פילגרסטים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פילגרסטים - filgrastim
שמות מסחריים בישראל
ניופוגן - neupogen, טבעגרסטים, אקופיל
נתונים כימיים
כתיב כימי C845H1343N223O243S9 
מסה מולרית g/mol g·mol−1‏18802.8
בטיחות
מעמד חוקי תרופת מרשם
דרכי מתן הזרקה
מזהים
PubChem [1]
ChemSpider אין

פילגרסטים (filgrastim), הוא החומר הפעיל בתרופות המשמשות לטיפול ברמות נמוכות של נויטרופילים בדם (נויטרופניה)[1] רמות נמוכות של נויטרופילים עלולות לקרות באיידס (HIV), בעקבות כימותרפיה או הרעלת קרינה, או לנבוע מגורם לא ידוע[1]. התרופה יכולה לשמש גם כדי להגדיל את רמות תאי הדם הלבנים, לצורך איסוף תאי דם לבנים, במהלך לויקופורזה(אנ')[1]. התרופה ניתנת על ידי הזרקה תוך-ורידית או הזרקה תת-עורית(אנ')[1].

תופעות לוואי נפוצות כוללות חום גבוה, שיעול, כאבים בחזה, כאבי פרקים, הקאות ונשירת שיער. תופעות לוואי חמורות כוללות קרע בטחול ותגובות אלרגיות[1]. לא ברור אם השימוש בהיריון בטוח לתינוק[1]. פילגרסטים הוא צורה רקומביננטית של גורם מגרה-מושבות גרנולוציטים טבעי(אנ') (G-CSF). פיגלסטרים פועל על ידי גירוי הגוף להגדיל את ייצור של נויטרופילים.

פילגרסטים אושר לשימוש רפואי בארצות הברית בשנת 1991[1]. התרופה כלולה ברשימת התרופות החיוניות של ארגון הבריאות העולמי (WHO), הכוללת את התרופות היעילות והבטוחות ביותר במערכת בריאות(אנ')[2].

שימושים רפואיים

פילגרסטים משמש לטיפול בנויטרופניה[3], מגרה את מח העצם כדי להגדיל את הייצור של נויטרופילים. הגורמים לנויטרופניה כוללים: כימותרפיה והשתלת מח עצם.

פילגרסטים משמש גם כדי להגדיל את מספר תאי גזע ההמטופויאטיים(אנ') בדם, לפני איסוף על ידי לויקופורזה, לצורך שימוש בהשתלת תאי גזע ההמטופויאטיים.

תופעות לוואי

תופעת הלוואי השכיחה ביותר היא כאבי עצמות קלים, לאחר מתן חוזר[4], ותגובות עור מקומיות, באתר ההזרקה[5]. תופעות לוואי אחרות, כוללות תגובות אלרגיות רציניות (כולל פריחה על כל הגוף[6], קוצר נשימה, צפצופים בנשימה, סחרחורת, נפיחות מסביב לפה או לעיניים, דופק מהיר והזעה), קרע בטחול (העלול לעיתים לגרום למוות)[7], דימום מנאדיות הריאה, תסמונת מצוקת הנשימה החדה(אנ') וגניחת דם[5]. משברים חריפים של תאי חרמש, המסתיימים בחלק מהמקרים במוות, נקשרו עם השימוש בפילגרסטים, בחולים עם הפרעות של תאי חרמש[8].

תגובות בין-תרופתיות

תגובות בין-תרופתיות בין פילגרסטים ותרופות אחרות לא הוערכו במלואן. יש להשתמש בזהירות בתרופות אשר עשויות להגביר שחרור של נויטרופילים, כגון ליתיום.

פעילות המטופויאטית מוגברת של מח העצם, כתגובה לטיפול עם גורמי גדילה, נמצאה קשורה עם שינויים חיוביים זמניים בדימות של עצם. יש להתחשב בכך כאשר מפרשים תוצאות דימות של עצם[9].

פילגרסטים לא נחקר בנשים הרות והשפעותיו על העובר אינן ידועות. אם נוטלים פילגרסטים בזמן ההיריון, ייתכן כי יימצאו בדמו של התינוק, עקבות של התרופה. לא ידוע לגבי אפשרות הימצאות התרופה בחלב אם.

מנגנון פעולה

פילגרסטים הוא גורם מגרה יצירת מושבות גרנולוציטים (G-CSF) המיוצר באמצעות טכנולוגיית DNA רקומביננטי. G-CSF מסדיר את הייצור של נויטרופילים בתוך מח העצם; G-CSF אנדוגני הוא גליקופרוטאין המיוצר על ידי מונוציטים, פיברובלסטים, ותאי אנדותל.

G-CSF הוא גורם מגרה יצירת מושבות שהודגם כבעל השפעות ישירות מינימליות, בניסויי מבחנה או בניסויי בעלי חיים, על הייצור של סוגים אחרים של תאים המטופויאטיים. פילגרסטים הוא השם המסחרי עבור גורם מגרה יצירת מושבות גרנולוציטים, מתיוניל, רקומביננטי (r-metHuG-CSF)‏[10].

