עמנואל צור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמנואל צור, 1938

עמנואל צור (צוקרברג) (19111991) היה מראשוני הטייסים בארץ ישראל, מדריך הטיסה המקצועי הראשון בארץ ישראל, שליח רכש של חיל האוויר הישראלי בבריטניה, מנהלו הראשון של נמל התעופה בן-גוריון, מחבר חוקת הטיס בישראל ועוד.

תולדות חייו

עמנואל נולד באוסטרו-הונגריה (גליציה) למשפחה מבוססת בעלת בארות נפט. בגיל 14 הלך לצלם מטוס פולני שנחת בקרבתו, והטייס לקח אותו לטיסה במטוס, טיסה ששינתה את חייו. בשנות השלושים נשלח על ידי זאב ז'בוטינסקי לפריז כנציג ארץ ישראל ללמודי אווירונאוטיקה. יחד עמו למדו אווירונאוטיקה גם מרסל דאסו (מייסד מפעל דאסו תעופה, שייצר מאוחר יותר את המיראז') ואנטואן דה סנט-אכזופרי (מחבר הספר הנסיך הקטן). במהלך לימודיו התאמן בטיסה וקיבל רישיון טיס פרטי.

בשנת 1934 עלה לארץ ישראל לייסד את התעופה העברית. עמנואל צור הפך למדריך הטיסה הראשי של ההגנה ומחלקת הטיס של הפלמ"ח. קורס הטיס הראשון של חברת אווירון הועבר על ידי צור וארנסט רפופורט, והשתתפו בו תשעה חניכים. הזוג הדריך גם את קורס הטיס הראשון של הפלמ"ח שנערך בשדה התעופה של חיל האוויר הבריטי ברמלה בשנת 1943.

מסעות הרכש

בדצמבר 1947 החליטו המעצמות על אמברגו נשק על המזרח התיכון. חיל האוויר הישראלי, שהיה עדיין בחיתוליו, נזקק נואשות להגדלת צי המטוסים שלו (12 בסך הכל). שליח הרכש של חיל האוויר בבריטניה היה עמנואל צור. על מנת לקנות מטוסים בברטניה ולהבריחם לישראל, היה על צור להיעזר בשירותיהם של אנשי העולם התחתון בלונדון. את המטוס הראשון שקנה מהם, "דראגון ראפיד", הטיס בעצמו כאשר במטוס היו עמו שני האנשים מהם קנה את המטוס. כדי להגיע לישראל, נעשו מספר חניות ביניים. הראשונה שבהם הייתה בפאריס והאחרונה הייתה בניקוסיה. ניווט המטוס לישראל נעשה באמצעות מפה ומצפן בלבד. בהגיעם לישראל, חזרו שני המלווים של צור לאנגליה. בצורה דומה הצליח צור להבריח לישראל עוד מספר מטוסים.

מבצע הרכש המרשים ביותר של צור התבצע ביוני 1948. אחד מאנשי הקשר של צור בבריטניה סיפר לו על מכירת שישה מפציצי בריסטול בופייטר כגרוטאות לפירוק מעודפי חיל האוויר המלכותי הבריטי (RAF). צור הגה רעיון של הסרטת סרט קולנוע על מעללי טייסי הקרב הניו זילנדיים ב-RAF, כאשר מטוסים אלו ישמשו אותם לצילומים – ובאמצע ההסרטה יסתלקו עם המטוסים לישראל. לצורך תוכנית זו הוא רתם לעזרתו את טרי פרנפילד, מדרום אפריקה, ששימש כטייס RAF במלחמת העולם השנייה והיה נשוי ליהודיה. פרנפילד רשם על שמו חברת קולנוע פיקטיבית בשם: Air Pilot Film Company. לצורך הסרט נשכרו ארבעים שחקנים וניצבים בנוסף לצוותי צילום ותאורה. לפני צילומי הסרט התרסק מטוס אחד בטיסת ניסוי ואחר הוחרם. לצורך צילומי הסרט ביקשו המפיקים אישור לטוס לסקוטלנד, בטענה שנופי סקוטלנד מזכירים את נופי ניו זילנד. ב-30 ביולי התאספו שחקנים, ניצבים וצופים לצילום סצנה מהסרט בשדה תעופה. ארבעת המטוסים המריאו דרומה לכיוון ישראל, ולא לכיוון סקוטלנד כמתוכנן. באיחור מתוכנן של שלוש שעות, דיווח בעל המטוסים למגדל הפיקוח בסקוטלנד על המראת המטוסים, כדי להקנות לטייסים מרווח זמן בין החשש להיעלמותם ותחילת החיפושים אחריהם. בזמן שהמטוסים נחתו באז'אקסיו שבקורסיקה לתחנת ביניים ראשונה, לאחר ארבע וחצי שעות, עדיין לא ידעו הבריטים על היעלמות המטוסים. חנייתם הבאה של המטוסים הייתה ביוגוסלביה, ולמחרת המריאו המטוסים לבסיס תל נוף שבדרום ארץ ישראל.

בין המטוסים שצור הבריח לישראל הוא המיילס 57 איירואן, אותו קנה ב-3,500 ליש"ט. סה"כ הבריח צור לישראל 18 מטוסים.

תפקידיו בישראל

כשחזר לישראל בשנת 1948 לאחר סיום מסעות הרכש שלו, מונה למנהל שדה התעופה לוד[1], לו תרם רבות. הוא אף ערך את הטקס הרשמי לפתיחת שדה התעופה, בו נאם שר התחבורה דוד רמז[2].

בשנת 1955 נשלח יחד עם יואל פלגי לחקור את נסיבות הפלת מטוס אל על בשמי בולגריה.

בשנת 1957 הקים את חברת התעופה אויתור, לטיסות פנים בישראל. לפני מלחמת ששת הימים נסגרה חברת אויתור.

בשנות ה-70 השתתף בפיתוח מטוס המנהלים ווסטווינד של התעשייה האווירית לישראל.

עמנואל צור היה נשוי לד"ר מרים צור. אחיו הצעיר צבי צור היה ממייסדי מכתשים אגן תעשיות. בתו היא פרופ' דפנה אטלס מהמחלקה לכימיה ביולוגית באוניברסיטה העברית.

לקריאה נוספת

  • אריה חשביה, "לגעת בשמיים - סיפורו של הטייס העברי הראשון"
  • תמר הירדני, "סיפור מהסרטים בחצרים", מגזין סגולה, גיליון 75, אוגוסט 2016

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0