מריה לשצ'ינסקה, נסיכת פולין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מריה לשצ'ינסקה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מריה לשצ'ינסקה, נסיכת פולין
Maria Leszczyńska
לידה 23 ביוני 1703
צ'בניצה, האיחוד הפולני-ליטאי האיחוד הפולני-ליטאיהאיחוד הפולני-ליטאי
פטירה 24 ביוני 1768 (בגיל 65)
ארמון ורסאי, ממלכת צרפת ממלכת צרפתממלכת צרפת
שם מלא מריה קרולינה זופיה פלישיה לשצ'ינסקה
מדינה פולין, צרפת
מקום קבורה בזיליקת סן-דני
בן זוג לואי החמישה עשר, מלך צרפת
שושלת בית לשצ'ינסקי
תואר מלכת צרפת
אב סטניסלאב לשצ'ינסקי, מלך פולין
אם קתרז'ינה אופאלינסקה
צאצאים לואיז אליזבת
אן אנרייט
מארי לואיז
לואי פרדיננד, דופן צרפת
פיליפ
מארי אדלאייד
ויקטואר
סופי פיליפין
תרז
לואיז מארי
מלכת צרפת
4 בספטמבר 172524 ביוני 1768
(42 שנים)

מריה לשצ'ינסקה, נסיכת פוליןפולנית: Maria Leszczyńska; ‏23 ביוני 1703 - 24 ביוני 1768) הייתה בתו של סטניסלאב לשצ'ינסקי, מלך פולין ורעייתו של לואי החמישה עשר, מלך צרפת. היא הייתה סבתם של שלושה ממלכי צרפת - לואי השישה עשר, לואי השמונה עשר ושארל העשירי.

ילדותה

הנסיכה מריה קרולינה זופיה פלישיה לשצ'ינסקה (Maria Karolina Zofia Felicja Leszczyńska) נולדה ב-23 ביוני 1703 בעיירה צ'בניצה שבדרום מערב פולין, בתם השנייה של סטניסלאב לשצ'ינסקי ורעייתו קתז'ינה אופאלינסקה. מספר חודשים לאחר היוולדה, במהלך המלחמה הצפונית הגדולה נבחר אביה על ידי קרל השנים עשר, מלך שוודיה לכהן כמלך פולין. בשנת 1709 הוא ויתר על הכתר ונאלץ לצאת לגלות, אליה הצטרפו אליו רעייתו ושתי בנותיו. המשפחה התיישבה בתחילה בנסיכות צוויבריקן (היום במחוז ריינלנד-פפאלץ) ולאחר מכן בעיר ויסמבורג שבאלזס תחת חסותו של פיליפ השני, דוכס אורליאן, שהיה באותה התקופה עוצר ממלכת צרפת בשמו של לואי החמישה עשר.

נישואים

בשנת 1724 המרקיזה דה פרי, הציעה אותה כרעייתו השנייה של לואי אנרי, דוכס בורבון וראש הממשלה הצרפתי. אולם הדוכס, שחיפש בדיוק באותה התקופה רעיה למלך לואי החמישה עשר, שהיה אז בן 14 בלבד, החליט כי מריה תהיה הבחירה המושלמת למלכת צרפת שכן היא לא תגרור את הממלכה לברית פוליטית עם ממלכה גדולה אחרת. בנוסף לכך דוכס בורבון, שהיה שייך לענף קונדה הזוטר של שושלת בורבון, קיווה להרחיק על ידי כך את ענף אורליאן של השושלת, שהיו אויביו, מכס המלוכה.

המלך הצעיר, שהיה מושפע מאוד על ידי דוכס בורבון וכן על ידי מורו, קרדינל פלורי, שתמך גם כן בנישואים, הסכים להנשא למריה לשצ'ינסקה, אף על פי שהוא היה רק בן 15 והיא בת 22, גיל מבוגר יחסית להנשא בו באותם הימים (ארוסתו הראשונה של לואי החמישה עשר, מריאנה ויקטוריה מספרד, הייתה בת ארבע כשהוחלט על נישואיה למלך העתידי). טקס הנישואים נערך ב-15 באוגוסט 1725 בשטרסבורג בין מריה למיופה הכח של המלך, דוכס אורליאן. טקס הנישואים השני, בו היה נוכח גם המלך, נערך בפונטנבלו ב-5 בספטמבר. מריה כבשה במהרה את לב העם הצרפתי, שחשש מאוד מהנסיכה האלמונית הזו, כשחילקה נדבות בדרכה לפונטנבלו. מריה ולואי בילו את ירח הדבש שלהם בארמון פונטנבלו עד דצמבר.

ילדים

נישואיהם של לואי החמישה עשר ומריה לשצ'ינסקה היו מאושרים מאוד בתחילתם, ולזוג נולדו עשרה ילדים:

מלכת צרפת

נישואיהם של בני הזוג המלכותי היו מאושרים בתחילה, אולם לאחר לידת בתם העשירית, לואיז מארי, כשהיה המלך בן 23 בלבד, הוא איבד עניין באשתו ה"זקנה" (גיל שלושים נחשב באותה התקופה כתחילת הזקנה).

לאחר שהתרחקו בני הזוג המלכותי זה מזו החלה המלכה לבלות את רוב זמנה בדירותיה בארמון כאשר מסביבה אנשי רוח ואנשי חצר רבים, ומשכנה נחשב באותה התקופה כשווה לסלונים המפורסמים ביותר של פריז. בנוסף לכך היא השתתפה באירועים פומביים אליהם המלך לא יכל להגיע והייתה אחראית לחוקי האטיקט והטקסים בארמון.

המלכה מריה הייתה חובבת גדולה של מוזיקה וציור, ובנוסף לכך שהייתה מציירת בעצמה בצבעי מים היא הייתה פטרונית חשובה של האמנויות בחצר המלוכה. היא הפכה, יחד עם כלתה מריה יוזפה, נסיכת סקסוניה, את ארמון ורסאי למקום בו הציגו את יצירותיהם האמנים הגדולים של התקופה, כמו הזמר פארינלי ב-1737 והמלחין מוצרט בשנת 1764. המלכה הייתה גם חובבת הימורים, ופעמים רבות אביה או בעלה היו צריכים לשלם את חובותיה.

מותה

המלכה מריה לשצ'ינסקה מתה ב-24 ביוני 1768 בארמון ורסאי, שש שנים לפני בעלה. גופה נקבר בקבר המלוכתי בבזיליקת סן-דני בעוד שלבה נקבר לצד הוריה בכנסיית נוטרה דאם דה בונסקור שבעיר נאנסי.

אילן יוחסין

בוגוסלב לשצ'ינסקי
 
אנה דנהוף
 
סטניסלאב יאן יבלונובסקי
 
מריאנה קזאנובסקה
 
קשישטוף אופאלינסקי
 
תרזה קונסטנצה צ'רנקובסקה
 
אדם אוריאל צ'רנקובסקי
 
תרזה זאלסקה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
רפאל לשצ'ינסקי
 
 
 
 
 
אנה יבלונובסקה
 
 
 
 
 
יאן קרול אופאלינסקי
 
 
 
 
 
זופיה אנה צ'ארנקובסקה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
סטניסלאב לשצ'ינסקי, מלך פולין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
קתרז'ינה אופאלינסקה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מריה לשצ'ינסקה


ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0