ציניות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ציני)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ציניות היא עמדה המאופיינת באי-אמון כללי ביחס למניעיהם של אחרים, מתוך אמונה שבני אדם הם אנוכיים מטבעם, הנשלטים על ידי הרגש ומושפעים במידה מכרעת מאותם היסודות החייתיים הטבועים באדם המסייעים לאדם לשרוד בדומה לדרך בה חיות שורדות בטבע הפראי וזאת למרות ההתנהגות הכביכול תרבותית של הציוויליזציות האנושיות.


התנהגות צינית

בימינו, המילה משמשת בדרך כלל לתאר, את דעותיהם של אלו שנוטים לפקפק בכנות האנושית, במוסריות ובאלטרואיזם: אלו הטוענים כי רק מניעים אנוכיים מכתיבים את ההתנהגות האנושית. ציניקן מודרני מתייחס בבוז לנורמות חברתיות, בפרט כאלו שמשמשות מטרות סמליות ולא מעשיות, והוא נוטה לבטל חלק ניכר מהאמונות הפופולריות ולהחשיב את כללי המוסר המקובלים כמיושנים או אף כשטויות גמורות.

בשימוש לא מדויק ועל בסיס הכתוב לעיל, "ציניות" יכולה לעיתים לתאר התנהגות או דרך חשיבה שהיא קרה, תועלתנית ומחושבת. לאדם שאין בו אמונה בטוב לבם של בני אדם אחרים עשויים להיות פחות עכבות בשימוש בגישה מחושבת וחסרת חמלה, אך זה אינו בהכרח המקרה עבור כל הציניקנים.

למרות הדימוי השלילי של הציניקנים, ניתן לטעון שהם פשוט "מסרבים להביט בעולם דרך משקפיים ורודים" ואינם חוששים משחיטת פרות קדושות. לרוב, ציניקנים נוטים לראות את עצמם ככאלה, ומחשיבים את עצמם כבעלי חשיבה פתוחה ומשוחררת, ואת מבקריהם בתור אנשים הטומנים את ראשם בחול.

הציניקנים עשויים להיראות כאילו הם מאמצים אורח חשיבה של "אל תתערב, זה רק יכול לגרום צרות", אבל חוסר המעש שלהם לרוב נובע מאמונה פטאליסטית עמוקה יותר לפיה לא ניתן לשנות דבר ממילא. לכן לעיתים משתמשים במילה "ציניות" כדי לתאר פסיביות הנובעת, לכאורה, מהשקפה מפוכחת על העולם.

מבקרי הציניות נוטים להתייחס לציניות כאל צורה של ניהיליזם וכפוגעת במהלך החיים התקין.

ציניות וסרקזם

בעברית הישראלית השתרש השימוש במילה "ציניות" כמילה נרדפת לסרקזם, אף ששימוש זה אינו נכון, כך הוא נתפש בחברה. ציניקן עשוי להשתמש בסרקזם כדי לומר אמירות ציניות, אך אין זה מתחייב מהמציאות.

דוגמאות לאמירות ציניות

  • "שמעתי ששדרן הרדיו נסע למזרח הרחוק לסייע לנפגעי הצונאמי. מה לא עושים בשביל יחסי ציבור..." (דוגמה לחוסר אמון במניעים אלטרואיסטיים).
  • "בשביל מה להצביע בבחירות? ממילא כולם מושחתים ומתעסקים רק בסידור ג'ובים לעצמם ולמשפחה." (דוגמה להשקפה הפטאליסטית לפיה כולם פועלים ממניעים אנוכיים בלבד).
  • "הוא הרוויח מזה שאמו חולת האלצהיימר נפטרה. גם ירושה גדולה וגם לא צריך להמשיך לשבור את הראש איך לטפל בה" (דוגמה לדרך חשיבה תועלתנית, קרה ומחושבת).
  • "כשאדם אחד מת זו טרגדיה. כשעשרים מיליון אנשים מתים זו סטטיסטיקה" (דוגמה לאמירה כנה ומחושבת, אך קרה וחסרת רגש). האמירה מיוחסת לסטלין.
  • "אם אני ממילא לא יכול לשנות דבר, אז למה עלי להיות אדם רע ולבחור לעסוק דווקא בפשע?" (דוגמה בה ציניות יכולה לשמש כנשק נגד גישה צינית).

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ 1

    Luis E. Navia, Classical Cynicism: [http://books.google.co.il/books?hl

    iw&id

    khpY2fQaIg0C&pg

    PA1 A Critical Study], Westport, CT: Greenwood, 1996, p. 1.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0