מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
רענון הפורטל
כיצד אוכל לעזור?
דו-חיים (Amphibia) - מחלקה של מיתרניים בקבוצת בעלי ארבע רגליים, בעל-מחלקת חולייתנים לסתניים.
הדו-חיים הם חולייתנים שבצעירותם חיים במים מתוקים, ובבגרותם מסוגלים להתקיים גם מחוץ למים. למרות זאת, גם בשלב זה זקוקים הדו-חיים ללחות תמידית; את זאת הם מקיימים באמצעות הפרשת ריר על-גבי עורם, השומר על לחות העור. הריר המכסה את גופם של הדו-חיים הוא אחד מהמאפיינים העיקריים של מחלקה זו, ומשמש בעיקר לצורך נשימה עורית. לעתים מכיל הריר חומרים רעילים המשמשים להגנה.
ישנם מגוון מיני דו-חיים כמו: בעלי זנב, חסרי רגליים, צפרדעים וקרפדות.
|
עופות (Aves) - מחלקה של מיתרניים בקבוצת ארכוזאוריה בעל מחלקת חולייתנים לסתניים.
עופות (שם מדעי: Aves) היא מחלקה של בעלי חיים במערכת המיתרניים. מחלקת העופות כוללת כעשרת-אלפים מינים המפוזרים כיום על פני מרבית האזורים הגאוגרפים של כדור הארץ, והופכים אותה לאחת מהמחלקות המצליחות והמוכרות ביותר של המיתרניים.
העופות מכוסים בנוצות, תכונה המייחדת אותם מכל שאר בעלי החיים בני-ימינו, והגפיים הקדמיות שלהם הפכו לכנפיים המאפשרות למרביתם לעופף באוויר. ואולם יש מיני עופות שהכנפיים שלהם מנוונות חלקית והם אינם מסוגלים לעופף. בגוף העופות בני ימינו חלו התאמות מקיפות לתעופה, כמו מקור קל במקום שיניים, עצמות חלולות לחסכון במשקל, ומערכת ייחודית של שקי אוויר וריאות לנשימה יעילה במיוחד. העופות הם הומיאותרמים (בעלי "דם חם"), מתרבים באמצעות הטלת ביצים (ראו תטולה), וההורים מטפלים בצאצאיהם.
ישנם מיני עופות שונים כמו: עורבני, ברווז, תוכי, ינשוף, עיט, שקנאי, פינגווין, יען ושחף.
|
פרוקי רגליים (Arthropoda), היא מערכה של חסרי חוליות. זוהי המערכה הגדולה ביותר בעולם הטבע, והיא כוללת למעלה מ-1,134,000 מינים שונים - יותר מכל מיני בעלי החיים האחרים יחדיו. כ-80% מכלל בעלי החיים על-גבי כדור הארץ הם פרוקי-רגליים (מבחינת מספר הפרטים). לפרוקי הרגליים משתייכות כמה קבוצות ידועות מאד של בעלי חיים, ובהן חרקים, עכבישים, עקרבאים וסרטנים. מחלקת החרקים היא המחלקה הגדולה ביותר בעולם הטבע. למחלקה זו משתייכים יותר ממיליון מינים מתוארים. פרוקי הרגליים שונים בגודלם, ונעים מגודל של פלנקטון מיקרוסקופי (~0.25 מילימטר) ועד לגודל של סרטן עכביש יפני שאורכו מספר מטרים.
|
יונקים (Mammalia), מחלקה במערכת המיתרניים. המאפיין המשמעותי ביותר של היונקים (ממנו נגזר שמה של המחלקה) הוא קיומן של בלוטות חלב באמצעותן מזינה האם את צאצאיה.
מאפיינים נוספים הם פרווה או שיער וכן היכולת לווסת את טמפרטורת הגוף באמצעות תהליכי חילוף חומרים הפולטים חום (Tachymetabolism), תכונה המכונה גם אנדותרמיות או "דם חם".
