שבע הפסגות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מסע שבע הפסגות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שבע הפסגות על מפת גובה של העולם. התמונה מציגה תשעה הרים אפשריים, על פי ההגדרות השונות של חלוקה ליבשות

שבע הפְּסָגות הן פִּסְגות ההרים הגבוהים ביותר בכל אחת משבע יבשות העולם. הפסָגות ידועות בהקשר של מסע שבע הפסָגות – האתגר לטפס על כל אחת מהן. את האתגר יזם מטפס ההרים ריצ'רד בס.

ההרים לפי סדר גובהם (על פי ההגדרה המקובלת):

הגדרת שבע הפסָגות

עקב הגדרות שונות של גבולות היבשות (גאוגרפיות, גאולוגיות או גאופוליטיות) ישנן מספר הגדרות אפשריות לפסגה הגבוהה בכל יבשת וכן למספר היבשות עצמן. שבע היבשות ב"מסע 7 היבשות" נגזרות מההגדרה המקובלת במערב אירופה ובארצות הברית.

אוסטרליה

על פי הגדרה בעלת אופי גאוגרפי (יבשה רצופה מוקפת באוקיינוס) היבשת האוסטרלית כוללת רק את אוסטרליה עצמה. על פי הגדרה זו הר קושצ'ושקו (2,228 מטר) הוא הפסגה הגבוהה ביותר. ואולם רוב המטפסים גורסים כיום כי אוסטרליה ואוקיאניה הן יבשת אחת, ולכן ההר פונצ'אק ג'איה (נקרא גם קרסטנז פירמיד) (4,884 מטר) בגינאה החדשה שבאינדונזיה צריך להיכלל ברשימה.

אירופה

ההגדרה המקובלת לפסגה הגבוהה באירופה הוא הר אלברוס (5,642 מטר), וזאת על פי הגדרת הרי אורל כגבולות אירופה. החולקים על הגדרה זו מחשיבים את מון בלאן (4,808 מטר) כפסגה הגבוהה באירופה.

ביקורת על מסע 7 הפסגות

מטפסים מקצועיים רבים קובלים על כך כי האתגר מושך אליו גם מטפסים ברמה חובבנית ומטה המסכנים את עצמם בשביל היוקרה הפופוליסטית של טיפוס ה-"7". גם תופעת המסחור של ספורט הטיפוס, המתבטאת בחברות המציעות הבטחה להביא לקוח על 7 הפסגות או להשלים אתגרים פופולרים אחרים בעבור תשלום נאה, ספגה ביקורת רבה על ידי קהילת המטפסים. טענות אלו התגברו וזכו להד בציבור הרחב במיוחד אחרי אסון האוורסט ב-1996 והספר (שהפך לסרט) שנכתב על כך לתוך אוויר דליל: מוות על האוורסט. בספר, ג'ון קרקאור, אחד המטפסים שהיה שם לא אחת, רומז כי העובדה שרוב המטפסים על ההר באותו יום היו חובבנים מקבוצות מסחריות תרמה תרומה מכרעת לגודל האסון שהתרחש (8 הרוגים, ביניהם 2 מדריכים).

טענה נוספת לגבי מסע 7 הפסגות (גם כן הועלתה בספר זה) היא, שמסע אל 7 הפסגות השניות בגובהן בכל יבשת, יהיה אתגר קשה יותר. הטענה, בפרט נכונה, לגבי יבשת אסיה שם ההר השני בגובהו בעולם - K2, משתווה כמעט לגובה האוורסט אבל נחשב לקשה הרבה יותר מבחינת הטיפוס הטכני.

דורון אראל, הישראלי הראשון שהגיע לפסגת האוורסט, היה גם הישראלי הראשון שהשלים את מסע שבע הפסגות, כשעמד ביוני 2000 על פסגת הר הר קושצ'ושקו באוסטרליה.

7 הפסגות האלטרנטיביות

בכל אחת מהיבשות נקבע ההר השני בגובהו כפסגה אלטרנטיבית:

  • אוסטרליה וגינאה החדשה – פונצ'אק טריקורה (Puncak Trikora)‏ 4,730 מטר, ואם מתייחסים לאוסטרליה בלבד – טאונסנד (Townsend) ‏ 2,209 מטר
  • אירופה – דיכטאו (Dykh-Tau) ‏ 5,205 מטר
  • אמריקה הצפונית – הר לוגאן (Logan) ‏ 5,959 מטר
  • אמריקה הדרומית – אוחוס דל סלאדו (Ojos del Salado) ‏ 6,893 מטר
  • אנטארקטיקה – הר טירי (Tyree) ‏ 4,852 מטר
  • אסיה – K2 ‏ 8,611 מטר
  • אפריקה – הר קניה 5,199 מטר

הישג זה נחשב לקשה יותר מאשר שבע הפסגות בעיקר עקב העובדה שטיפוס על K2 קשה הרבה יותר מבחינה טכנית מהאוורסט, הר קניה קשה יותר מהקילימנג'רו והר לוגאן קשה יותר לטיפוס מהר מקינלי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שבע הפסגות בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37008194שבע הפסגות