קטגט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קטגט
מפה של אזור קטגט
מפה של אזור קטגט
מידע כללי
מיקום בין חצי האי יוטלנד לבין חצי האי הסקנדינבי
סוג ים ומצר ים
ים של האוקיינוס האטלנטי
מידות
שטח 21,000 קמ"ר
עומק מרבי 109 מטר
מידע נוסף
ערים גטבורג, אורהוס, אולבורג, האלמסטד, פרדריקסהאבן
איים סאמסו, אנהולט ואחרים
קואורדינטות 56°55′42″N 11°25′41″E / 56.92833°N 11.42806°E / 56.92833; 11.42806
(למפת אירופה רגילה)
Europe relief laea location map.jpg
 
קטגט
קטגט

קטגטדנית: Kattegat ובשוודית: Kattegatt) הוא ים ומצר ים המפריד בין חצי האי יוטלנד לבין חופו השוודי של חצי האי הסקנדינבי, ומקשר את הים הצפוני דרך סקאגרק לים הבלטי דרך המצרים הדניים. ניתן להתייחס לקטגט כאל מפרץ של הים הבלטי או של הים הצפוני.

אטימולוגיה

שמו של הים נובע מהמילים ההולנדיות katte (חתול) ו-gat (חור, או פתח). בשלהי ימי הביניים השוו קפטנים של צי ברית ערי הנזה בז'רגון הניווט הימי את המצרים הדניים לפתח כה צר שאף חתול יתקשה להיכנס דרכו, בגלל עומקם הרדוד של המים. שם ארכאי לקטגט ולסקאגרק הוא "הים הנורווגי", או "ים יוטלנד".

גאוגרפיה

לפי ההגדרה אשר אומצה בשנת 1932 באמנה שעליה חתמו דנמרק, נורווגיה ושוודיה, הגבול הצפוני של קטגט הוא בין הנקודה הצפונית ביותר של יוטלנד, סקיין, לבין העיירה מרסטרנד בשוודיה. הגבול הדרומי הוא המצרים הדניים. הנהרות הנשפכים לים כוללים את גודנה, יטה אלב, לאגאן וניסאן. בקטגט עשרות איים, ובהם סאמסו ואנהולט. שמורת הטבע קולברג במחוז השוודי סקונה שוכנת לחופי הים. דיונים אודות הקמתו של גשר מעל קטגט, המחבר בין יוטלנד לשלן נערכים מאז שנות ה-50.

היסטוריה

השליטה בקטגט, והגישה אליו, היו בעלי חשיבות במהלך ההיסטוריה של השיט הבינלאומי. עד להשלמתה של תעלת האיידר (אנ') ב-1784, הקטגט היה דרך הגישה הימית היחידה לאזור הים הבלטי. החל משנת 1429, צברה משפחת המלוכה הדנית, ולאחר מכן, דנמרק, כספים רבים כתוצאה ממס המעבר שהוטל על העוברים בארסונד. מס זה בוטל בשנת 1857.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קטגט בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0