מלחציים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שלושה סוגי מלחציים
דגם תלת־ממדי של מלחציים מהסוג הראשון. ניתן להקיש כדי לבחון את הדגם מכל כיוון

מלחציים הם כלי עבודה שתפקידו לקבע חלק או מספר חלקים לצורך עיבוד. הם משמשים בנגרות, מסגרות, שרברבות ובתחומים אחרים בהם בעל מקצוע מעבד חלקים.

מבנה ואופן פעולה

המלחציים מורכבים משתי לחיים, ברוב המקרים מקבילות זו לזו. אחת הלחיים קבועה במקומה ואילו השנייה נעה על מסילה המאפשרת לקרב או להרחיק אותה מהלחי הקבועה. הזזת הלחי לאורך המסילה מתבצעת בדרך כלל בעזרת מוט הברגה, ומיקום החלק המעובד בין הלחיים מאפשר להדק אותו למקומו בכוח רב. כאשר המלחציים מקובעים לעצם כלשהו (שולחן עבודה, למשל) או מהווים חלק ממכשיר (למשל מקדחה), פעולת המלקחיים מאפשרת את קיבוע מקומו של החלק המעובד ביחס לכלי המשמש לעיבודו.

סוגים שונים

מלחצי שולחן סטנדרטיים. על גוף המלחציים שכולל את הלחי הקבועה ניתן לראות את הכיתוב "DAWN", על הלחי הנעה כתוב "125", ובמנגנון הבורג שמניע אותה מושחלת ארכובה זחיחה. במלבן בפינה הימנית עליונה תצלום מוקטן של מגני לחיים

.

מלחצי שולחן סטנדרטיים

הסוג המוכר ביותר של מלחציים אלו הם מלחצי שולחן סטנדרטיים. מלחציים אלו עשויים מיציקת ברזל או פלדה, ומורכבים משלושה חלקים עיקריים: גוף המלחציים שכולל לחי קבועה, הלחי הניידת, ומוט ההברגה שמניע אותה. המלחציים מחוברים, בדרך כלל בעזרת ברגים לשולחן עבודה. הלחיים מקבילות זו לזו, ולעיתים ניתנות להחלפה.

מלחצי נגרים

מלחציים אלו הם חלק אינטגרלי משולחן עבודה של נגרים, העשוי לוח עץ עבה וכבד. המלחציים עצמם עשויים מבלוק עץ נוסף, שעוביו כעובי השולחן, ונע כלפי דופן השולחן. שימוש אופייני במלחציים אלו הוא כאשר משתמשים בהם לאחיזת מספר חלקים, בדרך כלל צמודים אחד לשני, באופן שהעיבוד - ניסור, שיוף, קידוח או הקצעה מבטיח שיתאימו זה לזה באופן מושלם, כאילו היו חלק אחד. שימוש נפוץ נוסף הוא הצמדת החלקים זה לזה לצורך הדבקה.

מלחציים כחלק ממכונת עיבוד שבבי

יש מכונות לעיבוד שבבי, כמו מקדחת עמוד וכרסומת, בהן נחוץ שהחלק אותו מעבדים יהיה אחוז בצורה יציבה בזמן העיבוד. למכונות אלו יש שולחן עבודה, שניתן לפי הצורך להתקין בו מלחציים. המלחציים מותקנים על השולחן בתוך מערכת של חריצים ומהודקים למקומם בברגים או על ידי מגנט וכך ניתן למקם את המלחציים במיקום ובזווית מדויקת, לפי העיבוד הנחוץ.

מלחצי צינורות

מלחציים אלו מיועדים לאחוז צינור או מוט גלילי לצורך עבודה עליו. לעיתים יהיו במלחציים אלו שלוש לחיים במקום שתיים, ולעיתים יהיו רק שתי לחיים, אך אלו, במקום להיות ישרות ומקבילות, בנויות מזוג משטחים משופעים, באופן שהצינור או המוט מוגבל על ידי שני משטחים בכל לחי. ברבים מהמלחציים הללו הלחיים נעות זו מול זו בתנועה אנכית - הלחי הנעה נמצאת מעל הלחי הקבועה

מלחצי שרשרת

במלחציים אלו מחליפה שרשרת את הלחי הנעה. השרשרת מהודקת סביב החלק המעובד, ומצמידה אותו ללחיים הקבועות - כמעט תמיד שתיים כאלו, בדומה ללחיים הקבועות במלחצי צינורות. כמותם, גם מלחצי שרשרת משמשים בדרך כלל לאחיזת צינורות או מוטות גליליים. בעזרת מלחציים כאלו ניתן לקבע צינור שקוטרו גדול מגודלם של המלחציים עצמם, בעזרת שימוש בשרשרת ארוכה מספיק.

מלחציים ניידים

אלו מתחלקים לשני סוגים: מלחציים לעבודה על חלקים קטנים, דוגמת שעון או תכשיט. במלחציים אלו, כובדם היחסי מספיק כדי לייצב את החלק, ואין צורך לקבע אותם לשולחן העבודה. סוג שני אלו הם מלחציים שנועדו לאפשר אחיזה ידנית בחלק, או הצמדת מספר חלקים זה לזה, בלי להצמיד אותם בו בזמן גם לשולחן העבודה. מלחציים אלו מוכרים בדרך כלל ככליבה או קלאמרה.

מלחציים ככלי עינויים

בתקופות שונות נעשה שימוש מגוון במלחציים כמכשירי עינויים.

גלריה

חלקים נוספים

החלק שנישחק בפעולת המלחציים יותר מכל הן הלחיים עצמן. במלחציים רבים הלחיים מורכבות מחלק שאותו ניתן להחליף, גם כאשר הלחי נשחקת או נשברת, וגם כדי לאפשר שימוש בסוגי לחיים שונים - למשל לחיים מיוחדות בעלות צורה מוגדרת, ועשויות לצורך אחיזה בחלקים מסוימים, לחיים חלקות מול משוננות וכן הלאה. בנוסף, כאשר משתמשים במלחציים לאחיזת חלקים העשויים מחומר רך יותר מלחיי המלחציים עצמן, משתמשים לעיתים קרובות במגני לחיים: אלו הם משטחים העשויים מחומר רך יותר, כמו אלומיניום או עץ, ומעוצבים בצורה שמתאימה להרכבה על הלחיים.

שימושים נוספים

לעיתים, משתמשים במלחציים לא לצורך אחיזת החלק בזמן שמעבדים אותו, אלא לשם עצם ביצוע פעולת הלחיצה. למשל כאשר החלק התעוות בזמן ביצוע פעולה קודמת, ניתן להשתמש במלחציים עצמן כדי ליישר אותו בחזרה, או ההפך - ניתן להשתמש במלחציים כדי לעוות את החלק באופן הרצוי, למשל כדי לפחוס צינור. כמו כן משתמשים במלחציים להצמדת מספר חלקים זה לזה לצורך הדבקה או ריתוך.

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38805899מלחציים