קומנדו אייכמן
קומנדו אייכמן (בגרמנית: Sondereinsatzkommando Eichmann) היה כוח אס אס מיוחד שהגיע עם אדולף אייכמן להונגריה לקראת סוף מלחמת העולם השנייה, במרס 1944, לשם החלת הפתרון הסופי על יהודי הונגריה (שואת יהודי הונגריה).
רקע
עוד לפני פלישת גרמניה הנאצית להונגריה במלחמת העולם השנייה, פעל משרד הפנים בהונגריה, תחת השם "משרד מרכזי לאומי לפיקוח על הזרים", לסילוק היהודים מהונגריה. הורחבו הקטגוריות של היהודים הזרים שמנו כ- 25,000-20,000 איש, ובהם נכללו יהודים זרים וחסרי אזרחות. מדיניות זו הובילה לגירושים לגליציה.[1] חלק מהמגורשים היו קורבנות הטבח בקמניץ-פודולסקי, שהיה הטבח ההמוני הראשון שבו נרצחו מעל 10,000 יהודים במלחמת העולם השנייה.
יחידתו של אייכמן הייתה מקושרת למשרד הראשי לביטחון הרייך וממנו הוקצו משאביה והתקבל אליה כוח אדם, אבל היא שמרה על מעמד מיוחד באס אס בשל תפקידה הישיר בגירוש יהודים למחנות ההשמדה במסגרת הפתרון הסופי.
פעילות
עם פלישת הגרמנים להונגריה במרס 1944 הגיע אדולף אייכמן בראש צוות מיוחד של האס אס לבודפשט כדי לנהל את גירוש יהודי הונגריה למחנות ההשמדה ובעיקר לאושוויץ. המטרה הרשמית לשמה הגיעו הייתה "להוציא את יהודי הונגריה מן הפעילות הציבורית, לרכזם, ולגרשם להשמדה, למעט יחידים הכשירים לעבודה."[2]
צוותו של אייכמן כלל בין 150 ל-200 עובדים. הבכירים שבהם היו דיטר ויסליצני, תיאודור דנקר, זיגפריד זיידל, פרנץ נובאק, אוטו הונשה ופרנץ אברומייט. סגנו של אייכמן בצוות המיוחד היה הרמן קרומיי.
במרס 1944, כבר למחרת יום הכיבוש, ציוו אנשי קומנדו אייכמן על הקמת מועצת יהודים בבודפשט.[3] בין מאי ליולי 1944, גירש קומנדו אייכמן כ-440,000 יהודים מכל רחבי הונגריה בעיקר למחנה ההשמדה אושוויץ. השלטונות ההונגרים שיתפו פעולה עמו במבצע זה. ב-9 באוגוסט הפסיקו ההונגרים את הגירוש, אולם אייכמן ניסה לגרש עוד אלפי יהודים מבודפשט. בתקופה זו היה פעיל במשא ומתן עם ועדת העזרה וההצלה בבודפשט, שניסתה ללא הועיל להציל חלק מיהודי הונגריה מהשמדה, בעסקה שכונתה "סחורה תמורת דם".
באוקטובר 1944 שלח קומנדו אייכמן כ-76,000 יהודים בצעדות מוות לכיוון אוסטריה, כיוון שקווי הרכבת לפולין לא פעלו יותר ופעילות תאי הגזים במחנות ההשמדה נפסקה עם התקרבות הצבא האדום.
ב-23 בדצמבר, ערב חג המולד, עם תחילת המערכה הסובייטית לשחרור בודפשט עזבו אנשי הצוות של קומנדו אייכמן את הונגריה, עם אייכמן. אייכמן עצמו עבר לאוסטריה.
הערות שוליים
- ^ קינגה פרוימוביץ, גר הייתי בארץ נכרייה: המדינה ההונגרית ופליטים יהודים בהונגריה 1945-1933, בדף הקרן לחקר השואה בהונגריה באתר יד ושם
- ^ Kerstin Freudiger: Die juristische Aufarbeitung von NS-Verbrechen. Tübingen 2002, p. 100. ff
- ^ גטו בודפשט, באתר יד ושם
22858745קומנדו אייכמן