורדובהמחוז אנטיוקיהמחוז סנטנדרמחוז צ'וקומחוז אראוקהמחוז קסנרהמחוז בויאקהמחוז קלדסמחוז ריסרלדהמחוז קינדיובוגוטהמחוז קונדינמרקהמחוז טולימהמחוז ואיה דל קאוקהמחוז קאוקהמחוז נריניומחוז וילהמחוז פוטומאיומחוז ויצ'דהמחוז מטהמחוז גואאיניהמחוז גואביארהמחוז קקטהמחוז ואופסמחוז אמסונאסמחוז סן אנדרס ופרובידנסיהאקוודורפרוברזילבוניירקוראסאוארובה (טריטוריה)ונצואלהפנמהקוסטה ריקהניקרגואההונדורספרו
(למפת קקטה רגילה)
 
פלורנסיה
פלורנסיה
סן ויסנטה/דל קגואן
סן ויסנטה
דל קגואן
פוארטו ריקו
פוארטו ריקו
קרטחנה/דל צ'אירה
קרטחנה
דל צ'אירה
קקטה

קקטהספרדית: Caquetá) הוא אחד מ-32 המחוזות של קולומביה. המחוז נמצא בדרום קולומביה והוא גובל במחוזות מטה וגואביארה בצפון, בוואופס במזרח, באמסונאס ובפוטומיו בדרום, בקאוקה במערב ובווילה בצפון-מערב.

המחוז משתרע על שטח של 88,965 קמ"ר.[2] במחוז מתגוררים כ-490,000 תושבים (הערכה ל-2017).[1] בירת המחוז היא פלורנסיה.

היסטוריה

בתקופה הפרה-קולומביאנית האזור היה מיושב על ידי שבטי ילידים שונים, בהם שבטי האנדקי, הקריחונה והוויטוטו.

בתקופת השלטון של האימפריה הספרדית החל מהמאה ה-16 לא היו ניסיונות רבים ליצור מושבת באזור בעקבות תנאי המחיה הקשים של יערות הגשם. חלק גדול הניסיונות המעטים שכן נעשו נכשלו בדרך כלל.

לאחר קבלת העצמאות של רפובליקת קולומביה הגדולה בתחילת המאה ה-19 האזור נכלל תחילה בפרובינציית פופאיאן אך כעבור שנים ספורות נכלל במחוז בויאקה. לאחר פיצול הרפובליקה ב-1830 האזור נכלל ברפובליקת גרנדה החדשה והשתייך לטריטוריית קקטה, שבירתה הייתה מוקואה (במחוז פוטומיו המודרני) ושכללה את כל דרום-מזרח קולומביה המודרנית. ב-1857 הרפובליקה הפכה לפדרלית והטריטוריה נכללה במדינת קאוקה. ב-1863 הרפובליקה הפכה לארצות הברית של קולומביה והמדינות המקוריות המשיכו להתקיים. ב-1886 ארצות הברית של קולומביה הפכה לרפובליקת קולומביה הלא-פדרלית והאזור נכלל במחוז קאוקה.

בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 החלה להתפתח באזור תעשייה של הפקת גומי, דבר שתרם להיווסדן של התיישבויות קבע כמו פוארטו ריקו, סן ויסנטה דל קגואן ופלורנסיה. ב-1905 נוסדה האינטנדנסיה (יחידה דומה למחוז אך במעמד פחות יותר ותחת שליטה הדוקה יותר של השלטון המרכזי) של קקטה בשטחי המחוז העתידי עם פלורנסיה כבירתה. כעבור שנה האינטנדסיה בוטלה והוחזרה למחוז קאוקה, אך ב-1909 היא הוקמה מחדש. כעבור שנים ספורות שונה מעמדה למעמד דומה יחסית של קומיסריה.

בעשורים שלאחר מכן האזור המשיך להתפתח ביחד עם תעשיית הפקת הגומי ונוסדו בו מספר יישובים חדשים. ב-1950 שונה מעמד הקומיסריה בחזרה לאינטנדנסיה. ב-15 בדצמבר 1981 שודרג מעמד הקומיסריה למחוז.

בסוף המאה ה-20 המחוז הפך לאחד המוקדים של מלחמת האזרחים בקולומביה בין ארגוני גרילה כמו FARC לבין הממשלה הקולומביאנית, וכמו כן צמח בו הסחר בסמים. במסגרת שיחות שלום בשנות ה-90 של המאה ה-20 בהנהגת נשיא קולומביה אנדרס פאסטראנה אראנגו הוחלט ב-1999 להקים אזור מפורז שכלל את הרשות המקומית של סן ויסנטה דל קגואן ביחד עם עוד מספר רשויות מקומיות במחוז מטה. לאחר כישלון השיחות ב-2002 האזור המפורז בוטל. ב-2009 מושל המחוז לואיס פרנסיסקו קואיאר נחטף ונרצח על ידי FARC.[3]

כלכלה

כלכלת המחוז מסתמכת בעיקר על גידול מקנה ועל חקלאות, הכוללת בין היתר גידול אורז, בננה, מניהוט, קקאו וקנה סוכר. בנוסף ישנם מצבורי זהב בגדות נהר ז'פורה העובר במחוז שנחצבים באופן לא חוקי על ידי FARC כדי לממן את הארגון.[4] כמו כן המחוז הוא אחד המוקדים העיקריים בקולומביה לגידול צמח הקוקה שממנו מופק הסם קוקאין.[5]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קקטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 תוצאות מפקד 2005 והערכות אוכלוסין לשנים 2005-2020, המחלקה הלאומית האדמיניסטרטיבית לסטטיסטיקה של קולומביה (DANE) (בספרדית).
  2. ^ קקטה באתר האגודה הגאוגרפית של קולומביה (בספרדית).
  3. ^ "Kidnapped Colombian governor found dead". BBC. 2009-12-22. נבדק ב-2017-04-21.
  4. ^ Kalmanovitz, Salomón (23 בדצמבר 2012). "La minería del oro en el río Caquetá". El Espectador (בספרדית). {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ קולומביה - ניטור גידולי קוקה 2013, ממשלת קולומביה ומשרד האו"ם לסמים ולפשיעה (UNODC) (בספרדית).


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23177699קקטה