Campylobacter jejuni
Campylobacter jejuni | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | חיידקים אמיתיים |
מערכה: | חיידקים ארגמניים |
מחלקה: | Epsilon Proteobacteria |
סדרה: | Campylobacterales |
משפחה: | Campylobacteraceae |
סוג: | Campylobacter |
מין: | Campylobacter jejuni |
שם מדעי | |
Campylobacter jejuni |
Campylobacter jejuni הוא מין של חיידק אמיתי מיקרואירופילי, סלילוני, גראם-שלילי, המצוי לעיתים קרובות בצואה של בעלי חיים והגורם לדלקת המעי ולשלשול. הקמפילובקטר הוא אחד הגורמים הנפוצים להתייבשות בבני אדם במדינות המפותחות. הרעלת מזון הנגרמת מחיידק זה יכולה לפגוע קשות בבריאות, אך לרוב אינה גורמת למוות. קיים קשר בין הרעלה זו (על ידי זן מסוים של החיידק) לבין מחלה אוטואימונית נוירודגנרטיבית בשם (Guillain-Barré syndrome (GBS - הנוגדנים הנוצרים כנגד זן זה תוקפים חלבונים של מערכת העצבים.
החיידק מצוי לרוב בתרנגולות, אך נמצא גם בצואה של קנגורו וחיות נוספות.
ניתן לגדל את הקמפילובקטר במעבדה על צלחות אגר מיוחדות בטמפרטורה של 42 מעלות צלזיוס, שהיא טמפרטורת הגוף של ציפורים. טמפרטורה של כ-55 מעלות מספיקה לחיסולו של החיידק ולכן הוא אינו מצוי לרוב במזון מבושל. החיידק רגיש מאוד למלח ומצוי רק ברמות מליחות של פחות מ-2%.
טיפול בחיידק
הקמפילובקטר ידוע כפוגע בבריאות של בני אדם משנת 1977. התסמינים מופיעים כיום עד עשרה ימים אחרי ההדבקה. הטיפול בקמפילובקטר לרוב אינו אנטיביוטי בגלל שלמחלה זמן חיים מוגבל. במקרים קשים קיים שימוש בציפרופלוקסאצין, מקרולידים דוגמת אריתרומיצין ו-אזניל ונורפלוקסצין.
קישורים חיצוניים
22193266Campylobacter jejuni