ממותה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןממותה
ממותה קולומביאנית משוחזרת
למעלה, ממותה קולומביאנית משוחזרת
למטה, השוואת גדלים של כמה מיני ממותות ואדם
תקופה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: בעלי חדק
משפחה: פיליים
סוג: ממותה
שם מדעי
Mammuthus
השוואה בין ממותה (משמאל) ומסטודון (מימין)
ציור מערות של ממותה.

ממוּתַה (שם מדעי: Mammuthus) היא סוג נכחד של יונקים בו היו לפחות תשעה מינים, מסדרת הפילאים. מיני הסוג דומים לפיל אך חלקם היו גדולים ושעירים ממנו. המינים האחרונים מהסוג נכחדו ברובם לפני אלפי שנים. אוכלוסייה שרידית של ממותות צמריות התקיימה באי וראנגל בסיביר עד לפני כ-4,000 שנה בלבד[1].

מקור השם

המילה mammoth הופיעה בשפה האנגלית רק בשנת 1706, אך היא מופיעה במקורות רוסיים כבר בשנת 1578, בצורת mamant , במובן של עצם שהיה שייך ליצור הנקרא היום ממותה. המקור הרוסי התיחס לנושא בעקבות גילוי עצמות ממותות בסיביר.[2]

אזורי מחיה

המינים של סוג זה חיו באזורים נרחבים בעולם- מאובנים שלהם נמצאו בכל היבשות חוץ מאוסטרליה ודרום אמריקה. מאובנים מתקופות מסויימות נמצאו בצפון אמריקה.[3]

מאפיינים

רוב הממותות הגיעו לגודל של פיל בן ימינו. רק הממותה הצפון- אמריקאית M. imperator הגיעה לגובה 4 מטרים ומשקלה עלה על 7 טונות. לממותות היו שנהבים ארוכים, מעוגלים וכפופים כלפי מעלה. הנחקר ביותר מבין מיני הממותות הוא המין ממותה צמרית. שרידים מאובנים שלה נמצאו בסיביר והשתמרו היטב בקרקע קפואת עד של אזור זה. השנהב של ממותות אלו היה כה נפוץ בסיביר עד שיוצא, החל מימי הביניים, לסין ואירופה.[3]

עורן העבה של הממותות היה מכוסה שערות ארוכות בצבע חום-כהה, שאורכו הגיע לכדי 50 ס"מ. מתחת לכסות זו, הייתה לממותות גם כסוּת צמרית קצרה וצהבהבה. מתחת לעור הייתה להן שכבת שומן מבודד, שעוביו הגיע ל 8 ס"מ. היו להן גם אוזניים קטנות, אשר הקטינו את איבוד החום.

הממותות חיו יחד בעדרים, וניזונו מצמחים - עשבים ועלים. בשל גודלן, היו להן אויבים מועטים בטבע. למרות זאת, נראה שפרטים חלשים (חולים או צעירים) נטרפו בידי שנחרבים, פנתרים קדמונים, זאב הבלהות.

הכחדת הממותות

קבוצת מחקר של אוניברסיטת קופנהגן חקרה את תזונתן של ממותות שחיו בימי קדם. התברר שמזונן התבסס על אחו ארקטי לא קפוא, שבו שלטו צמחים פורחים בעלי עלווה רכה, עשירים בחלבונים. צמחייה זו שרדה עד לפני אלפי שנים. אז חלה התחממות של האזור הארקטי והצמחייה השלטת החדשה הייתה מורכבת מדגניים וצמחים מעוצים. נראה שערכם התזונתי של צמחים אלה נמוך יותר ולא הספיק להזנת החיות הגדולות[4].זו היתה, אולי, הסיבה העיקרית להיעלמותם של חיות אלו[5]. גם הציד בידי האדם הקדמון תרם להעלמות הממותות.

תוכניות עתידיות.

לעיתים נמצאות בסיביר ממותות שנכלאו בטיט שקפא ושימר אותן היטב, בזכות הקור העז השורר דרך קבע במקום. השימור היה טוב עד כדי כך שבשרן נמצא עדיין ראוי למאכל כלבי המזחלות בעת מציאתן[3]. מחומר כזה אף שוחזר רצף הדנ"א של הממותה[6]. בספטמבר 2021 הודיעה חברת קולוסאל (Colossal), שמשתפת פעולה עם גנטיקאי מאוניברסיטת הרווארד, כי בעזרת טכנולוגיית CRISPR חדשה, היא פועלת לכך שגור חדש של ממותה צמרית ייוולד בעוד ארבע עד שש שנים[7][8].

מיני הממותה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ממותה בוויקישיתוף


תמונה תלת ממדית של שלד של ממותה. אפשר להקיש על התמונה ולסובב עם מקש שמאלי בעכבר לכל הכיוונים, כדי לראות את המבנה המדויק

הערות שוליים

  1. ^ Stuart, A. J., Sulerzhitsky, L. D., Orlova, L. A., Kuzmin, Y. V., & Lister, A. M. (2002). The latest woolly mammoths (Mammuthus primigenius Blumenbach) in Europe and Asia: a review of the current evidence. Quaternary Science Reviews, 21(14), 1559-1569.
  2. ^ צוות האתר, mammoth, Oxford English Dictionary
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 צוות האתר, mammoth, בריטניקה, ‏מרץ 2023 (באנגלית)
  4. ^ צוות האתר, Study shows flowers powered the woolly mammoth, אוניברסיטת אלברטה, ‏פברואר 2014
  5. ^ צוות האתר, When flowers died out in Arctic, so did mammoths: genetic analysis finds vegetation change around same time as megafauna extinction., The Free Library, ‏מרץ 2014
  6. ^ Adv Exp Med Biol. 2014;753:489-502. Cloning the mammoth: a complicated task or just a dream? Loi P, Saragusty J, Ptak G.
  7. ^ AFP, חברה הכריזה: נחזיר את הממותה הצמרית לחיים בתוך שש שנים, באתר ynet, 14 בספטמבר 2021
  8. ^ יונת אשחר, החיות שיוחזרו מהכפור, באתר מכון דוידסון, ‏ינואר 2019
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36088359ממותה