קצב חילוף החומרים הבסיסי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מדידת קצב חילוף החומרים הבסיסי במעבדה

קצב חילוף החומרים הבסיסיאנגלית: Basal Metabolic Rate, או בקיצור BMR), המכונה בעברית גם קצב מטבולי בסיסי[1], הוא כמות האנרגיה שהגוף שורף במנוחה לצורך תפקודים פיזיולוגיים חיוניים כמו נשימה, זרימת הדם, ויסות טמפרטורת הגוף ותיקון תאי הגוף. מדובר בכמות האנרגיה המינימלית הנדרשת על מנת שהאדם יישאר בחיים כאשר הוא אינו עוסק בפעילות גופנית כלשהי[2]. קצב חילוף החומרים הבסיסי משפיע באופן ניכר שריפת הקלוריות של הגוף ובסופו של דבר קובע אם אותו האדם עולה במשקל, יורד במשקל, או נשאר באותו המשקל[3]. עבור רוב האנשים ה-BMR מהווה בסביבות 70% מסך הקלוריות שנשרפות במהלך היום. גורמים כמו גיל, מין, גנטיקה, הרכב גוף ופעילות הורמונלית משפיעים באופן ניכר על קצב חילוף החומרים הבסיסי של כל אדם.

ככל שרקמת השרירים גדולה יותר הגוף שורף יותר קלוריות כאשר הוא נמצא במנוחה, ולכן אנשים עם מסת שריר רזה(אנ') (משקל השרירים, העצמות ויתר האיברים הפנימיים למעט השומן) גבוהה יותר נוטים להיות בעלי BMR גבוה יותר. הגיל של האדם הוא גורם מכריע נוסף לקצב חילוף החומרים הבסיסי - בדרך כלל לאחר גיל 20 ה-BMR אצל מרבית בני האדם קטן ב-1 עד 2 אחוזים מדי עשור, בעיקר בשל אובדן שרירים ושינויים הורמונליים. ההבדלים בין המינים גם מהווים גורם מכריע על קצב חילוף החומרים הבסיסי, כאשר לגברים יש בדרך כלל BMR גבוה יותר מנשים משום שיש להם יותר מסת גוף רזה.

מדידה מדויקת של ה-BMR כרוכה במדידת כמות החמצן הנצרכת על ידי הגוף וכמות הפחמן הדו-חמצני שמיוצר על ידי הגוף בתנאים מבוקרים, כגון לאחר צום לילה ותקופת מנוחה. משום שמדידות מדויקות של ה-BMR יכולות להיות יקרות ומורכבות, מרבית האנשים נוטים להעריך את ה-BMR באמצעות מספר נוסחאות, כגון משוואת האריס-בנדיקט.

משוואה אחרת, הלא היא משוואת מיפלין-סנט ג'ור המסתמכת על המשתנים גיל, משקל, גובה ומין[4]:

לגברים:
BMR =‏ (10 × משקל הגוף בקילוגרמים) + (6.25 × גובה בסנטימטרים) − (5 × גיל הגבר) + 5
לנשים:
BMR =‏ (10 × משקל הגוף בקילוגרמים) + (6.25 × גובה בסנטימטרים) − (5 × גיל האישה) − 161

הערכת ה-BMR של אנשים היא חיונית במיוחד בתחומי הרפואה, התזונה והכושר. כאשר יודעים את ה-BMR הדבר מסייע את הצרכים הקלוריים של הגוף על מנת לגרום לו לרדת במשקל, להישאר במשקל מסוים, או לעלות במשקל, וזאת משום שכאשר יודעים מהו ה-BMR של אדם מסוים, ניתן ליצור תוכניות תזונה מותאמות אישית, אשר מסייעות לוודא שהאדם יהיה בגרעון קלורי על מנת לרדת במשקל או שיאכל כמות גבוהה יותר של קלוריות וחלבונים על מנת להעלות את מסת השרירים בגוף. בנוסף, במקרים בהם נמצא שה-BMR גבוה או נמוך מדיי הדבר עלול להעיד על בעיות בריאותיות מסוימות, כמו פעילות יתר של בלוטת התריס או פעילות מופחתת של בלוטת התריס, אשר גורמים בהתאמה להגדלת או הקטנת כמות האנרגיה שהגוף שורף.

אורח חיים החיים של האדם וגורמים סביבתיים שונים משפיעים גם הם במידה ניכרת על ה-BMR. פעילות גופנית סדירה, ובמיוחד אימוני כוח, יכולים לסייע להגדיל את מסת השריר הרזה, ובכך להגדיל את ה-BMR. לעומת זאת, הגבלה קיצונית של כמות הקלוריות שצורכים, או ביצוע של צום ממושך עלולים להקטין את ה-BMR משום שהגוף נאלץ להסתגל למצב בו הוא נדרש לחסוך באנרגיה. בשל כך, אימוץ הרגלים בריאים, כמו תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה, יכולים לסייע לייעל את הפעילות המטבולית של הגוף.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יפה, ד"ר דנה; דוידסון, מכון (2019-09-10). "איך קשור קצב חילוף החומרים ליכולות הכושר שלכם". Ynet. נבדק ב-2025-01-13.
  2. ^ N S Sabounchi, H Rahmandad, A Ammerman, Best-fitting prediction equations for basal metabolic rate: informing obesity interventions in diverse populations, International Journal of Obesity 37, 2013-01-15, עמ' 1364–1370 doi: 10.1038/ijo.2012.218
  3. ^ חילוף חומרים (מטבוליזם), באתר www.maccabi4u.co.il
  4. ^ Erin Heger, Sarah C. McEwen, What is basal metabolic rate? How calculating your BMR can help you lose weight, Business Insider (באנגלית אמריקאית)


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קצב חילוף החומרים הבסיסי40335601Q623293