קובץ הערות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ הערות - שו"ת הרשב"א
מידע כללי
מאת רבי אלחנן בונים וסרמן
סוגה עיון
הסכמות רבי חיים עוזר גרודזנסקי
הוצאה
תאריך הוצאה ה'תרצ"ב
מהדורות נוספות
תאריך מהדורה ראשונה ה'תרצ"ב
תאריך מהדורות נוספות ה'תרצ"ו, ה'תש"א, ה'תשכ"א, ה'תשס"ג, ה'תשס"ט

קובץ הערות, הוא ספר חידושים על מסכת יבמות, נכתב על ידי רבי אלחנן וסרמן. בראש הספר הודפסו שאלות ותשובות משו"ת הרשב"א שהוהדרו על ידי רבי אלחנן ובנו רבי אלעזר שמחה והן נוגעות לענייני המסכת. כמו כן צורף בסופו קונטרס ביאורי אגדות על דרך הפשט. הספר נחשב לאבן יסוד בעולם הישיבות והכוללים העוסקים בלימוד בעיון, בפרט בקרב לומדי מסכת יבמות. הספר נדפס לראשונה על ידי רבי אלחנן בעצמו בשנת ה'תרצ"ב וזכה להסכמת רבי חיים עוזר גרודזנסקי ובהמשך יצא במהדורות רבות נוספות, על ידיו, על ידי בנו רבי אלעזר שמחה וסרמן ועל ידי ישיבת אור אלחנן[1].

חלקי הספר ותוכנו

  • שו"ת הרשב"א - שאלות ותשובות מתוך שו"ת הרשב"א, הנוגעות למסכת יבמות.
  • קובץ הערות - הערות רבי אלחנן וסרמן על מסכת יבמות.
  • דוגמאות לביאורי אגדות על דרך הפשט.
  • מילואים - התכתבויות בין רבי אלחנן לשאר גדולי ישראל בנושאים הנדונים בספר (מופיע רק במהדורת ה'תשס"ט).

שו"ת הרשב"א

רבי אלחנן הדפיס בראש ספרו את תשובות הרשב"א השייכות למסכת יבמות עם הגהות וציונים מבנו רבי אלעזר שמחה וסרמן, במהדורות הראשונות נדפסו בסוף השו"ת גם קונטרס אחרון מהרשב"א ז"ל על מסכת יבמות וכן הגהות ספר הרשב"א יבמות. אך במהדורות שיצאו על ידי ישיבת אור אלחנן שולבו הדברים בתוך התשובות. בחלק מן המהדורות שהוציא רבי אלעזר שמחה הוא הצניע את שמו בשער הספר[2].

קובץ הערות

קובץ הערות הוא הקובץ המרכזי בספר, ועל שמו נקרא הספר, הוא כולל בתוכו שמונים הערות שכתב רבי אלחנן וסרמן על מסכת יבמות. ובסופו עוד שש הוספות. כמו כן בתחילת הספר כתב רבי אלחנן מספר ידיעות נכבדות - כלשונו - בעניין מחברי ספרים שונים.

דוגמאות לביאורי אגדות על דרך הפשט

בסוף הספר הוסיף רבי אלחנן קונטרס קטן ובו שנים עשר סימנים שבהם הוא מלמד דוגמאות כיצד יש לבאר את אגדות חז"ל על דרך הפשט. גם י"ב הסימנים מחולקים לסעיפים קטנים יותר. במהדורות החדשות בסוף הקונטרס נוספו ביאורי אגדות מלוקטים מכתבי בנו רבי אלעזר שמחה וסרמן.

בין המאמרים ניתן למצוא: ביאור דברי הגמרא "הכל בידי שמים חוץ מצינים ופחים" (כתובות ל.) (סימן ז' אות ד'), מאמר על חינוך הבנים מבעל החפץ חיים (סימן ט'), תשובה לשואל בעניין לימוד חכמות חיצוניות (סימן י"א) ועוד.

מילואים

במהדורת ישיבת אור אלחנן ה'תשס"ט הוסיפו בסוף הספר התכתבויות בין רבי אלחנן לשאר גדולי ישראל בנושאים הנדונים בספר. הרבנים עימם התכתב הם רבי שלמה היימן, רבי איסר זלמן מלצר, רבי יהודה לייב גאויע, רבי יעקב ישראל קניבסקי ורבי מנחם מנדל כשר.

מהדורות

הספר נדפס לראשונה על ידי רבי אלחנן בעצמו, בשנת ה'תרצ"ב, ולאחר מכן בשנת ה'תרצ"ו הדפיס מהדורה שנייה בתוספת עשרות סימנים חדשים. לאחר שנהרג בשנת ה'תש"א הוציא בנו רבי אלעזר שמחה וסרמן את הספר במהדורות צילום רבות. בשנת ה'תשס"ג הוציאה ישיבת אור אלחנן[3] את הספר במהדורה חדשה עם תיקונים רבים והוספת מקורות, כמו כן נוספו מפתחות לספר וכן מפתחות לכל ספרי רבי אלחנן על מסכת יבמות, על מלאכת העריכה היו ממונים הרב משה יפה והרב מנחם צבי גולדבאום. בשנת ה'תשס"ט הוציאה הישיבה מהדורה נוספת.

ספרים נוספים של המחבר

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בספר משולבות הערות וכן מפתחות שנערכו על ידי בנו רבי נפתלי בינוש וסרמן הי"ד, והן מצוינות בקיצור נ או נ.ב..
  2. ^ אור אלחנן ח"ב עמ' שא מאת א. סורסקי
  3. ^ שהוקמה לזכר רבי אלחנן על ידי בנו רבי אלעזר שמחה וסרמן, יחד עם רבי משה מרדכי חדש.