אורי (זן קלמנטינות)
אוֹרי הוא זן קלמנטינות מצליח במיוחד, שפותח בישראל מהזן אור, שבתורו פותח מהזן אורה. למרות השימוש בשם קלמנטינה בקרב משווקים וצרכנים ישראליים, אורה הוא למעשה זן של מנדרינה[1] ומשווק בחו"ל ככזה.[2][3]
הזן אורי פותח במינהל המחקר החקלאי וולקני בראשון לציון בסיוע ענף ההדרים במועצת הצמחים והוא מצטיין במתיקותו, הוא חסר גרעינים, מתקלף בקלות ויש לו חיי מדף ארוכים. מפתחי הזן רשמו עליו זכויות במדינות האיחוד האירופי, כולל ספרד. הזכויות נרשמו לשלושים שנה החל מ-2013[4]בספרד ניתנות זכויות שתילה לחקלאים המקומיים תמורת תשלום לפי עץ, תוך חישוב של שלושים שנות חיים לעץ. נכון ל-2013 הצטברו בספרד כחמישים מיליון יורו, שצריכים לעבור לידי הישראלים, אך סכסוך בין בעלי הזכויות, מינהל המחקר וולקני ומועצת הצמחים, מעכב העברת הכספים לישראל.
בישראל נטעו 46,000 דונם בעצים מהזן "אורי", נכון ל-2013, והם מהווים 24% מענף הקלמנטינות והנטיעות נמשכות.
קישורים חיצוניים
הילה ויסברג, אור לגויים | איך הצליחה קלמנטינה אחת להציל את ענף ההדרים המקומי?, באתר TheMarker, 3 ביוני 2014
ענת ג'ורג'י, תככים, מיליוני יורו וקלמנטינות: מהו הסכסוך הגדול שמסעיר את ענף החקלאות?, באתר TheMarker, 1 במאי 2015
- קלמנטינות 'אור' ו'אורי' שוברות שיאי יצוא
- מנדרינות אורי: טעם מתוק ליצוא הישראלי, באתר "חדשנות ישראלית"
הערות שוליים
- ↑ ניר כרמי, יוסי יניב, קטלוג זני הדרים בישראל, באתר מינהל החקר החקלאי - מכון וולקני, 2014
- ↑ Graham H. Barry, Frederick G. Gmitter Jr., Chunxian Chen, Mikeal L. Roose, INVESTIGATING THE PARENTAGE OF 'ORRI' AND 'FORTUNE' MANDARIN HYBRIDS, Acta Horticulturae, 2015-01, עמ' 449–456 doi: 10.17660/actahortic.2015.1065.55
- ↑ Orri Jaffa – A taste of adventure in every bite (באנגלית אמריקאית)
- ↑ ידיעון ענף ההדרים במועצת הצמחים גיליון מס' 98 ספטמבר 2013
אורי (זן קלמנטינות)37311169Q20502016