צוצלת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןצוצלת
צוצלת
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: יונאים
משפחה: יוניים
סוג: תור
מין: צוצלת (תור העיר)
שם מדעי
Streptopelia senegalensis

צוֹצֶלֶת (שם מדעי: Spilopelia senegalensis, באנגלית: Laughing dove, שם קודם: תּוֹר הָעִיר[1]) היא מין קטן בסוג תור החי באזורים הטרופים באפריקה מדרום לסהרה, במזרח התיכון ובדרום אסיה מדרום להודו. הצוצלת מתגוררת בסבך, באזורים יבשים. בישראל נפוצה בכל הארץ, ורבים מתבלבלים בינה לבין יונת הבית, הנפוצה גם היא.

הצוצלת מקננת על גבי עצים או בחצרות בתים, ומטילה שתי ביצים לבנות. מעופה מהיר, בתנועת כנפיים קצובה ומשק מהיר מזדמן. אופן תעופה זה מאפיין את כלל היוניים.

נכון לשנת 2015, צוצלת היא העוף הרביעי בתפוצתו בישראל.[2]

תכונות

לצוצלת זנב ארוך, היא צנומה, ואורכה כ-25–30 סנטימטר. גבה, כנפיה וזנבה בעלי צבע חום-אדמדם וכנפיה כחולות-אפורות. ראשה וחלקיה התחתונים ורדרדים ונוטים ללבן בבטן התחתונה. הצוואר מעוטר בנקודות שחורות והוא בגוון חום חימר אדמדם, הרגליים אדומות. גם הזכרים וגם הנקבות בעלי מראה זהה אולם הגוזלים אפרפרים ובעלי פחות נקודות בצוואר.

הצוצלות אוכלות גרעינים, זרעים, צמחים אחרים וחרקים זעירים. הן נוטות לשהות זמן רב על הקרקע וניתן למצאן בערבות ושטחים מעובדים. בדומה ליונים אחרות ממשפחת היוניים, הצוצלות אינן מרבות לחיות בלהקות ולרוב הן בודדות או חיות בזוגות. זמן קצר לפני הקינון, מבצע הזכר מעופים כלפי מעלה ודאייה ספירלית כלפי מטה במטרה לחזר אחר הנקבה. הצוצלת מקננת בין 3–5 פעמים בשנה, בכל מקום כמעט כל עוד הוא מוגן מרוחות, גשמים ישירים, טורפים וסכנות אחרות. הקן נבנה על ידי שני בני הזוג מזרדים וענפים דקים יותר במרכז. בניית הקן נמשכת מספר ימים ומיד לאחר השלמתו, תשב הנקבה בקן לצורך הטלת הביצים. הנקבה תטיל שתי ביצים לבנות בהפרשים של יום אחת מהשנייה. הדגירה מתבצעת על ידי שני בני הזוג והיא נמשכת 14 ימים אף כי על פי רוב, דוגרת הנקבה יותר מהזכר והוא מחליף אותה על מנת שתאכל למשך מספר שעות, בדרך כלל בשעות הצהריים.

הגוזלים הבוקעים מן הביצים עוטים פלומת נוצות צהובה ועיניהם עצומות. בגיל 6 ימים יפקחו את עיניהם ויאכלו מזון מתוך הזפק של הוריהם. בששת הימים הראשונים לחייהם, יאכילו אותם הוריהם בחלב יונים שהוריהם מחדירים להם לתוך הלוע במקורם. בגיל 16 ימים עוזבים הגוזלים את הקן, אך יכולת התעופה שלהם תהיה בשיאה בגיל 20 ימים. במשך מספר ימים נוספים ישהו הגוזלים בקרבת הוריהם, עד שייפרדו. לבגרות מגיעה הצוצלת בגיל חודשיים בערך.

מקובל כי מקור הצוצלות בארץ ישראל הוא בפרטים שהובאו על ידי המוסלמים למסגדיהם מאפריקה[דרוש מקור], לקישוט ולהנאה מקול המייתה, ולמעשה נחשבת כמין פולש - העוף הפולש הראשון בארץ ישראל.

האנגלו-אמריקאים מכנים בטעות את הצוצלת תור צוחק, אם כי מדובר במינים שונים.

מדיה

(מולטימדיה)

שירת הצוצלת
לעזרה בהפעלת הקבצים

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צוצלת בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ראובן ענבר, ציפורי ארץ ישראל, הוצאת יבנה, כרך ג', עמוד 116
  2. ^ תוצאות ספירת הציפורים - 2015, באתר פורטל צפרות
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

צוצלת26074775