ג'לי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מקפא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'לי צבעוני
"תינוקות ג'לי" (Jelly babies)
סוכריות ג'לי בתוצרת חב' ג'לי בלי

גֵ'לִי (בעברית: מִקְפָּא או קְרִישׁ) הוא ג'ל פירות מתוק, שמוכן בדרך כלל על ידי הוספה של ג'לטין או פקטין לנוזלי מאכל.

משמעות המושג

למילה "ג'לי" משמעויות שונות: באנגלית בריטית, היא משמשת לתיאור קינוח מבוסס ג'לטין; באנגלית אמריקנית, המונח מתאר כמעט באופן בלעדי ממרח המורכב ממיץ פירות שהתמצק באמצעות פקטין. בדרך כלל, ההבדל בין ג'לי וריבה באנגלית האמריקנית הוא שהריבה מכילה זרעי פרי וחתיכות פרי הנראים לעין, בעוד שהג'לי לא מכיל אותם. ריבה גם בדרך כלל סמיכה יותר וניתנת למריחה בקלות רבה יותר. בתהליך הייצור המסורתי של הג'לי, שמים את מרכיביו בתוך שק: נוזל זורם פנימה, ולא נלחץ פנימה, ונהפך לג'לי שקוף. בניגוד לכך, את הריבה מכינים מפרי שלם ומהנוזל שהנותר לאחר בישולו. בארצות הברית, המילה gelatin (ג'לטין) מתארת בדרך כלל את משמעות המילה באנגלית הבריטית; בבריטניה, המילים spread ו-preserves בדרך כלל מתארות את משמעות המילה באנגלית האמריקנית.

בכך המילה "ג'לי" (jelly) הופכת לאחת מהמילים הבולטות ביותר המייצגות את ההבדלים הלשוניים בין ארצות הברית ובריטניה.

"תינוקות ג'לי" (Jelly babies) הן ממתקים עבים דמויי-ג'לטין הנפוצים בבריטניה, וסוכריות ג'לי (Jelly beans), הנפוצות בארצות הברית, דומות לריבה בטעמן ובהרכב שלהן.

סוגי ג'לי

בבישול, מספר מושגים נמצאים בשימוש כדי לסווג מיני מקפא מבוססי פקטין:

  • מקפאים "אמיתיים" הם בעלי מרקם חלק שעשוי ממיץ פירות, כמו ג'לי ענבים.
  • ריבות, המכילות גם מיץ פרי וחתיכות פרי.
  • מרמלדה, סוג של ריבה שמכילה גם חלק מקליפת הפרי. פירות הדר משמשים פעמים רבות כבסיס למרמלדות.
  • חמאות מפירות, כמו חמאת תפוחים, הן ממרחים מתוקים עשויים מפירות, שממותקים באופן קל לאחר שבושלו לממרח.

צמחונים וטבעונים (ולעיתים גם שומרי כשרות) מכינים ג'לי באמצעות אגר, בניגוד לג'לי הנפוץ שעשוי מג'לטין, המופק מעצמות ומעור של בהמות או דגים.

אכילת ג'לי

בבריטניה, "גלידה וג'לי" היה בעבר קינוח פופולרי שנאכל לאחר ארוחת הערב, אך מאז שנות ה-90 של המאה ה-20 חלה ירידה בפופולריות הקינוח. בארצות הברית, אכילת ריבה עם קלי שכיחה, וקלי עם ריבה נחשב לאחד מסמלי ארוחת הבוקר האמריקנית.

כימיה

פירות מסוימים מכילים אנזימים שכאשר הם מתערבבים עם תערובת ג'לי, הם שוברים את הג'לטין ובכך הורסים את מבנה הג'לי. פירות אלה הם אננס המכיל את האנזים ברומליאן (bromelain), פפאיה ופאו-פאו (pawpaw) המכילים את האנזים פפאין, קיווי המכיל אקטינידין (actinidin) ותאנים המכילות פיסין (ficin).

כדי להכין מפירות אלו מקפא, מבשלים אותם ובכך הופכים את האנזימים ללא-פעילים.

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0