פרנק ג'ק פלטצ'ר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת, ניסוח לא טוב, חסר מידע רב.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת, ניסוח לא טוב, חסר מידע רב.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
פרנק ג'ק פלטצ'ר
פרנק פלטצ'ר
לידה 29 באפריל 1885
מרשלטאון, איווה ארצות הבריתארצות הברית
פטירה 25 באפריל 1973 (בגיל 87)
השתייכות הצי האמריקניהצי האמריקני הצי האמריקני
תקופת הפעילות 19021947 (כ־45 שנים)
דרגה אדמירל (צי ארצות הברית) אדמירל
תפקידים בשירות
מפקד כוח משימה 17
מפקד האזור הימי ה-30
מפקד זירת צפון האוקיינוס השקט
פעולות ומבצעים
מלחמת העולם הראשונה (ארצות הברית) מלחמת העולם הראשונה

המערכה באוקיינוס האטלנטי
מלחמת העולם השנייה (ארה"ב) מלחמת העולם השנייה
קרב ורה קרוס
קרב ים האלמוגים
קרב מידוויי
קרב טולאגי
קרב גוודלקנל
המערכה באיי שלמה
עיטורים
מדליית הכבוד (ארצות הברית)מדליית הכבוד
צלב הציצלב הצי
מדליית השירות המצוין של הצימדליית השירות המצוין של הצי

פרנק ג'ק פלטצ'ראנגלית: Frank Jack Fletcher; ‏29 באפריל 1885 - 25 באפריל 1973) היה אדמירל בצי ארצות הברית שלחם בכמה מהקרבות החשובים באוקיינוס השקט במלחמת העולם השנייה, בעיקר בקרב ים האלמוגים וקרב מידוויי.

קריירה מוקדמת

ב-1902 החל את לימודיו באקדמיה הימית של ארצות הברית באנפוליס אותם סיים ב-1906. שירת באוניות המערכה "רוד איילנד", "אוהיו" ,"איגל", "מיין" ו"צונסי". ב-1910 קיבל בפעם הראשונה פיקוד על המשחתת"דייל" באוקיינוס השקט. ב-1912 פיקד על אוניית המערכה "פלורידה" איתה השתתף בקרב וכיבוש ורה קרוס במקסיקו ב-1914.

מלחמת העולם הראשונה ולאחריה

עם כניסת ארצות הברית למלחמה ב-אפריל 1917 קבל פלטצ'ר פיקוד על מספר ספינות קרב ששייטו במימי האוקיינוס האטלנטי והגנו על שיירות בעלות הברית. על תפקידו זה עוטר בצלב הצי.

לאחר המלחמה התקדם בצי ופיקד על מספר אניות קרב. ב-1931 מונה לראש מטה של השייטת האסיאתית של הצי. ב-1938 הועלה לדרגת אדמירל משנה ופקד על קבוצת סיירות 3 ו-6.

מלחמת העולם השנייה

בעת ההתקפה על פרל הארבור היה פלטצ'ר מפקד כוח משימה 14 שבמרכזו נושאת המטוסים סרטוגה. הוא קיבל הוראה להגיע לאי וייק אותו התקיפו היפנים אולם לבסוף קבל הוראה לסגת משם לאחר שנצפו במקום שתי נושאות מטוסים יפניות. ב-1 בינואר 1942 קיבל פלטצ'ר את הפיקוד על כוח משימה 17 שבמרכזו הייתה נושאת המטוסים יורקטאון.

ביחד עם מפקד כוח משימה 8 תת אדמירל ויליאם הלסי השתתף בהתקפות על איי מרשל וגילברט ב-פברואר 1942.

בקרב ים האלמוגים שנערך ב-4 במאי 1942 - 8 במאי 1942 פיקד פלטצ'ר על כוח משימה 17 שהסתייע בכוח משימה 11 של אדמירל משנה אוברי פיץ' מנושאת המטוסים לקסינגטון. המטוסים ששלח פלטצ'ר הטביעו את נושאת המטוסים שוהו ופגעו קשה בנושאת המטוסים שוקאקו. היפנים הצליחו להטביע את לנסינגטון ולפגוע ביורקטאון אך היא הצליחה לשוב לארצות הברית. היפנים נאלצו לסגת. הקרב נגמר ללא הכרעה אבל סיכל את תוכנית היפנים לפלוש לפורט מורסבי.

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קרב ים האלמוגים

בקרב מידוויי שנערך ב-4 ביוני 1942 - 7 ביוני 1942 השתתף פלטצ'ר יחד עם אדמירל משנה ריימונד ספרואנס. בקרב איבדו היפנים ארבע נושאות מטוסים ו-70 מטוסים. היפנים הטביעו את נושאת המטוסים יורקטאון. הקרב נחשב כנקודת מפנה בחזית האוקיינוס השקט.

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קרב מידוויי

ב-7 באוגוסט 1942 - 9 באוגוסט 1942 נערך קרב ימי בגוודלקל באיי שלמה. פלטצ'ר סיפק לנחתים מטרייה אווירית אבל נאלץ לסגת בגלל סכנה מצוללות וספינות יפניות.

ב-24 באוגוסט 1942 - 25 באוגוסט 1942 השתתף במערכה באיי שלמה. מטוסיו הטביעו את נושאת המטוסים היפנית Ryūjō והיפנים נאלצו לסגת בלי שהצליחו להנחית כוחות בגוודלקנל. פלטצ'ר ספג ביקורת על שלא רדף אחרי הצי היפני הנסוג.

בסוף אוגוסט 1942 כשבוע לאחר הקרב, נפגעה ספינת הדגל של פלטצ'ר "סרטוגה". הוא נפצע חזר אתה לפרל הארבור לטיפול והחלמה. ב-18 בנובמבר 1942 מונה למפקד האזור הימי ה-13 של הצי בצפון מערב האוקיינוס השקט שמפקדתו הייתה בסיאטל. לאחר מכן התמנה למפקד זירת צפון האוקיינוס השקט ובפיקודו כבשו הכוחות האמריקאים את איי צפון יפן.

לאחר המלחמה

פלטצ'ר חזר לארצות הברית ב-1946 וצורף כחבר במועצת הצי. ב-1947 מונה ליושב ראש מועצת הצי והועלה לדרגת אדמירל ב-1 במאי 1947 פרש מהצי. הוא מת בבית חולים במרילנד ונקבר בבית הקברות הלאומי ארלינגטון.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרנק ג'ק פלטצ'ר בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0