מחית
מְחִית (פִּירֶה, מצרפתית: Purée) היא מאכל המתקבל ממעיכת ירקות מבושלים או פירות. המחית הנפוצה בישראל היא מחית תפוחי אדמה, המוגשת לרוב כתוספת למנה בשרית; מנה פופולרית היא שניצל עם מחית תפוחי אדמה. מחית תפוחי אדמה משמשת גם למילוי בורקס ובלינצ'ס.
מחיות מירקות אחרים כגון בטטה, אפונה, תרד מוגשות כשלעצמן או כשהן מעורבות במחית תפוחי אדמה.
להכנת מחית מבשלים את הירק במים, לרוב מומלחים, ולאחר מכן מועכים אותו באמצעות ממחה חשמלי, ממעך או באמצעות מזלג. ייתכנו דרגות מעיכה שונות, אולם הטעם משתפר כאשר המחית אינה גושית מדי או נוזלית מדי.
לשיפור הטעם יש המוסיפים בעת הבישול או המעיכה תבלינים כגון פלפל שחור, מוצרי חלב כגון חלב, גבינות, חמאה, שמנת או שמן צמחי.
קיימות גם מחיות פרי, כגון ערמונים, בננות, אגסים או מנגו, המשמשות חומר גלם לקינוחים שונים. מאכל מפירות שרוסקו נקרא רסק, למשל "רסק תפוחי עץ".
מחיות ירק, פרי ובשר משמשות להאכלת תינוקות החל מגיל חצי שנה לערך, כאשר התינוק עובר בהדרגה ממזון נוזלי בלבד (חלב אם או תרכובת מזון לתינוקות) למזון מוצק. ניתן להכינן בבית או לרכשן ארוזות בצנצנות המותאמות בתכולתן ובנפח המזון שבהן לשלבי התפתחות שונים של התינוק.
במטבח הפרסי מרק גושטה-קובידה ("בשר דפוק") מוגש כשלצידו מחית בשר וירקות שבושלו בו.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מחית |
- מתכונים מאתר ynet:
- יעל גרטי מועכים - המדריך המלא להכנת פירה תפוחי אדמה
- אורלי פלאי-ברונשטיין ואבי שטייניץ, פירה תפוחי אדמה מושקע
- עידית חייט, המדריך להכנת פירה, באתר ynet, 16 בפברואר 2015
- מחית ארטישוק ירושלמי, באתר הצמחונות הישראלי
- רפי אהרונוביץ, מחית תפוחי אדמה וחזרת לבנה, מאתר "אכול ושתה"
- מחית גזר של גרבר מורדת מהמדפים, באתר וואלה