נויטרופיל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נויטרופילים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמונת מיקרוסקופ אלקטרוני סורק של נויטרופיל (בצהוב) בולע חיידקי אנתרקס.
נוטרופילים צבועים בצביעת גימזה.

נויטרופילים (Neutrophils) הם תאים השייכים למערכת החיסון. תפקידם העיקרי בליעה וחיסול חיידקים או פטריות ומניעת הזיהום שנגרם מהם. הנויטרופילים מהווים אחד משלושת סוגי הפגוציטים במערכת החיסון, וכן אחד משלושת סוגי הגרנולוציטים.

הנויטרופילים גדולים פי שניים לערך מתאי דם אדומים וקוטרם נע בין 9 ו-15 מיקרון. גרעין התא של הנויטרופילים מורכב מכמה אונות בגדלים שונים; מסיבה זו מכונים הם לעיתים תאים פולימורפונוקלאריים (Polymorphonuclear cells, ובקיצור: PMNs, או Polys בעגה המקצועית; לעיתים מכונים כך כל הגרנולוציטים). אורך חייהם קצר יחסית - שעות או ימים ספורים.

הנויטרופילים הם קבוצת התאים הגדולה ביותר מבין תאי הדם הלבנים, והם מהווים בין 40% ו-70% מסך כל תאי הדם הלבנים. המונח "ספירת נויטרופילים אבסולוטית" מתייחס למדידת הכמות של כל הנויטרופילים הנוכחים בדם. ירידה במספרם אל מתחת ל-1,000 מעלה את הסיכון לדלקות. ריכוזם הנורמלי בדם נע בין 3,000 ו-7,000 תאים למיקרוליטר (מילימטר מעוקב) דם. ספירת הנויטרופילים נעשית כחלק מביצוע ספירת דם מלאה. כמות נמוכה מדי של נויטרופילים בדם נקראת נויטרופניה.

הנויטרופילים הם גרנולוציטים. הציטופלזמה שלהם מכילה שלפוחיות הפרשה ("גרנולות") המכילות מתווכים ואנזימים המשתתפים בהרג הפתוגנים, כגון ליזוזים ולקטופרין. שלפוחיות ההפרשה מכילות אנזימים המפרקים חיידקים וחלק ממרכיבי התווך הבין תאי, וכן חלבונים דמויי-אנטיביוטיקה הנקראים דפנסינים (Defensins). הנויטרופילים נמשכים באופן כימי אל אתר הזיהום במנגנון הנקרא כימוטקסיס. במנגנון זה מופרשים ציטוקינים הנקראים כימוקינים על ידי המקרופאגים אשר באו במגע ראשוני עם גורם הזיהום, נוצר מפל ריכוזים אשר "מכוון" את הניטורופילים אל מקור הזיהום. בנוסף תאים אלו בולעים (מבצעים פגוציטוזה) את החיידקים או הפטריות וממיסים אותם בעזרת החומרים שהוזכרו לעיל. בנוסף, משתמשים הנויטרופילים ברדיקלים מחמצנים, כגון מימן על-חמצני ויון סופראוקסיד, להרג החיידקים (לפרטים ראו: אנארובי).

שלפוחיות ההפרשה שלהנויטרופילים נצבעות בחלקן אדום, באמצעות חומרי צביעה חומציים, ובחלקם כחול, באמצעות חומרי צביעה בסיסיים. שילוב הצבעים גורם לציטופלזמת הנויטרופילים להיראות סגולה. תכונות הצביעה של שלפוחיות ההפרשה של הנויטרופילים הקנו לתאים אלו את שמם (נייטרליים, נצבעים בחומצה ובבסיס כאחד).

תאי מערכת החיסון. התאים הכחולים מהווים את מערכת החיסון המולדת, והאדומים - את מערכת החיסון הלומדת. התאים המוקפים במסגרת צהובה הינם פגוציטים. חץ סגול מציין שתא המוצא הופך, או מתמיין, לתא היעד

קישורים חיצוניים


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0