עזרא שיינברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עזרא שיינברג
לידה 5 באוגוסט 1968 (גיל: 56)
י"א באב תשכ"ח
ירושלים

עזרא שיינברג (נולד בי"א באב תשכ"ח, 5 באוגוסט 1968) הוא ישראלי שכיהן כראש הישיבה המייסד של הישיבה הגבוהה "אורות האר"י" בצפת ורב הקהילה שסביבה. שיינברג הורשע הודה והתנצל על ביצוע עבירות תקיפה בשמונה נשים. שיינברג נידון לשבע וחצי שנות מאסר לאחר תהליך משפטי סבוך ומורכב שבמהלכו עונשו הצטמצם בעקבות חומרי חקירה חסויים שהוצגו על ידי עורכי דינו.

ביוגרפיה

גדל בירושלים ולמד בישיבת נתיב מאיר ובישיבת ההסדר בקרית שמונה ושירת בחיל השריון. היה מתלמידיו של הרב מרדכי אליהו, שהעניק לו סמיכה לרבנות[1].

ב־1999 הקים מכינה קדם-צבאית בצפת, שהתפתחה לישיבה גבוהה וכולל אברכים "אורות האר"י", שבראשם עמד. הישיבה כיוונה את תלמידיה להתגייס לשירות במסגרת הנח"ל החרדי. סביב הישיבה התפתחה קהילה קטנה בראשותו, אשר הפעילה גני ילדים, ישיבה תיכונית ועוד. הקים ועמד בראש גוף הכשרות הפרטי "בד"ץ אורות אליהו", שנשא את שמו של הרב מרדכי אליהו.

נחשב למקובל וייעץ לאנשים שפנו אליו. נחשב בעיני תלמידיו וחסידיו לבעל יכולת ראיית נסתרות[2]. העביר שיעורים גם מחוץ לצפת והיה בעל פינה בתוכנית רדיו שבועית ברשת מורשת של קול ישראל. חיבר סדרת ספרים תורניים בשם "המאיר לארץ", שזכו להסכמה מהרבנים שמואל אליהו ודוב ליאור[3].

פעילותו התאפיינה בחלוקת ברכות, עריכת פדיון נפש והמלצות למבקשי עצתו וברכתו, כדוגמת הקפדה על מצווה מסוימת או לימוד ספר תורני מסוים. להמלצות אלו יוחסה סגולה של פקידת עקרות[4].

שיינברג נשוי למירי, ולהם 8 ילדים.

ההרשעה

בקיץ 2015 הגיעו לרב העיר צפת, הרב שמואל אליהו, תלונות בנושא פגיעות של הרב שיינברג בנשים שהגיעו אליו לייעוץ. הרב אליהו, שקודם לכן עמד ביחסים טובים עמו, כינס מושב בן שלושה רבנים מצפת שזימן אליו את הרב שיינברג לבירור. לדברי הרב אליהו, הרב שיינברג עצמו ביקש שיברר את התלונות יחד עם אחרים ומאוחר יותר הודה במעשים שבהם הואשם והסכים להשעות עצמו מכל מגע עם הציבור. לאחר שלא עמד בתנאים, הורה לו הרב אליהו להתרחק מצפת וחשף בפני תלמידי הישיבה את מעשיו. עם פרסום הפרשה הגישה אחת הנשים תלונה למשטרה ובעקבותיה הוגשו תלונות נוספות.

לאחר הגשת התלונות ניסה הרב שיינברג לצאת מישראל לברזיל ונעצר בנמל התעופה. בחקירתו הכחיש את הטענות נגדו וטען כי מדובר בטיפולים בהסכמה, ביוזמת הנשים המתלוננות. לאחר מעצרו נטשוהו רוב תלמידיו, שכינוהו "נביא שקר"[5] ו"אותו האיש", והשליכו את ספריו לגניזה[6].

שיינברג נעצר עד לתום ההליכים המשפטיים[7]. ב-27 ביולי 2015 הוגש נגדו כתב אישום הכולל 12 תלונות של נשים. שלוש נשים אחרות נמנעו מלהעיד. במהלך המשפט הציגו עורכי הדין של שיינברג ראיות חדשות שהביאו את השופטים לשלוח את הצדדים לגישור פלילי, לאור הקושי להוכיח את הנאמר בכתב האישום. ב-26 ביולי 2017 הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות תקיפה בשמונה נשים, לאחר שחלק אחר מהעבירות נמחק מכתב האישום. ב-6 בפברואר 2018 נגזרו עליו שבע וחצי שנות מאסר. שיינברג ערער לבית המשפט העליון על חומרת העונש, וערעורו נדחה[8]. שיינברג השתחרר ב-1 בינואר 2023. חופשותיו לפני השחרור ושחרורו לוו בהפגנות נגדו בעיר קצרין, אליה הגיע להתגורר לאחר שחרורו[9].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ קובי רוזן, ‏הותר לפרסום: הרב עזרא שיינברג הוא הרב החשוד מהצפון, באתר כיכר השבת, 16 ביולי 2015
  2. ^ דוגמה: הרב שמואל אליהו, כַּאֲרִי יִתְנַשָּׂא, באתר "ישיבה", אב תשע"ג
  3. ^ המאיר לארץ - בראשית / הרב עזרא שיינברג, באתר "אוצר הספרים"
  4. ^ נטעאל בנדל, ‏ועל הניסים: מצעד עושי הניסים של המגזר, באתר כיפה, 11 בדצמבר 2012
  5. ^ הרב אברהם אנגל, דעה: נביא השקר מצפת, באתר ערוץ 7, 16 ביולי 2015
    אחיזת עיניים של נביא השקר, באתר ערוץ 7, 19 ביולי 2015
  6. ^ קובי נחשוני וגואל בנו, "מקובל שהשתמש בכוחות טומאה": מיהו הרב עזרא שיינברג, באתר ynet, 17 ביולי 2015
  7. ^ בש"פ 7822/16 מדינת ישראל נ' פלוני, ניתן ב־15 בדצמבר 2016, החלטה של השופט סלים ג'ובראן
  8. ^ ע"פ 2454/18 עזרא שיינברג נ' מדינת ישראל, ניתן ב־6 בדצמבר 2018
  9. ^ עזרא שיינברג הגיע לבית כנסת בקצרין וגורש בצעקות, באתר סרוגים
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35383153עזרא שיינברג