רבי משה מרגלית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פני משה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי משה מרגלית
חיבוריו פני משה
פטירה 1781
י"ב בטבת ה'תקמ"א

הרב משה מרגלית (ת"ע/ת"ף, 1710/1720 - י"ב בטבת ה'תקמ"א, 9 בינואר 1781) היה מחבר הפירוש "פני משה" ו"מראה פנים" לתלמוד הירושלמי.

ביוגרפיה

נולד בקיידאן שבליטא לאביו הרב שמעון מרגלית, ובלמדו שם לימד את הגאון מווילנה ששהה בילדותו כשלושה חודשים בעיר[1]. בהמשך נתמנה לרבה של קיידאן[2].

הסתובב בערי אירופה כדי להשיג כתבי יד ולרכוש ידיעות ראליות בשביל כתיבת פירושו, בגיל שבעים נרשם לחוג לבוטניקה של אוניברסיטת פרנקפורט דאודר כדי לשפר את הבנתו בסדר זרעים, וכדי לרכוש את הידע המתאים לפירושו של סדר זה[3].

בעודו באמסטרדם הצליח בעזרת תושבי העיר להדפיס את פירושו לסדר נשים, ובשנת תק"ל היה בליוורנו שם הדפיס את פירושו על סדר נזיקין בסיוע עשירים מקומיים. את פירושו על סדר זרעים ומועד לא הספיק להדפיס אך הודפסו בירושלמי מהדורת זיטומיר תר"כ ותרכ"ז. התכונן לעלות לארץ אומנם לא הספיק לעשות זאת ונפטר בנידודיו בברודי[4].

פירוש לתלמוד הירושלמי

הרב משה מרגלית היה בקיא בשני התלמודים ובכל ענפי הספרות התלמודית והרבנית. הרבה להיעזר בתוספתא, בפירושי הראשונים ובמדרשי ההלכה והאגדה השונים. הוא גם התייחס לבעיות גרסה, לסוגיות קטועות וכפולות ועוד. הפירוש "פני משה" הוא מעין רש"י לירושלמי ו"מראה הפנים" הוא מעין תוספות לירושלמי. לפי המסופר אמר הגאון מוילנא על מאמר חז"ל "הרבה למדתי מרבותי"[5] זהו רבי רבי משה מרגליות שהראה לי דרך בלימוד הירושלמי.

פירושו "פני משה" הוא אחד משני הפירושים המודפסים על הדף בתלמוד הירושלמי, כשהשני הוא "קרבן העדה" לרבי דוד ב"ר נפתלי מדעסויא, שניהם פעלו במאה ה-18 באשכנז.

שני ספרים נוספים שלא הספיק להוציאם לאור הם: פני המנורה - על התורה. ובאר מים חיים על מסכת שבת ועירובין[6].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בבית רב המקום דאז הרב דוד קצנלבוגן. דב אליאך, "הגאון", ח"א, עמ' 73
  2. ^ באתר בית התפוצות
  3. ^ מרדכי מרגליות, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל חלק ד, באתר היברובוקס
  4. ^ משה מרקוביץ כותב שעלה לירושלים ושם נפטר. ראו: לקורות עיר קידאן ורבניה, באתר היברובוקס
  5. ^ מסכת תענית, דף ז', ע"א
  6. ^ בקובץ מוריה שנה טו, גליון ה-ו, אדר תשמ"ז, עמוד יח הובאו כמה חידושי תורה מכתב יד של תלמיד, שהם ככל הנראה מחיבור זה


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35566312משה מרגלית