פטיפור
פטיפור (ברבים: פטיפורים) או, בעברית תקנית, פת פאר (מצרפתית: petit four - "תנור קטן") היא עוגה קטנה המוגשת כקינוח בסיום הארוחה. פטיפורים הודיים נקראים "לאדו".
הפטיפורים הם עוגות קטנות שצורתן לרוב רבועה, אורכן ורוחבן כ-3 - 4 ס"מ, וגובהן כ-3 - 5 ס"מ, אף כי יש גם צורות אחרות - כגון צורת פירמידה או קונוס. הפטיפורים מורכבים מעוגת ספוג וסוגי קרם שונים (לרוב קרם שוקולד או בצק סוכר). נהוג לעטר את הפטיפורים בפרחי סוכר או במרציפן, או בעיטורי שוקולד אחרים.
הפטיפורים מתחלקים לשתי קטגוריות:
- Petits fours secs - פטיפורים יבשים, שאינם כוללים ציפויי קרם - לרוב מדובר בפטיפורים העשויים קצף ביצים או פירות יבשים (שקדים או אגוזים).
- Petits fours glacé - פטיפורים המצופים קרם.
הפטיפורים נעשו בעבר בעת קירור תנורי האפייה, לאחר שנאפו העוגות והמאפים האחרים (פשטידות). בשל גודלן הקטן של הפטיפורים ניתן היה לנצל את החום שהצטבר בתנור בעת קירורו, ולאפות עוגות קטנות אלה.
פטיפורים מוגשים לעיתים ללא צלחת וסכו"ם, אלא במַנְזֶ'טים מנייר המיועדים למנוע התלכלכות מהקרם והפירורים.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: פטיפור |
- דנית קימל, מגזין "שף", פטיפורים - אושר שבא במנות קטנות, באתר ynet, 29 בינואר 2006
- מתכון לפטיפור שוקולד באתר מתכונים.נט
- מתכון לפטיפור פטל באתר "על השולחן"
22354490פטיפור