מחלקת היונקים מונה מעל 5000 סוגים בגוון סדרות כמו טורפים, לווייתניים, עטלפים, בעלי חדק, מכפילי פרסה ופרימטים. בנוסף על יונקי הכיס ובעלי הביב הפרימיטיבים.
|
צורבים (Cnidaria), היא מערכה של נבוביים בממלכת בעלי חיים. במערכה זו כלולים כ-10,000 מינים של בעלי חיים פשוטים יחסית (בעלות שתי שכבות נבט בלבד) המצויים בסביבות מיימיות בלבד, בעיקר בים. שמם המדעי של הצורבניים Cnidaria בא מהמילה קנידוציט (Cnidocyte), תאים מיוחדים שנושאים אברוני עקיצה. במערכה זו נכללים בין היתר אלמוגים, שושנות ים, מדוזות סוכך, נוצתאים וצרעות ים. בעבר זכתה הקבוצה לשמות Coelenterata וCoelentera, אך מכיוון ששמות אלו כללו את המסרקניים הם נזנחו. כל העיכול של הצורבניים עשוי חלל עיכול אחד.
|
בעלי חיים נכחדים הם מיני אורגניזמים שנכחדו מהעולם. בביולוגיה, מין נחשב למין נכחד כאשר הפרט האחרון בעולם מבני המין מת. הכחדה של מינים, כמו גם היווצרות של מינים הם תהליכים המתרחשים כל הזמן, אולם יש תקופות בהן יש הכחדה המונית.
|
רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
- כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרים בנושא בעלי חיים שרק מחכים שירחיבו אותם.
- מה שווים דף בקשת ערך ודף בקשת תמונות ואיורים אם לא מתייחסים אליהם?
- ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים דורשי שיפור".
רשימת ערכים מבוקשים
|
בעמוד זה מרוכזות הבקשות לערכים בתחום בעלי החיים. נא להוסיף שם עברי אם קיים, אך לא לתרגם שם משפה אחרת או להמציא אחד חדש. שמות שהומצאו ללא בסיס הוסרו מרשימה זו, אך כנראה מופיעים גם בערכים אחרים בוויקיפדיה. על כן, נא לא להעתיק שמות מוויקיפדיה אלא להסתמך על מונחי האקדמיה ללשון העברית, מדריך לעיצוב דפים (בעלי חיים), המכלול:עברות שם מדעי או המכלול:ייעוץ לשוני. כדי להבין בדיוק על איזה בעל חיים מדובר, נא להוסיף קישור לויקי האנגלית או את השם המדעי. כל הבקשות שאינן מזוהות מרוכזות בתחתית הערך.
לפני שכותבים ערך על מין מסוים, עדיף לבדוק אם קיימים ערכים על הקבוצות (טקסון) בהן הוא נכלל, ולכתוב אותם אם הם חסרים. כך לדוגמה ניתן לכתוב את הערך על סוג הברווז צולל (Aythya) ולציין בו את המידע הכללי של הסוג, במקום לכתוב בכל ערך של מין בסוג את המידע הכללי שוב ושוב. בדומה לכך, במקום לציין כאן את שמותיהם של רוב או כל ערכי המינים בסוג מסוים, עדיף פשוט לבקש כך לדוגמה: "מיני הברבור".
רשימות נוספות לערכי בעלי חיים חסרים נמצאות בדפי המשתמשים H. sapiens (וכן כאן) ו-Manedwolf ובקטגוריות: קטגוריה:ארץ ישראל: יונקים, קטגוריה:ארץ ישראל: עופות, קטגוריה:ארץ ישראל: זוחלים, קטגוריה:ארץ ישראל: חולייתנים בעלי דם קר של מים מתוקים, קטגוריה:יונקים מימיים, קטגוריה:יונקים ימיים
וקטגוריה:אווזאים.
