פאי (מאפה)
פאי (על פי החלטת האקדמיה ללשון העברית: תַּמְלִיא[1]) הוא מאפה העשוי בתבנית עגולה, בעלת דפנות נמוכות. הפאי ממולא במילויים שונים, מלוחים או מתוקים, כגון בשר, דגים, ירקות, פירות, גבינה, קצפות, שוקולד, רפרפת, אגוזים ומרכיבים נוספים.
הכנה
הפאי יכול להיות בעל שכבה אחת, כלומר תחתית (קלתית) שעליה המילוי, או בעל שתי שכבות (העליונה מעט דקה יותר) שיוצרות כיסוי מלא דמוי צדפה על המילוי. קלתית הפאי עשויה ברוב המקרים מבצק פריך או מבצק עלים.
לעיתים נאפית קלתית הפאי לפני הוספת המלית (אפייה זו מכונה "אפייה עיוורת") כדי שתשמור על פריכותה ולא תהפוך רטובה תחת המילוי, או כדי למנוע מהמלית להיחרך או להתייבש בזמן שהבצק נאפה. לאחר האפייה העיוורת ממלאים את הקלתית במלית ואופים עוד אפייה קצרה (אם יש צורך באפיית המלית).
צורת הגשה מוכרת של הפאי היא פרוסת פאי קרה או חמה יחד עם גלידה - צורת הגשה זו מכונה בארצות הברית à la mode.
פאי בתרבות
- באוסטרליה פאי הבשר הוא סמל תרבותי.
- בבריטניה חברות רבות מייצרות עוגות פאי "קנה וסע". מילויים כמו בשר צלוי וכליות, בקר טחון, בצל ופטריות, פופולריים מאד בבריטניה כחטיפי "קנה וסע" או מוגשים עם צ'יפס כתחליף ל"פיש אנד צ'יפס" (צ'יפס ודגים מגולגלים בעיתון).
- Mince pie הוא פאי מתוק מהמטבח הבריטי, הנאכל בעונת חג המולד. הוא ממולא ב-מינסמיט - מילולית "בשר קצוץ", אך כיום מכיל תערובת של פירות יבשים קצוצים, משקאות מזוקקים או ליקרים ותבלינים.
- בארצות הברית מפורסם מאד ה"אמריקן פאי" (הפאי האמריקאי), כינוי נפוץ לפאי תפוחים, שהפך במהלך המחצית השנייה של המאה ה-20 לאחד מסמלי ארצות הברית.
- קיימים סוגים נוספים של פאי: פאי סטייק וכליות, בוסטון קרים פאי, בנופי פאי, פאי רועים.
- רבים חוגגים ברחבי העולם את יום הפאי, על שם הקבוע המתמטי π, באכילת עוגות פאי.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: פאי |
ערך מילוני בוויקימילון: תמליא |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: פאי |
- ספר מתכונים - ויקיספר האנגלי מכיל מתכונים לסוגי פאי מגוונים
- אמריקן פאי - ארבעה מתכונים קלאסיים, באתר ynet