ממותה צמרית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןממותה צמרית
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: בעלי חדק
משפחה: פיליים
סוג: ממותה
מין: ממותה צמרית
שם מדעי
Mammuthus primigenius
תחום תפוצה

ממותה צמרית (שם מדעי: Mammuthus primigenius) היא מין בסוג ממותה שחי בימי קדם. היא אחת מהממותות האחרונות בענף גנטי שתחילתו בממותה הדרום האפריקנית (Mammuthus subplanifrons). הממותה הצמרית התפצלה מממותת הערבה (Mammuthus trogontherii) בימי קדם במזרח אסיה. המראה וההתנהגות של מין זה נחקרו יותר מכל חיה פרהיסטורית אחרת, זאת בשל השיירים הקפואים שנמצאו בסיביר ובאלסקה, שם רעו עדרים גדולים של הממותות וליחכו עשבים ודגניים שונים.

ממותה זו הייתה דומה בגודלה לפיל אפריקני בגובה של 2.7-3.4 מטרים ומשקל של קצת יותר מ-6 טונות בערך. כמו הפילים של היום הממותות הנקבות היו קטנות יותר, בגובה 2.6-2.9 מטר ומשקל של 4 טונות. כהתאמתה לחיים בעידן הקרח היא הייתה מכוסה בפרווה עבה על עורה ששמר על חום הגוף. הממותות הזכרים היו בעלי חטים ארוכים ששימשו ללחימה.

לאחר עידן הקרח האחרון לפני 4,000 שנה בערך הממותות נכחדו לחלוטין, ייתכן מאוד שבשל ציד מהאנשים הקדמונים. מאובנים שנמצאו בכמה מערות מוכיחים שאנשים צדו אותם ואולי גררו אותם להכחדה מוחלטת.

כיום קבוצת מדענים מאוניברסיטת הרווארד מנסים "להקים לתחייה" בעל חיים זה בעזרת פיל אסייתי וחלקי דנ"א עתיקים[1].

מאובניה של הממותה הם מאובנים לאומיים במדינות: אלסקה, נברסקה (לצד ממותה קולומביאנית) ובוורמונט - בה היא מאובן יבשתי לעומת מאובני לבנתן המשמשים כמאובנים ימיים.

תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ממותה צמרית בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34014645ממותה צמרית