ייצור

פילגרסטים מיוצר באמצעות טכנולוגיית DNA רקומביננטי. הגן האנושי עבור גורם מגרה יצירת מושבות גרנולוציטים מוכנס לתוך החומר הגנטי של חיידקי קולי. ה- G-CSF שנוצר על ידי חיידקי קולי שונה מ G-CSF המיוצר באופן טבעי בבני אדם.

מסחור

פילגרסטים משווק, בין היתר, בשמות המסחריים ניופוגן (neupogen)‏[11] על ידי חברת אמג'ן(אנ'), טבעגרסטים על ידי חברת טבע, אקופיל (Accofil) המיוצר על ידי חברת Intas Biopharmaceuticals ומשווק בישראל על ידי Tzamal Bio Pharma‏[12]. חברת אפריקוס ביוסאינסס(אנ') מפתחת ובודקת מוצר בשם נופן (nupen) אשר יכול לספק פילגרסטים דרך העור, כדי לשפר חזרה לנורמה של ספירה של נויטרופילים, לאחר כימותרפיה.

תרופות ביוסימילאריות

במרץ 2015, ה-FDA אישר את מוצר הביוסימילר הראשון בארצות הברית לפילגרסטים שנקרא filgrastim-sndz (השם המסחרי זרקסיו - Zarxio) המיוצר על ידי חברת סנדוז (Sandoz)[13][7][8] מקבוצת נוברטיס. זרקסיו אינה תרופה חליפית, היא התרופה הביוסימילארית הראשונה שאושרה בארצות הברית ועברה הערכה על ידי ה-FDA האמריקאי לגבי מאפייני המבנה והתפקוד, נתונים מניסויים בבעלי חיים, נתונים פרמקוקינטיים ופרמקודינמיים בבני אדם, נתוני אימונוגניות קלינית ונתונים אחרים שהדגימו את הדמיון הביולוגי שלה לניופוגן. קיימים תכשירים ביוסימילאריים נוספים לניופוגן, באירופה ובארצות הברית.

פגפילגרסטים

פגפילגרסטים הוא פילגרסטים או גורם מגרה יצירת מושבות גרנולוציטים (G-CSF) רקומביננטי שעבר פגילציה (PEGylated). פגפילגרסטים משמש לגרות ייצור של תאי דם לבנים (נויטרופילים) ומשפיע על שגשוג ודיפרנציאציה של נויטרופילים בתוך מח העצם[14].

התרופה בישראל

פילגרסטים מאושרת לשיווק בישראל, בצורת מזרקים מוכנים לשימוש וכתמיסה להזרקה, במתן תת-עורי ותוך-ורידי, ומיועדת להעלאת מספר תאי הדם הלבנים, על ידי עידוד מח העצם לייצר יותר תאי דם לבנים. התרופה כלולה בסל הבריאות.

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 Filgrastim, Tbo-filgrastim
  2. ^ WHO Model List of Essential Medicines (19th List)
  3. ^ Crawford, J.; Glaspy, J. A.; Stoller, R. G.; Tomita, D. K.; Vincent, M. E.; McGuire, B. W.; Ozer, H. (2005). "Final Results of a Placebo-Controlled Study of Filgrastim in Small-Cell Lung Cancer: Exploration of Risk Factors for Febrile Neutropenia". Supportive Cancer Therapy. 3 (1): 36–46. doi:10.3816/SCT.2005.n.023. PMID 18632435.
  4. ^ Moore DC, Pellegrino AE (September 2017). "Pegfilgrastim-Induced Bone Pain: A Review on Incidence, Risk Factors, and Evidence-Based Management". Ann Pharmacother. 51 (9): 797–803. doi:10.1177/1060028017706373. PMID 28423916.
  5. ^ 5.0 5.1 Neupogen 30 MU (0.3 mg/ml) solution for injection
  6. ^ Scott WR, Silberstein L, Flatley R, Ardeshna KM, Korostoff N, Dawe S (September 2009). "Cutaneous reaction to pegfilgrastim presenting as severe generalized skin eruption". Br. J. Dermatol. 161 (3): 717–9. doi:10.1111/j.1365-2133.2009.09371.x. PMID 19614649
  7. ^ 7.0 7.1 B.M.Zimmer W.E.Berdel W.-D.Ludwig M.Notter B.Reufi E.Thiel Fatal spleen rupture during induction chemotherapy with RH GM-CSF priming for acute monocytic leukemia. Clinical case report and in vitro studies
  8. ^ 8.0 8.1 "NEUPOGEN Patient Guide
  9. ^ Neupogen
  10. ^ עותק מאורכב
  11. ^ FDA Reviews What Could Be First Biosimilar
  12. ^ דף המוצר אקופיל באתר משרד הבריאות
  13. ^ Office of the Commissioner, Press Announcements - FDA approves first biosimilar product Zarxio, www.fda.gov (באנגלית)
  14. ^ Pegfilgrastim

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28763479פילגרסטים