פרלין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרלין שוקולד ממולא דובדבן
מגוון פרליני שוקולד בבונבוניירה

פְּרָלִיןצרפתית: Praline) הוא שקד מצופה בקרמל; משמעות המילה עברה מספר שינויים מאז המצאתה במאה ה-18 ובשפה העברית היא משמשת כיום ככינוי כולל לממתקי שוקולד ממולאים (ידועים בשפות אחרות גם כפרלינים בלגים: pralines belges).

התפתחות הפרלין

המושג פרלין שימש במקור לתיאור שקדים מצופים בקרמל, נפרדים אחד מן השני. יש לשים לב להבדל בין פרלין לנוגטין, שהוא שכבה של שקדים לכודים בתוך לוח קרמל שלם. יש הגורסים [דרוש מקור] כי הפרלין נקרא על שם מרשל די פלרסיס פרלין (Marshal du Plessis-Praslin;‏ 15981675), והומצא על ידי טבחו קלמנט לסניה. השם קיים בוודאות מאז המאה ה-18, אולם הקשר למרשל או לטבחו אינו ודאי.

עם הזמן החלו קונדיטורים לטחון את הפרלין לאבקה, ומאוחר יותר למחית; מחית הפרלין הפכה לנפוצה ופופולרית יותר מהפרלין המקורי. המחית, לעיתים בתוספת שמנת, משמשת כקרם או מילוי בקינוחים ועוגות. המחית הנמכרת כחומר גלם מכונה במקומות שונים פרלינה או נוגט[1].

באזורים שונים מייצרים את המחית לא רק משקדים אלא גם מאגוזי לוז (אירופה), או מפקאן (ארצות הברית).

מחית הפרלין התחבבה מאד על השוקולטיירים באירופה, והפכה למילוי פופולרי לשוקולדים שבתורם אימצו את השם פרלין. עם הזמן התרחב המושג, וכיום כאמור הוא משמש שם כולל לשוקולדים ממולאים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים