מכון התלמוד הישראלי השלם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכון התלמוד הישראלי השלם
מכון מחקר
תקופת הפעילות 1942–הווה (כ־82 שנים)
מיקום
מיקום כיכר הולנד, ירושלים
קואורדינטות 31°46′19.27″N 35°10′56.40″E / 31.7720194°N 35.1823333°E / 31.7720194; 35.1823333

מכון התלמוד הישראלי השלם הוא מכון הפועל כעמותה במסגרת "יד הרב הרצוג" ועוסק בהוצאה לאור של ספרות תורנית.

המכון הציב לעצמו למטרה לרכז את כל שינויי הנוסחאות של המשנה והתלמוד מכתבי יד עתיקים ומדפוסים ראשונים, ולהשוותם עם הנוסחאות המובאות בספרות חז"ל המקבילה ובספרי הגאונים והראשונים.

היסטוריה

מכון התלמוד הוקם בשנת תש"ב (1942) ביוזמתו של הרב מאיר ברלין (בר-אילן) ובניהולו של הרב יהושע הוטנר. המכון הפיק כ-4,000 מחברות שכל דף בהן מוקדש לשורה אחת מתוך ש"ס וילנא, ומתחתיה הועתקו הדברים המקבילים שבכל כתבי היד והדפוסים הראשונים, כולל קטעי גניזה, וצוין כל שינוי, אף הקטן ביותר (קיצורים, כתיב מלא וחסר וכדומה). במקביל נרשמו במכון מאות אלפי כרטיסיות, ובהם הועתקו הציטוטים מתוך התלמוד המופיעים בספרי הגאונים והראשונים.

בספרים שהוציא המכון הצביעו העורכים על משמעותו של כל שינוי בגרסה, על השלכותיו להלכה ולמחקר, ועל עמידתו במקורות אחרים – בקטעים מקבילים בספרות חז"ל ובמובאות בספרות הגאונים והראשונים.

עד כה ראו אור 2 כרכים על משניות סדר זרעים, ו-14 כרכים על מסכתות התלמוד לסדר נשים (כתובות - 2 כרכים, סוטה - 2 כרכים, יבמות - 4 כרכים, נדרים - 2 כרכים, גיטין - 3 כרכים וקידושין - 4 כרכים). המכון ראה לנכון להתחיל דווקא בסדר זה, כיוון שהוא חסר מעבודתו של ר' רפאל נתן נטע רבינוביץ, "דקדוקי סופרים". אשר על כן מכונה עבודתו של המכון בשם "דקדוקי סופרים השלם". העורך הראשי של המכון הוא הרב אפרים רוטמן.

בתחילת דרכו של המכון הוחל בהדפסת מסכת ברכות שכללה את המסכת עצמה עם פירושיה השונים, גרסאותיה וההלכה הפסוקה היוצאת מסוגיות התלמוד (על פי "הלכה ברורה" של הרב אברהם יצחק הכהן קוק). בטרם נסתיימה מלאכת ההדפסה פרצה שרפה בבית הדפוס וכילתה את כל העבודה.

יחד עם הטיפול בגרסאות המשנה והתלמוד עוסק המכון גם בההדרת כתביהם של ראשונים. כרכים רבים של "בית הבחירה" לרבנו מנחם המאירי יצאו מבית יוצר זה, וכן חידושי הרמב"ן על הש"ס, "תורת הבית" של הרשב"א והרא"ה, תוספות רבי שמשון משאנץ על מסכת כתובות, הר"י בן מלכי צדק על משניות זרעים, וגנזי ראשונים על כמה ממסכתות הש"ס. מפעל נוסף הוא הוצאתם לאור של פסקי הרי"ד ונכדו הריא"ז על מסכתות הש"ס. המפעל הסתיים בתשע"ב עם הוצאתה לאור של המסכת האחרונה - מסכת נדה.

בשנים האחרונות עוסק המכון בהוצאה לאור של פירושי הר"י מלוניל על מסכתות הש"ס. הפירוש למשנה והפירוש לתלמוד מאוחדים לפרוש אחד המסודר לפי סדר הש"ס. עד כה יצאו לאור שבעה כרכים על מסכתות: שבת (ב"כ), מגילה גיטין ויבמות, ביצה מו"ק וחגיגה, כתובות, קדושין, חולין.

בשנת 1973 הוענק למכון פרס ישראל לספרות תורנית.

לקריאה נוספת

  • פרופ' שמא פרידמן: כיצד מדקדקין? עיון בשינויי הגרסות של התלמוד הבבלי, לרגל הופעת י"ג כרכים של דקדוקי סופרים השלם. תרביץ סח (תשנ"ט) עמ' 129–162.
  • הרב הלל פרוש: שינויי הנוסח בתלמוד. "בית הוועד" ירושלים תשס"ג עמ' 51–64.
  • הרב יואל קטן: לאוקמי גרסה. המעין מא/א (תשרי תשס"א) עמ' 29–37.

קישורים חיצוניים


ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מכון התלמוד הישראלי השלם34692742Q12409173