מסור נימה
מסור נימה הוא מסור שולחני בעל מסורית עדינה לעבודות חיתוך עדינות. בשימוש אומני עבודות מעץ. מסור הנימה נועד לביצוע חיתוכים עדינים במיוחד שלא ניתנים לביצוע בשום מסור אחר. ישנו גם מסור נימה ידני הדומה למסור ברזל אך עם מסורית הניתנת לפירוק. יתרון מסור זה על פני האחרים הוא ביכולתו לבצע חיתוך בתוך האובייקט מבלי שיש צורך ב"כניסה" לאובייקט.
היסטוריה
בעבר היה מסור נימה מופעל על ידי הרגליים בדומה להפעלת גלגל השחזה עתיק או מכונת תפירה. הרגליות היו מחוברות למנגנון המסורית באמצעות חגורה, ובפעולה הזהה לנסיעה באופניים היה נוצר סיבוב מהיר של המנגנון על ידי החגורה. מראהו של מסור נימה וצורת עבודתו דומה מאד למכונת תפירה, כאשר את המחט מחליפה מסורית עדינה. כך גם אופן הפעולה, כוח שמעלה ומוריד את המסורית למעלה ולמטה במהירות משתנה (בחשמליים) או במהירות אותה קובעות רגליי המפעיל.
המסורית
למסורי נימה מגוון מסוריות עדינות מאד ועדינות פחות ישנן מסוריות בעובי 04 מ'מ לחיתוכים מורכבים ועדינים במיוחד. ישנה גם מסורית סיבובית "ספירלה", היא נועדה לחיתוך צורות מעגליות בין היתר. ישנן מסוריות בעלות פינים, המותקנים בקצוות המסורית והם נועדו להרכבת המסורית בצורת תליה. ישנן מסוריות ללא פין,והן ניתנות להרכבה במסורים עם אפשרות הרכבה באמצעות תפסן, הלוחץ את המסורית ומחזיק אותה במקום. היתרון של המסוריות ללא פין על המסוריות עם הפין הוא יתרון מכריע,ניתן להשחיל את המסורית לתוך החלק הנחתך כך שדרוש רק פתח ברוחב המסורית כדי להשחיל את המסורית לתוך האובייקט. יתרון שני-מסוריות ספירלה הן משוריות ללא פין כך שבמסור עם אפשרות תליה בלבד, אין אפשרות להרכיב מסורית ספירלה. לעומת מסורית עם פין שמצריך פתח גדול יותר כדי להשחיל אותה. החיסרון,פתח גדול שלא לצורך רק כדי שיהיה ניתן להשחיל את המסורית ואת הפין.
סוגים
מסור נימה חשמלי- מופעל באופן חשמלי על ידי רטט במסורים הפשוטים, ועל ידי מנוע במסורים היותר מקצועיים.
מסור מקצועי- במסור המקצועי הרכבת המסורית היא על ידי תפסן. פעולת המנוע שקטה לגמרי מרטיטות לוואי מה שמאפשר דיוק מקסימלי בחיתוך, בנוסף הוא מצויד במנוע בעל כח רב המספק סיבוב מהיר מאד ובכך מניע את המסורית מעלה מטה במחזור מהיר מאד המאפשר חיתוכים קשים במיוחד ומורכבים במיוחד. מסור נימה מקצועי ביותר מופעל על ידי מנוע תעשייתי. הוא בנוי ממתכות אל חלד איכותיות,החלפת מסורית מהירה,צינור אויר יעיל לסילוק הנסורת,פעולת מנוע שקטה ומהירה. בנוסף מסור מקצועי מיוצר על ידי חברה מוכרת ורצינית, נמכר עם אחריות וניתן להשיג חלקי חילוף לאחר שנים רבות.
מסור פשוט-מסור הבנוי ממתכות בינוניות הנוטות להחליד . מצויד ברטט ולא מנוע, הרטט לרוב חלש ומוגבל באפשרויות החיתוך. אופן הרכבת המסורית היא באמצעות תליה כאשר הפין המחובר לקצוות המסורית משמש כמעצור להחזקת המסורית במקום. פעולת המסור מלווה ברעידות בכל המסור, דבר המקשה על החיתוך . מחזור העלייה והירידה של המסורית איטי לעומת המסור המקצועי. ניתן להגיע לתוצאות טובות מאד גם במסור פשוט ,דרושה מיומנות ורגש בידיים. בסופו של דבר מיומנותו של המנסר היא שקובעת. מסור פשוט מוגבל באפשרות לתוצאות מורכבות ומיוחדות בין היתר בשל הרעידות המלוות את פעולת הרטט. לרוב מסור פשוט מיוצר על ידי חברות לא מוכרות בדרך כלל במזרח הרחוק.
יצרניות
יצרניות מסורי נימה מוכרות: פרוקסון (PROXXON) גרמניה, ריובי (RYOBI) יפן, די וולט (DEWALT) ארה'ב, היטאצ'י (HITACHI) יפן, מקיטה (MAKITA) יפן, דרמל (DREMEL) (נרכשה על ידי קונצרן בוש (BOSCH) גרמניה, הגנר (HEGNER) שווייץ. שמסוריה מצוידים במנועים תעשייתים איכותיים וחזקים ביותר של חברת איי אי גי (AEG) הגרמנית, דלתא (DELTA) ארה'ב, בלאק אנד דקר (BLACK&DECKER) ארה'ב, שוורצזבאך (SCHWARZBACH) גרמניה, רדיה (GMC-REDEYE) אוסטרליה, רקסון (REXON) ארה'ב ועוד.
כיום ניתן לבצע עבודות עדינות ומדויקות במגוון חומרים.
לשימוש במסור נימה מספר חלופות, בית היתר: חיתוך באמצעות לייזר חיתוך באמצעות מחרטת CNC. החיסרונות בשתי החלופות הללו - מחיר העבודה גבוה יותר, וקיים צורך למסור את העבודה לבתי מלאכה חיצוניים המפעילים אמצעי חיתוך אלה. היתרון - מהירות החיתוך והדיוק (מערכת ממוחשבת).
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: מסור נימה |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מסור נימה |
כלי עבודה | ||
---|---|---|
|