דגים
גיטרן (אנ') - קברנון (אנ') משפחות וסדרות שונות של מקריני סנפיר
חסרי-חוליות
- - סדרות ומשפחות הדיונונים - רפיוניתאים (אנ') - אלמוג פרגול - בוטריליים (אנ') - אקרית החלודה (Phyllocoptruta oleivora) - חגביים (אנ') - פרחית הפרג (אנ') - כינת הגוף (אנ') - עש הבגד (אנ') - קדמום יהודה (Levantina hierosolyma) - קדמום השומרון (Levantina caesareana) - ברחול המדבר (Eremina desertorum) - לבנונית (חלזון) (אנ') - Vampyromorphida (אנ') - Maja (אנ') ו-Maja squinado (אנ') - Sepiola (אנ') - Palaemon elegans (אנ') - Magicicada (אנ') - Araneus diadematus (אנ') - Lethocerus (אנ') - Meganisoptera (אנ') - Eurypterids (אנ') - Sea snail (אנ') - - Brachyura (אנ')
מיתרניי זנב
- Salpidae (אנ')
עופות
Neophema (אנ') - Eudyptes (אנ') - Tachornis (אנ') - לורי קשת (אנ') - Thectocercus acuticaudatus (אנ')
- חורפי (אנ') - תפוחית (אנ') - Acanthis flammea (אנ') - Carpodacus erythrinus (אנ') - Cracticus (אנ') - Serinus pusillus (אנ') - Serinus Serinus (אנ') - Semioptera wallacii (אנ') - Campylorhynchus brunneicapillus (אנ')
- סוגי ומיני השכווים - רוד איילנד לבן (אנ')
- ברווז אדום מקור (אנ') - צולל ימי (אנ') - Sula dactylatra (אנ') - Mycteria (אנ') - Leptoptilos dubius (אנ') - Larus heuglini (אנ') - Pterodroma phaeopygia (אנ') - Synthliboramphus antiquus (אנ')
- Spilornis (אנ') - Micrastur (אנ') - Ichthyophaga (אנ')
זוחלים ודו-חיים
לטאות לבה (אנ') - Thamnophis (אנ') - נחש ביצים מסוג Dasypeltis (אנ') - Eurycea (אנ')
- מינים חסרים בסדרת הפטרוזאורים (בין הנפוצים: משפחת Thalattosauria - משפחת Metoposauridae - משפחת Euparkeriidae - דקוסאורוס (אנ') - Anatosuchus (אנ') - Postosuchus - Ornitholestes - Liopleurodon - Diplocaulus - Tylosaurus - Carnotaurus - Muttaburrasaurus - Leaellynasaura - Petrolacosaurus - Maiasaura - Inostrancevia - Scutosaurus - Ophthalmosaurus - Cryptoclidus
- ליצורים נוספים ראו גם את הסדרה ללכת עם דינוזאורים וסדרת ההמשך וללכת עם מפלצות (אנ')
יונקים
Sylvilagus aquaticus (אנ')
Phaner (אנ') - Avahi (אנ') - Didelphis (אנ') - סוס קווטר (אנ') - עכבר הקנגורו (אנ') - אנומלור (אנ') - Euchoreutes naso (אנ') - Marmotini (אנ') - טופיה (סוג) (אנ')
- משפחת Pampatheriidae - עצלן ימי (אנ') - Platygonus (אנ') - Livyatan melvillei (אנ') - Cervalces (אנ') - Mixotoxodon - Eurohippus - Leptictidium - Ceratogaulus - Uintatherium - Arctocyon - Arsinoitherium
- ראו יונקים נכחדים נוספים בסדרות ללכת עם חיות וללכת עם אנשי מערות (אנ')
שונות
האבולוציה של הסוס (אנ') - כואנופלגלטה (אנ') - אמיליאנה אקסלי (אנ') זן של קוקוליתופורידים - Pseudogymnoascus destructans (אנ') - הכלאה או בן-כלאיים (אנ') - "התקהלות נגד טורפים" או "התגודדות" (אנ') - קנה הנשימה (לפרט על זה של חסרי החוליות) (אנ') - Big five game (אנ') - Nephridium (אנ') - Scute (אנ') - קרני אייליים (אנ')
בקשות לא מזוהות
גירית בנגלית (כנראה מסוג הגירית Melogale) - שבלולון המדבר - סרטן גלטיט - סרטנים ארוכי בטן - אמזונה בהירה - פרחתיים - שחמטן (זבוב) - עש מים - חיות חצופות - זרזיר הנחלים
|
|