ספרי בלימה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ספרי בלימה
נתונים כלליים
סוג הוצאה לאור
מייסדים יוסי שוויג ואבינועם סטילמן
תקופת הפעילות 2019 (ה'תשע"ט) – הווה
משרד ראשי ירושלים וברלין
מוצרים עיקריים ספרות יהודית רדיקלית, מסות עיוניות, מהדורות מחקריות

ספרי בלימה היא הוצאת ספרים עצמאית שממוקמת בירושלים ובברלין, המפרסמת, לפי הגדרתה, "ספרות יהודית רדיקלית". ההוצאה מתמקדת בהדפסות מחודשות של טקסטים דתיים, פוליטיים וספרותיים מהיצירה היהודית, לצד הוצאת ספרות, שירה, ומחקרים חדשים. ההוצאה מקפידה על חזותם של ספריה, כשהיא לוקחת השראה מהסגנון של בתי הדפוס העבריים בראשית המאה העשרים.

היסטוריה

ההוצאה נוסדה על ידי יוסי שוויג ואבינועם סטילמן בשנת 2019, בעת שהיו סטודנטים לתואר שני במחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטת בן-גוריון. השניים המשיכו ללימודי דוקטורט במחלקה וכתבו את עבודתם תחת הנחייתו של פרופ' יונתן מאיר, וגישתו המחקרית והעריכתית לטקסטים יהודיים באה לידי ביטוי ברוח ההוצאה. כפי שציין הסופר דרור משעני, בהתייחסו למהדורה החדשה של "שכול וכישלון" בהוצאה, האופי ה"דיאספורי" של ההוצאה, הפועלת בירושלים ובברלין, מהווה המשך מעניין למסורת היהודית ולמחזוריות הזמן היהודי.[1]

הספר הראשון שהשניים פרסמו היה "ליקוטים", שכלל את רוב כתביו הקצרים של חוקר החסידות ותלמידו של גרשם שלום, יוסף וייס, מתוך חומרים ארכיוניים גנוזים וכתבות עיתונאיות שפורסמו בשנות הארבעים והחמישים בעיתון הארץ. כבר בשלב זה תכננו שוויג וסטילמן את הקו החזותי של ההוצאה, ויצרו קשר עם האומנית טל גרגיר, שלמדה עיצוב ספרים בבצלאל, ומאז החל להתגבש האופי העיצובי של ההוצאה. ההוצאה בולטת בגישה האסתטית שלה, השואבת כאמור את השראתה מבתי הדפוס העבריים של ראשית המאה העשרים. היא רואה בספרים לא רק טקסטים לקריאה אלא גם אובייקטים פיזיים בעלי ערך עיצובי ואסתטי, וניתן דגש רב על איכות ההפקה.

ההוצאה מתמקדת בפרסום תכנים ישנים, בעיקר מראשית המאה העשרים, תוך שאיפה לשמור על דיאלוג מתמשך עם המסורת היהודית על גווניה השונים. הסדרה המרכזית בהוצאת בלימה היא "הסדרה הקלאסית", המתמקדת בגאולת טקסטים נשכחים והדפסה מחודשת של מסות ומאמרים מאת הוגים יהודים מראשית המאה העשרים. במסגרת זו, ההוצאה מפרסמת טקסטים בעלי גוון דתי, כגון כתביהם של הלל צייטלין ואהרן שמואל תמרת[2]. כמו כן, מפרסמת ההוצאה טקסטים פוליטיים, כמו מאמרה של סימון וייל "הערה על ביטולן הכללי של המפלגות הפוליטיות", טקסטים מחקריים – כמו "מצווה הבאה בעבירה" של גרשם שלום, וכן טקסטים ספרותיים, כגון מהדורה מחודשת ל-"שכול וכישלון"[3]. גישת ההוצאה היא מחויבותם של עורכי הספרים ל"גאולה טקסטואלית", לצד שמירה על המתח שבין חדשנות למסורת. במהדורות ההוצאה, נוסף מבוא שמנגיש את הטקסט לקורא המודרני, אך מודגשת הנאמנות למקור – ההוצאה מקפידה על מינימליזם בעריכה, תוך הימנעות מהתערבות יתרה בטקסטים המקוריים, ותוך צמצום של הערות השוליים ודברי הפרשנות.

ההוצאה מפרסמת גם טקסטים של סופרים ומשוררים מן המאה ה-21, כגון אבישלום פון שילוח[4] ורות חוה פוירשטיין, וכן חיבורים של חוקרים בני זמננו, ביניהם יונתן מאיר, רחל אליאור, פאבל מצ'ייקו ושמואל פיינר.

ההוצאה מדפיסה את ספריה בכמויות קטנות, ומסתייעת במימון של גופים חיצוניים. המודל הכלכלי של ההוצאה מתבסס על הוצאת ספרים פופולריים יותר, שמכסים את עלות הוצאתם של החיבורים היותר נישתיים. ספרי ההוצאה נמכרים בחנויות עצמאיות בירושלים (אדרבא, הולצר ספרים ו'ספרים בעמק רפאים'), ובתל אביב (מגדלור, סיפור פשוט, ותולעת ספרים).

סדרות ההוצאה

  • הסדרה הקלאסית – מסות היסטוריות בעלות חשיבות, לצד מבואות עכשויים.
  • הסדרה המדעית – מחקרים חדשים וישנים במדעי היהדות.
  • סדרת הקולאז'ים – מסות עכשוויות ומסות ישנות שלא נדפסו בעבר.
  • הסדרה הקטנה – מסות בגודל כיס.
  • סדרת ספרות יפהפרוזה.
  • סדרת שירה – שירה עכשווית.
  • סדרת תרגומי יידיש – תרגומים לעברית מספרות היידיש.
  • סדרת "עלו לשלום" – מחקרים בקבלה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

40124136ספרי בלימה