קלמנטינה
קלמנטינה | |
---|---|
קלמנטינות על העץ | |
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | דו-פסיגיים |
סדרה: | סבוננאים |
משפחה: | פיגמיים |
סוג: | הדרים |
מין: | קלמנטינה |
שם מדעי | |
Citrus × aurantium |
קלֶמֶנטינה (שם מדעי: Citrus × aurantium) היא זן של פרי הדר הדומה בצורתו, צבעו וטעמו לתפוז. הקלמנטינה נוצרה מהכלאה שביצע במאה ה-19 הכומר הצרפתי-אלג'יראי קלמאן רודייה (Clement Rodier). הוא הכליא טנג'רין (זן של מנדרינה) ים-תיכוני עם חושחש (עץ הדר שפריו אינו אכיל ושגזעו משמש כ"כנה" כלומר בסיס הרכבת עצי הדר אחרים). הפרי שהתקבל נקרא על שמו: קלמנטינה.
כמו כל פירות ההדר גם הקלמנטינה מכילה ויטמין C. קליפת הקלמנטינה צהובה-כתומה. בפרי 9 - 20 פלחים, המכילים בקבוקוני מיץ ועטופים בקליפה דקה. הגרעינים קרובים למרכז הפרי. טעמה מתוק חמצמץ. עונת הבשלות של הקלמנטינה היא בחודשים אוקטובר-נובמבר. ערכה התזונתי של הקלמנטינה (ל-100 גרם) הוא 45 קלוריות, 10 גרם סוכר, 175 מיליגרם אשלגן, 45 מיליגרם ויטמין C, וסיבים תזונתיים 2.3 גרם.
זנים שפותחו במכון וולקני
במכון וולקני פותחו זנים אחדים של קלמנטינות בידי צוות בראשות ד"ר עליזה ורדי. הזן "אורה" נוצר במכלוא הזנים טמפל וקינו. מאורה פותחו הזנים "אור" ו"אודם".
אורה בורר כזן ב-1978 ונרשם כפטנט ב-1984. מועד הבשלת הפרי בזן זה הוא בחודשים ינואר-פברואר. הזן מתאפיין בפרי עגול בעל קליפה חלקה בצבע צהוב-כתום המתקלפת בקלות. בפרי יש כעשרה זרעונים ורמת החמצון בפרי יורדת לאחר הקטיף, דבר הפוגם בטעמו. הפרי משתמר על העץ זמן רב יחסית.
פרי הקלמנטינה מזן אור הוא בעל קליפה צהובה, המתקלפת בקלות. מספר הזרעים מועט וטעם הפרי מתוק עם איזון מתאים בין החומציות והמתיקות. לתנובת הזן יש נטייה לסירוגיות.
מהזן "אור" פותח במכון וולקני בסיוע ענף ההדרים במועצת הצמחים הזן "אורי" המצטיין במתיקותו, והוא חסר גרעינים, מתקלף בקלות ובעל חיי מדף ארוכים. מפתחי הזן רשמו עליו זכויות בארצות שונות, כולל ספרד. בספרד ניתנות זכויות שתילה לחקלאים המקומיים תמורת תשלום לפי עץ, תוך חישוב של שלושים שנות חיים לעץ. נכון ל-2013 הצטברו בספרד כחמישים מיליון יורו, שצריכים לעבור לידי הישראלים, אך סכסוך בין בעלי הזכויות, מכון וולקני ומועצת הצמחים, מעכב העברת הכספים לישראל.[1] בישראל נטעו 46,000 דונם בעצים מהזן "אורי", נכון ל-2013, והם מהווים 24% מענף הקלמנטינות.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: קלמנטינה |
- הילה ויסברג, אור לגויים - איך הצליחה קלמנטינה אחת להציל את ענף ההדרים המקומי?, באתר הארץ, 3 ביוני 2014
- קטלוג זני הדרים בישראל - עמוד 55
הערות שוליים
- ^ ענת ג'ורג'י, תככים, מיליוני יורו וקלמנטינות: מהו הסכסוך הגדול שמסעיר את ענף החקלאות?, באתר TheMarker, 1 במאי 2015