קנאת ה' צבאות
קנאת ה' צבאות הוא ספר קבלי, מכתבי הרמח"ל. הספר נכתב כנגד הטענות השבתאיות שמקורן בפרשנות למאמרים בספר הזוהר. מטרת הספר היא כפולה: לדחות את הפירושים השבתאיים שהביאו לשינוי מדרך ההלכה וכן להגן על ספר הזוהר מהלעז שיצא עליו בעקבות הפרשנות השבתאית. בהקדמתו כותב הרמח"ל שבעיית השבתאות קיימת בזמנו אצל חכמי ישראל, "ומי יודע אם לעת כזאת כל חכמי ישראל כבר נמלטו נסעו מזה או לא". באגרת לרבו כתב "ובארץ המערב כבאי התיבה[1] הם הנקיים מן הטעות הזה".
הספר יצא לאור לראשונה בשנת ה'תרכ"ב בקניגסברג, ולאחר מכן בוורשה בשנת ה'תרמ"ח בשתי המהדורות נדפס רק חלק מתוך הספר (כמחציתו). עוד לפני הוצאתו לאור כספר, נדפס חלק ממנו בתוספת הערות בתוך ספרו של רבי יצחק אייזיק חבר, "מגן וצינה". החלק הזה, עם הערותיו של רבי יצחק אייזיק חבר, נדפס על ידי רבי חיים פרידלנדר כ"כללים מתוך ספר קנאת ה' צבאות" בתוך "ספר הכללים". לאחר מכן הוציא הרב פרידלנדר מהדורה של "ספר קנאת ה' צבאות המלא" בתוך "גנזי רמח"ל". גם במהדורה זו כתב היד היה חסר בסופו.
מתכני הספר
- סילוק ההגשמה - לדברי הרמח"ל, כשם שיש להבין את פסוקי התנ"ך בהם ישנם תיאורים גשמיים של ה' בדרך של שלילת הגשמות, כך יש להבין את התיאורים הגשמיים שבספרות הקבלית. עשר הספירות הספירות קשורות לגילוי הבורא על ידי פעולותיו, ולכן כללות הספירות מכונה בדמות אדם.
- עבירה לשמה - בנקודה זו התפלמס עם השבתאות מנקודת מבט תאולוגית-קבלית תוך שהוא מבקרה באופן חריף ביותר. הוא חושף את הסוד הקבלי שקיים במושג התלמודי של "עבירה לשמה", וכן מציין, בין היתר, שמושג זה ייתכן דווקא כהוראת שעה ולא כמצב מתמשך. לכן האיסורים הרבים שאנשי "הרס הצבי" הקלו בהם בקביעות, אינם נכנסים במושג זה של עבירה לשמה.
קישורים חיצוניים
- לוצאטו, רבי משה חיים, קנאת ה' צבאות המלא, בתוך "גנזי רמח"ל", באתר היברובוקס
- הספר קנאת ה' צבאות (כטקסט)
- הרב מרדכי שריקי, שיעורים בספר קנאת ה' צבאות, באתר "מכון רמח"ל"
הערות שוליים
30462694קנאת ה' צבאות