קמצ'טקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אי ריקה

הר קוריאקסקי כפי שהוא נראה ממפרץ אווצ'ה

קַמְצַ'טְקָהרוסית: полуо́стров Камча́тка) הוא חצי אי במזרח הרחוק הרוסי; שנמצא בחבל קמצ'טסקי קראי, רוחבו המקסימלי 450 ק"מ, אורכו 1,250 ק"מ והוא משתרע על פני 270,000 קמ"ר, שטח המחוז כולו הוא 472,300 קמ"ר. חצי האי גובל במזרח עם האוקיינוס השקט ועם ים ברינג החוצץ בינו ובין חצי האי אלסקה ובמערב עם ים אוחוצק.

גאוגרפיה

בין חצי האי קמצ'טקה לאוקיינוס השקט נמתח שקע קוריל-קמצ'טקה המגיע לעומק של 10,500 מטר, והאזור פעיל מאוד מבחינה סייסמית. ב-16 באוקטובר 1737 התרחשה במקום רעידת אדמה בדרגה 9.3 לערך בסולם מגניטודה לפי מומנט וב-4 בנובמבר 1952 נמדדה רעידת אדמה בדרגה 9.

הבקעה המרכזית ונהר הקמצ'טקה שזורם דרכה שוכנים לצד שרשרת הרי הגעש החוצצת בינם לבין חופי האוקיינוס השקט. ברכס זה 160 הרי געש. בסך הכל יש בקמצ'טקה 300 הרי געש, מהם 29 עדיין פעילים, והמקום מאופיין בצפיפות הגבוהה ביותר של הרי געש בעולם. 19 הרי געש פעילים מוגדרים כאתרי מורשת עולמית על ידי אונסק"ו מאז שנת 1996. במרכז קמצ'טקה שוכנת בקעת הגייזרים היחידה של אירואסיה (Долина гейзеров), אך היא הושמדה בחלקה ב-3 ביוני 2007 כתוצאה ממפולת בוץ ואבנים, בשנים האחרונות נראה שחלק מהגייזרים החלו לפלס את דרכם החוצה וחלקם אף צצים בחזרה.

האקלים בחצי האי נע בין אקלים ממוזג לאקלים סוב-ארקטי וכמות המשקעים השנתית הממוצעת מגיעה בצידו הדרום-מזרחי ל-2,600 מ"מ.

פאונה

חצי האי קמצ'טקה מאכלס מגוון עשיר של בעלי חיים הנהנים מהצפיפות הנמוכה של האוכלוסייה האנושית באזור ומההשפעה המוגבלת של הציוויליזציה.

בין היונקים הטורפים שחיים בקמצ'טקה ניתן למנות את הדוב החום, הדָּלָק הסבירי, שועל השלג והשועל, הזאב, החמוס, הגרגרן והשונר. יונקים אחרים כוללים מספר סוגי איילים, ביניהם אייל הצפון ואייל קורא, וכבשים כמו כבש השלג, מספר סוגי סנאי, את הלמינג ואת הארנבת.

בין העופות נכללים העיט הזהוב והבז הארקטי, וחצי האי משמש כשטח רבייה לעיטם שטלר, עוף דורס גדול ממדים. עופות ימיים ממינים רבים ובכלל זה מספר סוגים של קורמורניים ושחפים שוכנים גם הם בקמצ'טקה.

בעלי החיים הגדולים בעולם, הלווייתנים הכחולים, נצפים לעיתים בקרבת חופי חצי האי, וכן מיני לווייתנאים אחרים כמו הקטלן, הלווייתן גדול-הסנפיר, ראשתן גדול-ראש והלווייתן המצוי. חופי חצי האי עשירים באריות ים ממספר סוגים.

חצי האי נחשב כמקום בעל המגוון הגדול ביותר של דגי סלמון, ואגם קורילסקי נחשב כבית הגידול הגדול ביותר של דגי סלמון באירואסיה.

אוכלוסייה ומנהל

חצי האי קמצ'טקה משתרע בתחומו של מחוז קמצ'טקה (Камча́тский край) אשר הוקם ב-1 ביולי 2007 כתוצאה מאיחוד של מחוז (אובלסט) קמצ'טקה (Камча́тская о́бласть) והמחוז האוטונומי הקוראקי (Коря́кский о́круг). בתחומי חצי האי מתגוררים כ-400,000 איש, רובם רוסים, שכמחצית מהם מתגוררים בעיר פטרופבלובסק-קמצ'טסקי, ואוכלוסייתה של זו מנתה כ-198,000 תושבים בשנת 2002.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • דייוויד קואמן, מסע של פעם בחיים - הכלכלה הפוסט סובייטית תקבע את גורל דגי האלתית בחצי האי קמצ'טקה, נשיונל ג'יאוגרפיק, גיליון 135, אוגוסט 2009

גלריה

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קמצ'טקה33062066Q993