צורות חיים של צמחים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף צורות חיים בצמחים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

צורת חיים (Life-form) - אוסף התכונות של הצמח הקשורות למחזור החיים שלו ולחלקיו הווגטטיביים (החלקים שאינם חלק ממנגנון הרבייה הזוויגית וההפצה): גובה, מידת העיצוי, מקום הפיצול של הענפים, היותו של הצמח בר-קיימא או בן חלוף, מקומם של ניצני ההתחדשות העיקריים, משך החיים, רב-שנתיות או חד-שנתיות, אברי אגירה, אברי קיימא ועוד.

שיטות למיון צורות החיים

מיון צורת החיים על פי שיטת ראונקיה

השיטה פורסמה על ידי בוטנאי דני בשם קריסטן ראונקייר (Raunkiaer) בשנת 1904, מאוחר יותר נוספו לה עוד מושגים על ידי חוקרים אחרים. השיטה מבוססת בעיקר על מיקום ניצן ההתחדשות של הצמח, ובאופן התפתחותו ביחס לחילופי עונות השנה. שיטת ראונקיה נמצאת בשימוש נרחב עד היום בשל הפשטות והבהירות שלה. ראונקיה שאף לתאר את כל מיני הצומח הקיימים בעולם על פי מיקום ניצן ההתחדשות שלהם. הוא סבר כי כל אזור בעולם מאופיין על ידי יחס שונה בין כמות המינים השייכים לצורות החיים השונות.

  • פנרופיט (Phanerophyte): צמח רב שנתי שניצני ההתחדשות שלו מצויים בגובה של יותר מ-1 מטר מעל פני הקרקע. הפנרופיטים מתחלקים ל:

עצים - העץ הוא צמח רב שנתי גבוה, שהחלק הצומח העיקרי שלו מוחזק גבוה מעל הקרקע על ידי גזע בודד.

שיחים - השיח הוא צמח רב־שנתי מעוצה בגובה 1–5 מטר, יש לו ענפים רבים שמסתעפים סמוך לקרקע. אחדים מענפי הצמח עשויים לגדול לאורך רב ולמות בתום עונה אחת, ואילו האחרים (המעוצים בדרך כלל) עשויים לשרוד ולגדול שנים רבות.

  • בן שיח (Chamaephyte): כל צמח בעל גזע מעוצה שניצני ההתחדשות שלו נמצאים בין 5–50 ס"מ מעל פני הקרקע.
  • עשב רב שנתי (Hemicryptophyte): צמח רב שנתי עשבוני שניצני ההתחדשות שלו מצויים לסמוך לפני הקרקע. עשב רב שנתי עשוי להגיע בתקופת צמיחתו לגובה של כ- 2 מטרים ויותר. ברוב העשבים הרב שנתיים החלק שמעל האדמה שורד במשך עונה אחת, אך בצמחים אחדים חלק זה מתייבש בקיץ ובאחרים נובל בחורף. את העונות הקשות הצמח מעביר כשרק כותרת של ניצנים ההתחדשות נראית מעל פני האדמה.
  • קריפטופיט (Cryptophyte): צמח שניצן ההתחדשות שלו חבוי מתחת לפני האדמה (או בתוך המים), ואילו כל החלקים שנמצאים מעל הקרקע מתים בתום עונה אחת. בסוג זה נמנים שלושה תת-סוגים:
  • חד-שנתי (Therophyte): צמח שמשלים את כל מחזור החיים שלו בשנה אחת. בתום גדילתו הצמח מפיץ זרעים ומת, ואילו הזרעים מתפתחים כשהתנאים מתאימים לכך.
  • אפיפיט (Epiphyte) - צמח הגדל על גבי עץ או שיח ושורשיו אינם מחוברים לאדמה. האפיפיט מפתח שורשים מיוחדים המאפשרים לו לאגור מי גשמים או לספוג לחות מהאוויר. בניגוד לטפילים, אפיפיט אינו מנצל את משאבי הצמח התומך. סוג זה צורף לחלוקה לאחר זמנו של ראונקיה כיוון שלא הכיר צמחים מסוג זה.

שיטות נוספות למיון צורות החיים

בנוסף לשיטת ראונקיה, קיימים שיטות סיווג נוספות המבוססות על קריטריונים שונים. מבין כל שיטות אלה, השיטה הנפוצה ביותר, היא:

מיון על פי זמן המחיה של הצמח

  • חד שנתי: צמח עשבוני בעל מחזור חיים שנמשך שנה. במשך שנה זו הצמח מתפתח מזרעים לצמח בוגר תוך הגעה לפריחה, יצירת זרעים, הפצתם ומוות של צמח האם.
  • דו שנתי: צמח עשבוני בעל מחזור חיים שנמשך שנתיים. במשך השנה הראשונה צומחים עלים רבים, והצמח אוגר מים ומזון כדי לשרוד את החורף. במשך החורף הצמח נמצא בתרדמת, ובשנה השנייה נוצרים פרחים וזרעים. למעשה, צמח שהוא רב שנתי באזור התפוצה המקורי שלו עשוי להפוך לדו שנתי בתנאיי אקלים קשים יותר, או להפך, צמח שהוא חד שנתי באזור התפוצה המקורי שלו עשוי לדו שנתי בתנאיי אקלים נוחים יותר.
  • רב שנתי: צמח עשבוני או מעוצה בעל מחזור חיים שנמשך מספר שנים. מהלך הגדילה של צמח מסוג זה ממושך והוא יכול להגיע לעשרות או מאות שנים מרגע נביטת הזרע ועד יצירת פרחים וזרעים.

מיון צמחים לפי הסתגלותם לסביבה

  • פסמופיט - צמח בעל התאמה מבנית למחיה באזורים חוליים. לצמחים מסוג זה יש לרוב קוטיקולה עבה המונעת פציעות מגרגריר החול. לצמחים אלו פתרונות שונים לבעיות הנובעות ממחייה בסביבה חולית (כגון מחסור במים, כיסוי חלקי צמח שונים בחול, חשיפת שורשים כתוצאה מתנועת חול ועוד).
  • קסרופיט - צמח בעל התאמה מבנית למחיה באזורים יבשים. אחד מהעקרונות שעל צמח שכזה לאמץ הוא לפעול לצמצום הדיות.

מקורות

  • Raunkiær, C. (1904) Om biologiske Typer, med Hensyn til Planternes Tilpasninger til at overleve ugunstige Aarstider. Botanisk Tidsskrift 26, p. XIV.
  • Raunkiaer, C. (1934) The life forms of plants. Oxford University Press

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

צורות חיים של צמחים23360546